O provocare ce mobilizează oamenii ca să facă natura mai curată

Noua provocare de pe reţelele de socializare, care presupune curăţarea de gunoi a unor locuri anumite, prinde rădăcini şi în ţara noastră. Cei care o acceptă, trebuie să aleagă o zonă grav afectată de activităţile omului, să facă o poză în care se vede dezastrul provocat de iresponsabilitate, să cureţe deşeurile şi să facă o altă poză, cu locul curăţat, ca să-i încurajeze pe alţi oameni să le urmeze exemplul. 

De când primăvara ne bucură cu zile însorite, tot mai mulţi moldoveni aleg să meargă, în timpul lor liber, să strângă deşeurile care sufocă natura.

Provocarea prietenoasă mediului a fost acceptată şi de o tânără din satul Floreni, raionul Anenii Noi, care a curăţat de gunoi un câmp din apropierea localităţii.

"Cândva, acest loc a fost plin de toporaşi. Am colectat peste 50 sau 70 de saci de gunoi", a explicat Victoria Ursu Palade.

Voluntarul a răspuns provocării unui alt localnic, Igor Hîncu. Acesta a scris pe reţele de socializare că îşi doreşte un Floreni fără gunoaie şi a dat un exemplu personal în acest sens.

"Mă alătur mişcării mondiale #Trashtag de salubrizare a localităţilor, iniţiind o campanie de salubrizare de primăvară a satului Floreni.

Din păcate, încă, mai avem consăteni, cu un grad redus de responsabilitate socială, care aruncă anual sute de tone de gunoaie, la întâmplare, pe toate dealurile şi văile din jurul localităţii, astfel ne vedem nevoiţi să punem umărul la curăţarea localităţii noastre, în care ne place să ne creştem copiii.

Într-o oră şi jumătate am strâns personal 22 saci de gunoi, de pe marginea unui drum agricol din partea de sus a satului (la mai puţin de 1 km de gunoiştea sătească), dar din păcate în jurul localităţii mai sunt sute de astfel de focare de infecţii, care s-au înmulţit în ultimii ani, din cauza inacţiunii primarului din localitate", a scris Igor Hîncu pe Facebook. Mai mult, bărbatul s-a oferit să asigure transportarea deşeurilor colectate de voluntari.

Printre participanţi activi la campanie sunt foarte mulţi tineri. Săptămâna aceasta, în jur de 20 de tineri din satul Donici, raionul Orhei, au declarat război gunoiului care a ajuns peste tot. Timp de câteva ore, aceştia au strâns zeci de saci de deşeuri, în mare parte din plastic, sticlă. Pungile din plastic, luate de vânt, au fost împrăştiate la sute de metri distanţă de groapa de deşeuri.

Voluntarii au fost mobilizaţi de o tânără mamă din localitate, convinsă că, prin efort comun, lucrurile pot fi schimbate în bine.

"Eu spun că se poate. Eu am două mâini şi mă pot implica, îi atragem şi pe mulţi alţii", spune Daniela Buzenco.

Cu saci pentru gunoi şi mănuşi s-au echipat şi elevii Şcolii profesionale nr.5 din capitală. Ei au făcut ordine pe o porţiune de acostament de pe şoseaua Munceşti.

"Pe Facebook am văzut că mulţi oameni fac ordine. Ajutăm poporul, ajutăm natura", a punctat un elev.

Trashtagchallenge se răspândeşte ca un virus pe reţele de socializare în toată lumea. Mii de oameni din diferite ţări s-au mobilizat pentru a strânge resturile aruncate la întâmplare, în mare parte plastic, devenit o problemă globală. Cel ce acceptă provocarea #trashtag trebuie să cureţe un loc de gunoaie şi să posteze pozele pe Internet, cu scopul de a-i încuraja şi pe alţii să facă la fel.

Alte stiri

Peste jumătate din beneficiari şi-au ridicat ajutorul unic de 600 lei, de Paşte

Mai bine de jumătate dintre cei aproximativ 610 mii de beneficiari şi-au ridicat ajutorul unic de 600 de lei oferit de Paşte.

Mai Mult

În cadrul Programului "Prima Casă" au fost oferite 2000 de credite

Peste 2000 de credite, în valoare de circa 1 miliard de lei, au fost oferite familiilor tinere şi tinerilor necăsătoriţi în cadrul Programului guvernamental "Prima Casă". Suma totală a garanţiilor de stat este de circa 500 milioane de lei. 

Mai Mult

Deputaţii fracţiunii PDM vor dona salariile pe care le-au primit de la Parlament pentru luna martie

Deputaţii fracţiunii PDM vor dona salariile pentru luna martie. Anunţul, a fost făcut de liderul fracţiunii, Pavel Filip, într-o postare pe "Facebook".

Mai Mult

În Moldova creşte calitatea alimentaţiei oamenilor

Creşterea veniturilor moldovenilor a schimbat şi structura alimentaţiei acestora. Dacă în anii 90, dar şi în primul deceniul al secolului al 21-lea, pâinea şi cartofii ocupau un loc important în alimentaţie, din cauza veniturilor modeste al moldovenilor, atunci în ultimii 7 ani se atestă o creştere a ponderii produselor mai calitative şi sănătoase.

Mai Mult