O provocare ce mobilizează oamenii ca să facă natura mai curată

Noua provocare de pe reţelele de socializare, care presupune curăţarea de gunoi a unor locuri anumite, prinde rădăcini şi în ţara noastră. Cei care o acceptă, trebuie să aleagă o zonă grav afectată de activităţile omului, să facă o poză în care se vede dezastrul provocat de iresponsabilitate, să cureţe deşeurile şi să facă o altă poză, cu locul curăţat, ca să-i încurajeze pe alţi oameni să le urmeze exemplul. 

De când primăvara ne bucură cu zile însorite, tot mai mulţi moldoveni aleg să meargă, în timpul lor liber, să strângă deşeurile care sufocă natura.

Provocarea prietenoasă mediului a fost acceptată şi de o tânără din satul Floreni, raionul Anenii Noi, care a curăţat de gunoi un câmp din apropierea localităţii.

"Cândva, acest loc a fost plin de toporaşi. Am colectat peste 50 sau 70 de saci de gunoi", a explicat Victoria Ursu Palade.

Voluntarul a răspuns provocării unui alt localnic, Igor Hîncu. Acesta a scris pe reţele de socializare că îşi doreşte un Floreni fără gunoaie şi a dat un exemplu personal în acest sens.

"Mă alătur mişcării mondiale #Trashtag de salubrizare a localităţilor, iniţiind o campanie de salubrizare de primăvară a satului Floreni.

Din păcate, încă, mai avem consăteni, cu un grad redus de responsabilitate socială, care aruncă anual sute de tone de gunoaie, la întâmplare, pe toate dealurile şi văile din jurul localităţii, astfel ne vedem nevoiţi să punem umărul la curăţarea localităţii noastre, în care ne place să ne creştem copiii.

Într-o oră şi jumătate am strâns personal 22 saci de gunoi, de pe marginea unui drum agricol din partea de sus a satului (la mai puţin de 1 km de gunoiştea sătească), dar din păcate în jurul localităţii mai sunt sute de astfel de focare de infecţii, care s-au înmulţit în ultimii ani, din cauza inacţiunii primarului din localitate", a scris Igor Hîncu pe Facebook. Mai mult, bărbatul s-a oferit să asigure transportarea deşeurilor colectate de voluntari.

Printre participanţi activi la campanie sunt foarte mulţi tineri. Săptămâna aceasta, în jur de 20 de tineri din satul Donici, raionul Orhei, au declarat război gunoiului care a ajuns peste tot. Timp de câteva ore, aceştia au strâns zeci de saci de deşeuri, în mare parte din plastic, sticlă. Pungile din plastic, luate de vânt, au fost împrăştiate la sute de metri distanţă de groapa de deşeuri.

Voluntarii au fost mobilizaţi de o tânără mamă din localitate, convinsă că, prin efort comun, lucrurile pot fi schimbate în bine.

"Eu spun că se poate. Eu am două mâini şi mă pot implica, îi atragem şi pe mulţi alţii", spune Daniela Buzenco.

Cu saci pentru gunoi şi mănuşi s-au echipat şi elevii Şcolii profesionale nr.5 din capitală. Ei au făcut ordine pe o porţiune de acostament de pe şoseaua Munceşti.

"Pe Facebook am văzut că mulţi oameni fac ordine. Ajutăm poporul, ajutăm natura", a punctat un elev.

Trashtagchallenge se răspândeşte ca un virus pe reţele de socializare în toată lumea. Mii de oameni din diferite ţări s-au mobilizat pentru a strânge resturile aruncate la întâmplare, în mare parte plastic, devenit o problemă globală. Cel ce acceptă provocarea #trashtag trebuie să cureţe un loc de gunoaie şi să posteze pozele pe Internet, cu scopul de a-i încuraja şi pe alţii să facă la fel.

Alte stiri

28 iunie 1940, axa Berlin – Moscova sacrifică Basarabia

Întotdeauna crimele internaţionale sunt precedate de înţelegeri secrete. Cancelariile marilor puteri, cointeresate în anexarea teritoriilor sau formarea unor guverne marionete, discută în taină temele. Urmează semnarea documentelor oficiale şi a celor secrete. Doar peste decenii aflăm că soarta ne-au pecetluit-o cei pentru care noi suntem un fir de nisip în univers, o monedă de schimb în marile jocuri geopolitice. Până la urmă se fac cunoscute şi numele celor care, aidoma lui Iuda, ne-au trădat pentru arginţi sau funcţii.

Mai Mult

Drumuri bune la Porumbrei şi uzină de asfalt la Cimişlia

Locuitorii din satul Porumbrei, Cimişlia, au acum cel mai modern drum din tot raionul. O porţiune de 500 de metri a fost renovată capital.

Mai Mult

Pensionarii stabiliţi peste hotare vor putea primi pensia din Republica Moldova

Cetăţenii moldoveni, stabiliţi cu domiciliul peste hotare şi ajunşi la vârsta de pensionare, vor putea primi pensia din Republica Moldova. Cabinetul de miniştri a aprobat modificarea Regulamentului privind modul de plată a pensiilor stabilite în sistemul public de pensii şi a alocaţiilor sociale de stat.

Mai Mult

Programul "Prima Casă" ia amploare şi îşi extinde categoriile de beneficiari

Cel puţin 2282 de moldoveni şi-au procurat locuinţe în cadrul Programului guvernamental "Prima Casă", adoptat la iniţiativa liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Au fost accesate credite de peste 1 miliard de lei, iar suma totală a garanţiilor de stat se apropie de 600 de milioane de lei.

Mai Mult