Pensionarii stabiliţi peste hotare vor putea primi pensia din Republica Moldova

Cetăţenii moldoveni, stabiliţi cu domiciliul peste hotare şi ajunşi la vârsta de pensionare, vor putea primi pensia din Republica Moldova. Cabinetul de miniştri a aprobat modificarea Regulamentului privind modul de plată a pensiilor stabilite în sistemul public de pensii şi a alocaţiilor sociale de stat.

Documentul ajustează cadrul normativ şi stabileşte modul de plată a pensiilor pentru cetăţenii Republicii Moldova domiciliaţi peste hotare, dar şi actele necesare pentru a deveni beneficiar.

Astfel, doritorii de a primi pensii din Republica Moldova vor trebui să depună personal cererea la organul teritorial de asigurare socială de la ultimul domiciliu din ţara de origine, să prezinte paşaportul moldovenesc, dar şi un act de identitate din ţara în care sunt stabiliţi cu traiul.

Totodată, anual, beneficiarii vor trebui să prezinte Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS) certificatul de viaţă. Actul va fi semnat de către beneficiar la misiunea diplomatică/ oficiul consular al Republicii Moldova din ţara de domiciliu sau la subdiviziunile teritoriale ale CNAS şi va putea fi expediat prin poştă.

Pensia va fi acordată lunar, de la data depunerii cererii, pentru un an, prin intermediul prestatorului de servicii de plată din Republica Moldova, desemnat de către beneficiar.

Legea care prevede că pensionarii din ţara noastră stabiliţi cu traiul în străinătate pot să beneficieze de dreptul la pensie în Republica Moldova intră în vigoare din 1 ianuarie 2019.

Alte stiri

28 iunie 1940, axa Berlin – Moscova sacrifică Basarabia

Întotdeauna crimele internaţionale sunt precedate de înţelegeri secrete. Cancelariile marilor puteri, cointeresate în anexarea teritoriilor sau formarea unor guverne marionete, discută în taină temele. Urmează semnarea documentelor oficiale şi a celor secrete. Doar peste decenii aflăm că soarta ne-au pecetluit-o cei pentru care noi suntem un fir de nisip în univers, o monedă de schimb în marile jocuri geopolitice. Până la urmă se fac cunoscute şi numele celor care, aidoma lui Iuda, ne-au trădat pentru arginţi sau funcţii.

Mai Mult

Drumuri bune la Porumbrei şi uzină de asfalt la Cimişlia

Locuitorii din satul Porumbrei, Cimişlia, au acum cel mai modern drum din tot raionul. O porţiune de 500 de metri a fost renovată capital.

Mai Mult

Programul "Prima Casă" ia amploare şi îşi extinde categoriile de beneficiari

Cel puţin 2282 de moldoveni şi-au procurat locuinţe în cadrul Programului guvernamental "Prima Casă", adoptat la iniţiativa liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Au fost accesate credite de peste 1 miliard de lei, iar suma totală a garanţiilor de stat se apropie de 600 de milioane de lei.

Mai Mult