Programul "Prima Casă" ia amploare şi îşi extinde categoriile de beneficiari

Cel puţin 2282 de moldoveni şi-au procurat locuinţe în cadrul Programului guvernamental "Prima Casă", adoptat la iniţiativa liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Au fost accesate credite de peste 1 miliard de lei, iar suma totală a garanţiilor de stat se apropie de 600 de milioane de lei.

Din cei 2282 beneficiari, 1648 sunt familii tinere, iar 634 sunt tineri necăsătoriţi. Dintre aceştia, 312 beneficiari primesc compensaţii în cadrul Programului "Prima Casă 2". Statul acoperă până la 50% din valoarea creditului pentru angajaţii în cadrul instituţiilor bugetare, conform pachetului "Prima Casa 2".

De asemenea, 669 beneficiari şi-au procurat locuinţe în cadrul Programului "Prima Casă 3", care este destinat familiilor cu copii. Statul achită 10% din preţul locuinţei pentru familiile cu un copil, 25% – pentru familiile cu doi copii, 50% – pentru familiile cu trei copii, iar pentru cei care au 4 şi mai mulţi copii, guvernul achită integral suma, familia plătind doar dobânzile.

Suprafaţa medie a locuinţelor procurate este de 59,94 m2.

Circa 2130 de locuinţe procurate prin intermediul programului se află în localităţile urbane, iar 152 de locuinţe sunt amplasate în localităţile rurale.

Din 1 iunie, moldovenii care lucrează în companii private vor putea depune dosare în cadrul Programului "Prima Casă 4", fiind deja aprobat regulamentul care prevede condiţiile de acordare a acestui credit.

Potrivit documentului, statul va oferi subvenţii de până la 50 la sută din creditul acordat de bănci pentru procurarea locuinţei.

Costul locuinţei nu va trebui să depăşească 600 de mii de lei, iar valoarea subvenţiilor va fi calculată în funcţie de preţul locuinţei şi salariul beneficiarului. Creditul va fi oferit pentru o perioadă de 25 de ani.

De noile condiţii avantajoase vor putea beneficia şi persoanele care au aplicat la programele anterioare, dar nu primeau subvenţii.

Pentru anul 2019, volumul de alocaţii prevăzut în bugetul de stat este 20 de milioane de lei. Prin Programul "Prima Casă" îşi pot cumpăra locuinţe moldovenii care au până la 45 de ani, la o dobândă mai mică decât creditele ipotecare obişnuite.

În prezent, moldovenii achită pentru un apartament de 3-4 ori mai puţin, decât acum zece ani. O spune expertul economic Veaceslav Ioniţă, care a făcut o analiză a pieţii imobiliare din ţara noastră. Potrivit sursei, în 2019, preţul apartamentelor a atins minimul istoric de 262 euro/m2 la valoarea euro din 2008.

"Cel mai probabil, asistăm la stabilizarea pieţii la limita de jos a preţurilor şi pentru 2020 anticipăm o uşoară înviorare a preţurilor". Astfel, în zece ani, preţul la apartamente s-a redus cu 380 de euro/m2,
de la 900 de euro, în 2008, până la 520 de euro" în 2019.

Alte stiri

28 iunie 1940, axa Berlin – Moscova sacrifică Basarabia

Întotdeauna crimele internaţionale sunt precedate de înţelegeri secrete. Cancelariile marilor puteri, cointeresate în anexarea teritoriilor sau formarea unor guverne marionete, discută în taină temele. Urmează semnarea documentelor oficiale şi a celor secrete. Doar peste decenii aflăm că soarta ne-au pecetluit-o cei pentru care noi suntem un fir de nisip în univers, o monedă de schimb în marile jocuri geopolitice. Până la urmă se fac cunoscute şi numele celor care, aidoma lui Iuda, ne-au trădat pentru arginţi sau funcţii.

Mai Mult

Drumuri bune la Porumbrei şi uzină de asfalt la Cimişlia

Locuitorii din satul Porumbrei, Cimişlia, au acum cel mai modern drum din tot raionul. O porţiune de 500 de metri a fost renovată capital.

Mai Mult

Pensionarii stabiliţi peste hotare vor putea primi pensia din Republica Moldova

Cetăţenii moldoveni, stabiliţi cu domiciliul peste hotare şi ajunşi la vârsta de pensionare, vor putea primi pensia din Republica Moldova. Cabinetul de miniştri a aprobat modificarea Regulamentului privind modul de plată a pensiilor stabilite în sistemul public de pensii şi a alocaţiilor sociale de stat.

Mai Mult