Venituri mai mari pentru oameni

În primii doi ani de guvernare, Partidul Democrat a reuşit să stabilizeze economia şi să asigure o creştere de peste 4 la sută. Ţinând cont de gravitatea situaţiei la momentul preluării guvernării de către democraţi, putem afirma că rezultatele au fost evident peste aşteptări. 

Cu această ocazie, premierul Pavel Filip menţiona: "Ceea ce cu siguranţă nu poate fi negat este că am adus stabilitate economică. După criza în care era ţara în 2015, când PIB-ul a scăzut cu 0,5%, din 2016 am pus Republica Moldova pe un trend ascendent şi ţara noastră a intrat într-un nou ciclu economic. Avem o creştere economică constantă, de peste 4 la sută, ceea ce a însemnat unul dintre cele mai înalte ritmuri de creştere din regiune".

Acest salt puternic a permis desfăşurarea unei politici sociale active şi reflectarea creşterii economice în veniturile oamenilor.

De la 1 decembrie anul 2018, lefurile tuturor bugetarilor au crescut în baza reformei salariale. Nimeni nu are un salariu mai mic de 2000 de lei.

Salariile în educaţie au crescut în 3 ani cu 84%. În 2015, acum 3 ani, salariul mediu în învăţământ era de 3600 de lei. Anul acesta a ajuns la aproape 7000 de lei.

În medicină, avem o creştere de 83% la salariile doctorilor, care au evoluat de la 5000 de lei, în 2015, la peste 9000 după reforma salariilor.

Au crescut substanţial şi salariile în domeniul culturii. De exemplu, salariile directorilor de case de cultură s-au triplat, de la 2000 lei la 6600.

S-au majorat salariile şi pentru 5000 de poştaşi şi angajaţi ai Poştei Moldovei. Unii dintre aceştia primesc şi de 2 ori mai mult decât până acum.

În 3 ani salariul mediu pe economie a crescut de la 4600 de lei la aproape 7000 de lei. Este un rezultat foarte bun.

Pensii majorate

În sistemul de pensionare a fost implementată valorizarea, care a însemnat practic o majorare substanţială a pensiilor. A fost introdusă o noua formulă de calcul care a majorat pensiile cu circa 30%. În 3 ani, pensia medie a crescut cu aproape 50%.

De la 1 ianuarie, pentru jumătate de milion de pensionari, pensiile au crescut cu 10%, pensia medie ajungând până la aproape 1800 de lei, de la puţin peste 1000 de lei, acum 3 ani.

Începând cu 1 ianuarie 2019, a fost lansată recalcularea pensiilor pentru cei care muncesc după pensionare, care va fi urmată de indexare, astfel pentru unele persoane acestea chiar se vor dubla. De la 1 aprilie 2019 toate pensiile au fost indexate cu 5,3%.

Alocaţii sociale şi indemnizaţii 

Circa 613 mii de persoane au primit în premieră de sărbătorile de Crăciun şi Paşti un ajutor de câte 600 de lei.

Au fost majorate alocaţiile lunare pentru deportaţi de la 100 la 500 de lei, iar ajutorul material unic – de la 700 la 1000 de lei. Toţi au dreptul la examene medicale profilactice gratuite la Spitalul Cancelariei de Stat şi beneficiază de reduceri la serviciile de reabilitare sanatoriale.

Au fost majorate de 2 ori indemnizaţiile unice la naşterea copilului de la 3000 la peste 6000 de lei.

Au fost majorate de la 30 la 120 de mii lei indemnizaţiile pentru tinerii pedagogi.

Din 2012 până în 2015, alocaţia per elev pentru alimentaţie în şcoli a crescut cu... doar 50 bani. În 3 ani de guvernare, această sumă a fost majorată de 7 ori.

Partidul Democrat a promovat permanent o politică socială activă şi a transformat cifrele seci ale creşterii economice în pensii şi salarii mai mari. În confirmarea acestei poziţii principiale, liderul PDM,Vlad Plahotniuc, a menţionat: "Oamenii de prea multă vreme merită şi aşteaptă aceste creşteri substanţiale ale salariilor, care de fapt le-au fost promise de-a lungul anilor de toţi politicienii de până acum, dar, cum este deja demonstrat, Partidul Democrat fiind unicul partid care îşi respectă promisiunile, a îndeplinit şi această promisiune – a mărit salariile, aşa cum a procedat cu proiectele Drumuri Bune pentru Moldova, Prima Casă, Ghişeul Unic, ambulanţe pentru localităţi, reduceri la tarife la gaze naturale şi energie electrică şi multe altele". 

Alte stiri

Alexandru Botnari: Visez să văd locuitorii Moldovei fericiţi

De fiecare dată când îl întâlnesc pe Alexandru Botnari, atrag atenţia asupra sincerităţii acestuia în relaţiile cu oamenii. Şi de această dată, discuţia cu locuitorii satului Căţeleni părea mai mult a fi un consiliu de familie.

Mai Mult

Dumitru Diacov şi echipa democrată au molipsit locuitorii satului Topala de spiritul bunătăţii

Locuitorii satului Topala, din raionul Cimişlia, timp de aproape trei decenii n-au prea avut motive de a fi optimişti. Tineretul pleacă, case noi nu prea se construiesc.

Mai Mult

Partidul Democrat schimbă viaţa oamenilor prin construcţia de drumuri, apeducte, sisteme de canalizare

Criza economică profundă, în care se afla Moldova la cumpăna anilor 2015- 2016, a fost depăşită de guvernarea democrată, în ciuda prognozelor pesimiste, într-un timp record. Diminuarea presiunilor instituţiilor de control asupra mediului de afaceri, atitudinea prietenoasă a guvernării faţă de acesta şi reforma fiscală stimulatorie atât pentru angajatori, cât şi pentru angajaţi au pornit motoarele economice care au dat rezultate pe măsură.

Mai Mult