Peste 2600 de locuri noi de muncă, datorită programului guvernamental

Cinci companii din ţară au înfiinţat sau vor crea anul acesta peste 2600 de noi locuri de muncă, datorită programului guvernamental de subvenţionare. Pentru fiecare post înfiinţat, statul achită angajatorului câte 40 de mii de lei. Până la 31 iulie, Ministerul Economiei şi Infrastructurii recepţionează cererile pentru anul viitor. 

Printre companiile care au depus anul trecut cerere de subvenţionare se numără şi o reţea de grădiniţe private din capitală. Cele patru instituţii preşcolare sunt frecventate şi de copii cu autism sau cu alte probleme de sănătate. Acolo, ei învaţă limbi străine, iau ore de muzică şi fac activităţi speciale de dezvoltare.

În prezent, reţeaua de grădiniţe are aproximativ 150 de angajaţi, iar compania va mai crea 100 de locuri de muncă.

"Ne-am dorit să apelăm la ajutorul statului pentru că am vrut să deschidem o nouă filială, să dăm posibilitate mai multor părinţi să beneficieze de serviciile centrului nostru. Având o cerere şi văzând acest proiect, am hotărât că va fi oportun", a declarat Irina Spoialo, director al reţelei de grădiniţe.

Svetlana Reaboi a absolvit facultatea de psihologie şi s-a angajat acum trei luni. Ea spune că nu-şi imaginează un alt serviciu.

Şi alţi angajaţi spun că a lucra aici e o adevărată plăcere, salariul este motivant şi sunt condiţii necesare pentru aplicarea cunoştinţelor.

Potrivit Ministerului Economiei, pentru a obţine subvenţii de la stat, compania trebuie să creeze minimum 100 de locuri de muncă, care să nu fie desfiinţate timp de cel puţin 3 ani.

"Trebuie să fie achitate toate taxele, impozitele şi să nu existe datorii faţă de stat. O altă condiţie este ca salariul minim în companie să fie egal sau mai mare de 75 la sută din salariul mediu pe economie. Scopul programului este atragerea companiilor mari care pot să creeze locuri de muncă", a declarat Chiril Gaburici, ministru al Economiei şi Infrastructurii.

Prima tranşă din subvenţia pentru un nou loc de muncă este de 50 la sută şi va fi achitată până la sfârşitul anului următor. Celelalte 50 de procente sunt achitate peste încă un an.

În ultimii 2 ani, în Republica Moldova au fost deschise zeci de mii de locuri noi de muncă în diverse ramuri ale economiei. Aceasta se referă la deschiderea noilor întreprinderi industriale, majoritatea cu investiţii străine, la programele guvernamentale de susţinere a întreprinzătorilor din sectorul agroindustrial, dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, stimularea investirii în afaceri a banilor câştigaţi de conaţionalii noştri peste hotare. Sprijinul constant al producătorului autohton a redus la minimum şomajul şi a creat locuri de muncă bine plătite.

Alte stiri

28 iunie 1940, axa Berlin – Moscova sacrifică Basarabia

Întotdeauna crimele internaţionale sunt precedate de înţelegeri secrete. Cancelariile marilor puteri, cointeresate în anexarea teritoriilor sau formarea unor guverne marionete, discută în taină temele. Urmează semnarea documentelor oficiale şi a celor secrete. Doar peste decenii aflăm că soarta ne-au pecetluit-o cei pentru care noi suntem un fir de nisip în univers, o monedă de schimb în marile jocuri geopolitice. Până la urmă se fac cunoscute şi numele celor care, aidoma lui Iuda, ne-au trădat pentru arginţi sau funcţii.

Mai Mult

Drumuri bune la Porumbrei şi uzină de asfalt la Cimişlia

Locuitorii din satul Porumbrei, Cimişlia, au acum cel mai modern drum din tot raionul. O porţiune de 500 de metri a fost renovată capital.

Mai Mult

Pensionarii stabiliţi peste hotare vor putea primi pensia din Republica Moldova

Cetăţenii moldoveni, stabiliţi cu domiciliul peste hotare şi ajunşi la vârsta de pensionare, vor putea primi pensia din Republica Moldova. Cabinetul de miniştri a aprobat modificarea Regulamentului privind modul de plată a pensiilor stabilite în sistemul public de pensii şi a alocaţiilor sociale de stat.

Mai Mult

Programul "Prima Casă" ia amploare şi îşi extinde categoriile de beneficiari

Cel puţin 2282 de moldoveni şi-au procurat locuinţe în cadrul Programului guvernamental "Prima Casă", adoptat la iniţiativa liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Au fost accesate credite de peste 1 miliard de lei, iar suma totală a garanţiilor de stat se apropie de 600 de milioane de lei.

Mai Mult