Partidul Democrat schimbă viaţa oamenilor prin construcţia de drumuri, apeducte, sisteme de canalizare

Criza economică profundă, în care se afla Moldova la cumpăna anilor 2015- 2016, a fost depăşită de guvernarea democrată, în ciuda prognozelor pesimiste, într-un timp record. Diminuarea presiunilor instituţiilor de control asupra mediului de afaceri, atitudinea prietenoasă a guvernării faţă de acesta şi reforma fiscală stimulatorie atât pentru angajatori, cât şi pentru angajaţi au pornit motoarele economice care au dat rezultate pe măsură. 

Creşterea economică constantă din primii doi ani de guvernare a îndreptăţit democraţii să demareze proiecte de infrastructură îndrăzneţe. PDM au pornit de la ideea că drumurile bune, apeductele şi sistemele de canalizare în fiecare localitate vor ajuta satele şi oraşele Moldovei să iasă din înapoierea în care se aflau de aproape 3 decenii. Infrastructura este, în primul rând, pentru oameni, pentru bunăstarea şi sănătatea lor, dar este şi o condiţie absolut necesară pentru dezvoltarea economică. La fel şi serviciile de calitate oferite oamenilor stimulează în mod direct economia naţională şi sporesc investiţiile.

După o expertiză minuţioasă şi profesionistă, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a anunţat Programul "Drumuri Bune pentru Moldova" care prevedea construcţia şi repararea a 1.600 de km de drumuri în localităţile Moldovei. La acel moment, drumurile locale erau într-o stare foarte proastă sau nu existau în genere.

Imediat, partidele de opoziţie şi o parte importantă a societăţii civile – criticii de serviciu – în cor au calificat iniţiativa ca fiind una populistă şi fără nicio şansă de implementare. Totuşi, guvernul democrat a aprobat Programul "Drumuri Bune pentru Moldova" şi a demarat cu multă determinare şi competenţă lucrări de amploare.

În termen record, Moldova a fost scoasă din noroi. În fiecare localitate au fost construite sau reparate drumurile centrale care asigurau accesul oamenilor către magazine, centre de sănătate, şcoli şi grădiniţe. Ritmurile şi calitatea lucrărilor au spulberat prognozele celor care au presupus eşecul proiectului. "Spre deosebire de guvernările precedente, guvernarea PD a demonstrat, prin fapte concrete, competenţă şi responsabilitate", a subliniat liderul democrat, Vlad Plahotniuc. Pe bună dreptate, preşedintele PDM consideră că, raportat la rezultatele înregistrate, guvernările precedente au eşuat. "În perioada 2009-2016, pe durata a şapte ani, s-au construit mai puţin de 1.000 km de drumuri, aceasta înseamnă câte 140 km pe an. Noi, într-un singur an, am construit şi reparat peste 1.600 km, ceea ce înseamnă de 12 ori mai mult decât guvernările precedente", a menţionat Vlad Plahotniuc.

Darea în exploatare a drumurilor se transformă în adevărate sărbători locale. Satele Moldovei reînvie. După decenii de noroi şi praf, străzile s-au umplut de copii şi părinţi care au beneficiat în sfârşit de confortul oferit de drumurile bune.

Iniţiativele Partidului Democrat au continuat şi în anul 2019. După cum a anunţat încă în toamna anului trecut liderul democrat, Vlad Plahotnic, Programul "Drumuri Bune 2" prevede reabilitarea sau construirea a circa 2.600 km de drum, cu 1.000 km mai mult decât în 2018.

Pentru reparaţia periodică a drumurilor naţionale, locale, comunale şi a străzilor, în Bugetul de stat pentru anul curent sunt planificate 1.7 miliarde de lei. Din aceşti bani vor fi reparate drumuri în peste 1.000 de localităţi din ţară, conform propunerilor autorităţilor publice locale.

Totodată, din Fondul Rutier, pentru drumurile publice naţionale, va fi alocat peste un miliard 24 milioane de lei. Aproximativ jumătate din sumă, peste 498 milioane de lei, va fi utilizată pentru întreţinerea de rutină a drumurilor publice naţionale.

Pentru efectuarea lucrărilor de reparaţie a drumurilor şi construcţii inginereşti (poduri şi pasaje peste cale ferată) sunt prevăzute circa 326 milioane de lei. Iar pentru extinderea drumurilor naţionale: proiectare, evaluare a drumurilor şi procurare a terenurilor sunt preconizate
20 milioane de lei.

O problemă vitală pentru Republica Moldova rămâne aprovizionarea satelor şi oraşelor cu apă de calitate. Şi aici iniţiativele PDM au urnit carul din loc, iar zeci de mii de oameni deja în anul 2018 au beneficiat de apă. Cu această ocazie, liderul democrat, Vlad Plahotniuc, a subliniat: "În şapte ani (2009- 2016) au fost conectaţi la reţeaua de apă 54 de mii de beneficiari. Noi, în ultimii doi ani, am conectat la apeduct 106 mii de beneficiari, de şapte ori mai mult. Sunt cifre record pentru toate guvernările de la Independenţă încoace. Totodată, în domeniul aprovizionării cu apă, proiectul prevede conectarea la apeduct a câte 100 de mii de beneficiari pe an. În urma întâlnirilor cu cetăţenii, am constatat că oamenii apreciază înalt munca noastră, a guvernării, dar fac şi diferenţa clară între eficienţa PD şi a guvernărilor de până la noi, care doar promiteau şi nu făceau nimic".

Apeductele şi sistemele de canalizare sunt construite prin intermediul a două entităţi importante ale statului: Fondul Naţional pentru Dezvoltarea Regională şi Fondul Ecologic Naţional, precum şi cu contribuţia parţială a administraţiilor publice locale şi a cetăţenilor.

Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională:

În perioada anilor 2016-2018, au fost în proces de implementare 14 proiecte de aprovizionare cu apă şi canalizare, dintre care 6 sunt fie finalizate, fie în proces de realizare a testelor de calitate pentru darea în exploatare. Pentru implementarea acestor proiecte (inclusiv pentru cele în proces de implementare) au fost valorificate mijloace financiare în sumă de cca 170,28 milioane lei.

Rezultatele ce urmează a fi obţinute la finalizarea acestor proiecte sunt:

-   Construcţia a 251 km de apeduct;

-   Construcţia a 2 staţii de tratare;

-   Construcţia a 103,9 km de canalizare;

-   Acces la servicii îmbunătăţite de canalizare pentru 28102 oameni;

-    Construcţia a 2 staţii de epurare;

-   54 localităţi beneficiare;

-   Acces la servicii îmbunătăţite de apă pentru 131802 oameni.

Fondul Ecologic Naţional:

Cu suportul Fondului Ecologic Naţional, în perioada anilor 2016 – până în prezent, a fost iniţiată implementarea a 270 proiecte în domeniul alimentării cu apă şi servicii de canalizare, fiind aprobată suma totală de 601.426.088 lei. Dintre acestea, 88 proiecte sunt fie la etapa de finalizare, fie în proces de realizare a testelor de calitate pentru darea în exploatare. Alte 30 proiecte sunt deja cu recepţia finală a lucrărilor, fiind obţinuţi următorii indicatori:

-   805 km reţele de apeduct construiţi;

-   230 km reţele de canalizare construiţi;

-   11 staţii de epurare construite şi date în exploatare;

-   2 staţii de tratare a apei;

-   13 fântâni arteziene construite.

Autorităţile sunt în proces de elaborare a unui nou concept de aprovizionare cu apă de calitate a localităţilor din Moldova. Specialiştii de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului pledează pentru o organizare mai eficientă a repartizării banilor şi a planificării lucrărilor de construcţie a reţelelor de apeduct în toată ţara.

Anunţul a fost făcut în cadrul emisiunii "În centrul atenţiei" de la Publika TV de şeful Direcţiei politici de dezvoltare regională din cadrul ministerului, Igor Malai.

"Conceptul este necesar pentru a asigura localităţile cu apă din surse de suprafaţă, cum sunt râurile Prut şi Nistru. Propunem să fie construite apeducte centrale, de la care va fi adusă apă din Nistru sau Prut, iar apoi, treptat, aceste apeducte vor fi extinse până la mai multe alte localităţi", a spus Igor Malai, şef de direcţie în cadrul MADRM.

Potrivit lui Igor Malai, primele exemple ale unei noi abordări în construcţia reţelelor de apeduct sunt lucrările efectuate în raioanele Cahul, Leova şi Floreşti.

Reprezentantul ministerului susţine că autorităţile au planuri ambiţioase de a conecta, anual, la reţele de apeduct cel puţin 100 de mii de beneficiari. Asta în condiţiile în care, în prezent, doar aproximativ 55 la sută din populaţie are acces la apă curentă.

"Suntem la etapa de elaborare a documentelor tehnice pentru 18 proiecte. Planificăm chiar anul acesta să începem lucrările de construcţie a apeductelor", a spus Igor Malai. 

Peste 2000 de credite au fost acordate de la lansarea Programului "Prima Casă"

Şi Programul "Prima Casă" a fost întâmpinat de anumite forţe cu ostilitate şi pesimism. Nimeni nu credea că acest program social de anvergură se va bucura de un asemenea succes.

Doar în primele patru luni a anului 2019 au fost aprobate şi acordate 1010 credite. În total, de la lansarea programului, au primit credite 2128 de beneficiari, dintre care 1543 sunt familii tinere, iar 585 sunt persoane necăsătorite.

Datele mai arată că suma totală a creditelor acordate de către bănci este de peste 1 miliard de lei, iar suprafaţa medie a locuinţelor procurate prin intermediul programului este de 59,75 m.p. Dintre locuinţele procurate, 1987 sunt localizate în oraşe, iar 141 de locuinţe sunt amplasate în sate. Vârsta medie a solicitanţilor este de 31 ani.

Programul "Prima Casă", lansat de guvern în 2018, este destinat cetăţenilor de până la 45 de ani, angajaţi oficial şi care nu au alte credite ipotecare.

Tot anul trecut, programul a fost extins prin "Prima Casă 2", proiect destinat medicilor, profesorilor, poliţiştilor, militarilor şi altor angajaţi ai instituţiilor de stat, cărora statul le achită jumătate din creditul luat pentru procurarea apartamentului.

În cadrul "Prima casă 3", statul compensează cu 10, 25, 50 şi chiar sută la sută costul creditului locuinţelor, în funcţie de numărul de copii, iar beneficiarii plătesc doar dobânda.

La fel, guvernul se pregăteşte şi de lansarea Programului "Prima Casă 4", destinat persoanelor angajate în sectorul privat.

"De acest program vor beneficia angajaţii din sectorul privat, cărora statul le va oferi compensaţii de până la 50% din valoarea creditului Prima Casă. Compensaţiile vor fi oferite în funcţie de mărimea salariului beneficiarului. Prin aceste fapte, ne dorim ca tinerii noştri să-şi construiască un viitor aici, acasă", a spus premierul Pavel Filip.

Mai mult, Programul "Prima Casă" devine mai atractiv: marja pe care creditorii o pot aplica pentru creditele garantate de stat va fi redusă de la 3% la 2%. Prin această măsură statul scade povara asupra beneficiarilor programului, fiind redusă şi lista actelor obligatorii pe care solicitanţii urmau să le prezinte.

Alte stiri

28 iunie 1940, axa Berlin – Moscova sacrifică Basarabia

Întotdeauna crimele internaţionale sunt precedate de înţelegeri secrete. Cancelariile marilor puteri, cointeresate în anexarea teritoriilor sau formarea unor guverne marionete, discută în taină temele. Urmează semnarea documentelor oficiale şi a celor secrete. Doar peste decenii aflăm că soarta ne-au pecetluit-o cei pentru care noi suntem un fir de nisip în univers, o monedă de schimb în marile jocuri geopolitice. Până la urmă se fac cunoscute şi numele celor care, aidoma lui Iuda, ne-au trădat pentru arginţi sau funcţii.

Mai Mult

Drumuri bune la Porumbrei şi uzină de asfalt la Cimişlia

Locuitorii din satul Porumbrei, Cimişlia, au acum cel mai modern drum din tot raionul. O porţiune de 500 de metri a fost renovată capital.

Mai Mult

Pensionarii stabiliţi peste hotare vor putea primi pensia din Republica Moldova

Cetăţenii moldoveni, stabiliţi cu domiciliul peste hotare şi ajunşi la vârsta de pensionare, vor putea primi pensia din Republica Moldova. Cabinetul de miniştri a aprobat modificarea Regulamentului privind modul de plată a pensiilor stabilite în sistemul public de pensii şi a alocaţiilor sociale de stat.

Mai Mult

Programul "Prima Casă" ia amploare şi îşi extinde categoriile de beneficiari

Cel puţin 2282 de moldoveni şi-au procurat locuinţe în cadrul Programului guvernamental "Prima Casă", adoptat la iniţiativa liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Au fost accesate credite de peste 1 miliard de lei, iar suma totală a garanţiilor de stat se apropie de 600 de milioane de lei.

Mai Mult