Ziua Familiei, sărbătorită în mod inedit la Grozeşti

Îmbrăcate în port naţional şi însoţite de voie bună, cele mai longevive, dar şi cele mai tinere cupluri din satul Grozeşti, au urcat, în data de 19 mai curent, în căruţe decorate de sărbătoare şi au mers la Casa de Cultură pentru a-şi ridica certificatele simbolice de nuntă. Opt perechi de "însurăţei" au demonstrat că anii nu sunt o piedică pentru a păstra trăinicia unei familii.

În această zi, alaiul nuntaşilor s-a adunat la Casa de Cultură, pentru a felicita sărbătoriţii cu prilejul Zilei Familiei, marcată, anual, la 15 mai. Printre aceştia au fost: cel mai longeviv cuplu – cu 63 de ani trăiţi împreună, două perechi de soţi, ajunşi la "nunta de aur" (50 de ani), trei perechi aflate la "nunta de safir" (45 de ani) şi 2 perechi de căsătoriţi timp de 1 an. Omagiaţii au fost celebraţi într-un cadru festiv cu dansuri şi muzică, interpretate de elevii gimnaziului din sat, şi de colectivul-model "La vatra doinelor" din localitate. Totodată, pentru ei au fost organizate concursuri şi jocuri distractive, ce le-au pus la încercare compatibilitatea şi ingeniozitatea, testate pe parcursul anilor trăiţi împreună, dar şi le-au fost oferite certificate simbolice de nuntă.

Autorităţile publice locale afirmă că marcarea Zilei familiei a devenit deja o tradiţie

"Organizăm această frumoasă sărbătoare de mulţi ani, iar în acest format – din 2016. În acest mod, Primăria încurajează familiile tinere să preia secretele unei căsnicii reuşite de la cuplurile cu ani de experienţă în spate", a relatat pentru ziarul "Nisporeni", Silvia Crîşmaru, primarul satului Grozeşti.

"Dezvoltarea stabilă a comunităţii depinde de gradul relaţiilor armonioase în familiile noastre. În Grozeşti există multe familii bune şi prietenoase, în care sunt educaţi copii talentaţi şi creativi. Le mulţumim cu sinceritate cuplurilor care, timp de mulţi ani, îşi construiesc relaţia pe bază de evlavie, de înţelepciune şi de bunătate. Doresc tuturor familiilor tinere şi cuplurilor, care urmează să-şi creeze viitoarea familie, să preia un exemplu de la jubiliari, să păstreze puritatea şi sinceritatea relaţiei şi să nu uite tradiţiile familiale de decenii", a ţinut să accentueze primarul localităţii.

Cuplurile celebrate au fost recunoscătoare pentru sărbătoarea deosebită, organizată pentru ei de către administraţia locală.

Gheorghe şi Iulia Butnaru formează, de 50 de ani, o familie fericită, trecând împreună, de-a lungul anilor, prin bucurii şi necazuri, pe care au ştiut să le depăşească cu răbdare. "Am lucrat mulţi ani conducător al fanfarei din localitate, am pregătit mulţi discipoli, iar azi am avut posibilitatea să cânt la instrumente muzicale şi să retrăiesc acei frumoşi ani. E foarte plăcut şi mulţumim frumos pentru atenţia din partea autorităţilor şi a consătenilor".

Iar Constantin şi Maria Ciobanu se pot lăuda cu performanţa a 63 de ani de căsnicie: "Suntem fericiţi că am ajuns la o această vârstă împreună, nu a fost uşor, dar o familie se păstrează cu multă răbdare şi înţelepciune".

La eveniment a fost prezent şi Lilian Zbîrnea, şeful Direcţiei cultură Nisporeni, care a venit cu un mesaj de felicitare din partea preşedintelui Consiliului raional, Ghenadie Verdeş: "Bunăstarea familiei este una dintre priorităţile politicii sociale a autorităţilor publice. În raion se implementează un set de planuri şi programe de acţiuni specifice ce asigură protecţia socială şi sprijinul pentru bunăstarea familiei, contribuie la sporirea accesului la educaţia de calitate, la extinderea oportunităţilor pentru petrecerea timpului liber şi pentru practicarea sportului. Ziua Familiei este un prilej de sensibilizare a tuturor cetăţenilor şi a autorităţilor cu privire la problemele cu care se confruntă familia în societatea contemporană, dar şi o bună ocazie de a celebra uniunea dintre soţ, soţie şi copii. Astfel, este important să apreciem şi să respectăm sfinţenia legăturilor familiale. Familia este un izvor nesecat de dragoste şi stimă, o comunitate de viaţă şi iubire, care ne asigură stabilitate în timp şi speranţă pentru viitor. Vă urez tuturor să aveţi familii puternice şi împlinite, alături de copii şi părinţi sănătoşi, realizări frumoase, armonie şi fericire", a accentuat oficialul.

Şi deputatul Vasile Bîtca, preşedinte al Organizaţiei Teritoriale Nisporeni a Partidului Democrat, a venit cu un mesaj de felicitare către această zi, pe care l-a postat pe o reţea de socializare: "Se spune că familiile sunt nucleul de bază al societăţii, iar grija unui stat pentru acestea se vede în bunul mers al lucrurilor în ţără. Guvernarea PDM acordă o atenţie deosebită familiilor din Moldova, fie că acestea sunt la început de drum sau se află în dificultate. Mamele primesc acum indemnizaţii majorate şi taţii îşi pot lua concediu paternal, pentru a petrece timp cu cei mici. Doar în 2018, circa 82.000 de familii au beneficiat de ajutor social şi 198.000 – de sprijin material pentru perioada rece a anului. De Ziua Internaţională a Familiei, sărbătorim grija pentru familii şi pentru cei dragi. Felicitări tuturor care preţuiesc cum se cuvine instituţia familiei", a subliniat Vasile Bîtca.

Protecţia socială a familiei reprezintă una dintre priorităţile actualei guvernări​​​​​​​

Guvernul acordă o atenţie sporită dezvoltării politicilor şi mecanismelor de protecţie a drepturilor copilului şi a familiilor cu copii prin promovarea natalităţii, protecţiei copiilor, a femeilor şi a celor vârstnici, a drepturilor şi intereselor tinerilor, precum şi identificării soluţiilor pentru a maximiza beneficiile migraţiei şi a minimaliza, totodată, consecinţele negative ale acesteia asupra familiilor.

Ziua Internaţională a Familiei a fost instituită la 20 septembrie 1993, fiind considerată o oportunitate pentru a creşte gradul de conştientizare a problemelor de familie şi a proceselor sociale, economice şi demografice ce afectează familiile. Anul 1994 a fost declarat An Internaţional al Familiei, iar din 1995 această zi este sărbătorită în mai multe ţări de pe glob.

Anul 2019 a fost declarat Anul Familiei în Republica Moldova. Pe parcursul săptămânii precedente, au avut loc un şir de evenimente în toată ţara, precum: conferinţe, flashmob-uri, mese rotunde, lecţii publice, dezbateri, concursuri, etc.

Aurelia Pană,
ziarul "Nisporeni"

Alte stiri

28 iunie 1940, axa Berlin – Moscova sacrifică Basarabia

Întotdeauna crimele internaţionale sunt precedate de înţelegeri secrete. Cancelariile marilor puteri, cointeresate în anexarea teritoriilor sau formarea unor guverne marionete, discută în taină temele. Urmează semnarea documentelor oficiale şi a celor secrete. Doar peste decenii aflăm că soarta ne-au pecetluit-o cei pentru care noi suntem un fir de nisip în univers, o monedă de schimb în marile jocuri geopolitice. Până la urmă se fac cunoscute şi numele celor care, aidoma lui Iuda, ne-au trădat pentru arginţi sau funcţii.

Mai Mult

Drumuri bune la Porumbrei şi uzină de asfalt la Cimişlia

Locuitorii din satul Porumbrei, Cimişlia, au acum cel mai modern drum din tot raionul. O porţiune de 500 de metri a fost renovată capital.

Mai Mult

Pensionarii stabiliţi peste hotare vor putea primi pensia din Republica Moldova

Cetăţenii moldoveni, stabiliţi cu domiciliul peste hotare şi ajunşi la vârsta de pensionare, vor putea primi pensia din Republica Moldova. Cabinetul de miniştri a aprobat modificarea Regulamentului privind modul de plată a pensiilor stabilite în sistemul public de pensii şi a alocaţiilor sociale de stat.

Mai Mult

Programul "Prima Casă" ia amploare şi îşi extinde categoriile de beneficiari

Cel puţin 2282 de moldoveni şi-au procurat locuinţe în cadrul Programului guvernamental "Prima Casă", adoptat la iniţiativa liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Au fost accesate credite de peste 1 miliard de lei, iar suma totală a garanţiilor de stat se apropie de 600 de milioane de lei.

Mai Mult