Mai mult de jumătate din populaţie are apă livrată centralizat

Peste 2 milioane de persoane au acces la apă curentă livrată centralizat, adică prin sisteme de apeduct. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, cota populaţiei conectate la apeduct a ajuns, în anul 2018, la nivelul de 60,6%.

Şi numărul apeductelor funcţionale a crescut până la cifra de 1168 sau aproape 96% din totalul sistemelor existente. Prin urmare, la apă livrată centralizat au acces locuitorii din 774 de localităţi.

Recent, guvernul a anunţat că renovarea şi construcţia de noi apeducte, dar şi de sisteme de canalizare, este una din priorităţi, alături de programul de reconstrucţie a infrastructurii rutiere "Drumuri Bune 2".

Conform situaţiei pentru 2018, în ţară erau funcţionale 110 sisteme de canalizare, iar de servicii de canalizare beneficiază locuitorii din 126 de localităţi sau peste 29% din populaţie.

Prognozele Ministerului Agriculturi, Dezvoltării Regionale şi Mediului indică, pentru acest an, extinderea reţelei de apeducte cu circa 240 de kilometri, fapt ce va permite conectarea la reţea a peste 100 mii de persoane. De asemenea, este preconizată extinderea reţelei de canalizare cu 55 de kilometri şi conectarea a 5,3 mii de locuitori. Investiţiile statului în acest scop se vor cifra la circa 200 milioane de lei.

Alte stiri

28 iunie 1940, axa Berlin – Moscova sacrifică Basarabia

Întotdeauna crimele internaţionale sunt precedate de înţelegeri secrete. Cancelariile marilor puteri, cointeresate în anexarea teritoriilor sau formarea unor guverne marionete, discută în taină temele. Urmează semnarea documentelor oficiale şi a celor secrete. Doar peste decenii aflăm că soarta ne-au pecetluit-o cei pentru care noi suntem un fir de nisip în univers, o monedă de schimb în marile jocuri geopolitice. Până la urmă se fac cunoscute şi numele celor care, aidoma lui Iuda, ne-au trădat pentru arginţi sau funcţii.

Mai Mult

Drumuri bune la Porumbrei şi uzină de asfalt la Cimişlia

Locuitorii din satul Porumbrei, Cimişlia, au acum cel mai modern drum din tot raionul. O porţiune de 500 de metri a fost renovată capital.

Mai Mult

Pensionarii stabiliţi peste hotare vor putea primi pensia din Republica Moldova

Cetăţenii moldoveni, stabiliţi cu domiciliul peste hotare şi ajunşi la vârsta de pensionare, vor putea primi pensia din Republica Moldova. Cabinetul de miniştri a aprobat modificarea Regulamentului privind modul de plată a pensiilor stabilite în sistemul public de pensii şi a alocaţiilor sociale de stat.

Mai Mult

Programul "Prima Casă" ia amploare şi îşi extinde categoriile de beneficiari

Cel puţin 2282 de moldoveni şi-au procurat locuinţe în cadrul Programului guvernamental "Prima Casă", adoptat la iniţiativa liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Au fost accesate credite de peste 1 miliard de lei, iar suma totală a garanţiilor de stat se apropie de 600 de milioane de lei.

Mai Mult