Femeile democrate vor scrie istorie în parlament

Astăzi, femeile sunt mai complexe, mai consecvente şi mai luptătoare într-o lume creată cândva de bărbaţi şi, în fond, pentru bărbaţi. În politică, femeile, deseori, se manifestă mai subtil şi au rezultate peste aşteptări. Recentele alegeri parlamentare au confirmat pe deplin acest lucru.

Opt reprezentante ale Partidului Democrat din Moldova au obţinut mandate de deputat şi vor demonstra abilitatea femeilor de a face politică la cel mai înalt nivel. Aceste femei ne vor reprezenta pe toţi membrii şi simpatizanţii Partidului Democrat, pe toţi cei care cred într-un viitor mai bun pentru Moldova.

Redacţia MD felicită din suflet toate femeile cu ocazia frumoasei zile de 8 martie şi vă invită să faceţi cunoştinţă cu profilul succint al doamnelor parlamentare democrate.

Monica Babuc

Lector USM, consultant, consilier, şef Serviciu de informare al parlamentului, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Demonstrând o energie debordantă şi un vast bagaj intelectual, Monica Babuc a reuşit să relanseze lucrurile bune din cele mai sensibile domenii: cultura şi educaţia. La 24 februarie a obţinut un mandat de deputat PDM în parlament pe circumscripţia naţională.

Cu ocazia unei recente acţiuni culturale, marele scriitor, Ion Druţă, a caracterizat-o într-o manieră plastică pe doamna Babuc: "Cultura este focarul spiritual al neamului. Problema e că acest focar, pe cât de vital supravieţuirii unui popor, pe atât e de periculos pentru atotputernicii diriguitori ai unor ţări. Nu întâmplător călăul Ghoebbels, o fi zis că, atunci când aude cuvântul cultură, dreapta lui deja caută revolverul. Din duzina de miniştri ai culturii Republicii Moldoveneşti, pe care i-am cunoscut de-a lungul vieţii, Monica Babuc este cea mai harnică şi credincioasă slujitoare a spiritului neamului. Spre deosebire de ceilalţi, nu o sperii cu revolverul".

Otilia Drăguţanu

Om de afaceri de succes, preşedinte al Asociaţiei Femeilor Antreprenoare din Moldova, membru al Consiliului Director AFAM.

La 24 februarie, a fost aleasă în funcţia de deputat în parlament pe lista PDM.

Într-un interviu recent, Otilia Drăguţan a explicat ce a stat la baza deciziei de a se implica în politică la cel mai înalt nivel: "Astăzi, am aceeaşi motivaţie pe care am avut-o când am devenit antreprenor. Atunci aveam 30 de ani, suficientă putere fizică, intelect şi, cu siguranţă, valori morale. Întotdeauna am considerat că poţi primi mai mult de la viaţă, dacă oferi şi tu ceva valoros. Sunt convinsă că pot face mult mai mult, dacă nu mă voi plafona la nivelul "om de afaceri". Vreau să folosesc puterile şi experienţa acumulată pentru a face lucruri bune la un alt nivel, în politică".

Svetlana Rotundu

Absolventă a Universităţii Pedagogice "Alecu Russo" din Bălţi. Secretar al Consiliului local, primar al satului Climăuţii de Jos, raionul Şoldăneşti, şef al Direcţiei asistenţă socială şi protecţia familiei, vicepreşedinte, apoi preşedinte al raionului Şoldăneşti.

La 24 februarie a devenit deputat în legislativ. Răspunzând felicitărilor cu ocazia obţinerii mandatului de deputat, Svetlana Rotundu a declarat cu o modestie care o caracterizează plenar: "Mandatul de deputat in Parlamentul Republicii Moldova mă onorează, dar şi mă responsabilizează în mod deosebit. Am promis alegatorilor că voi fi deputatul tuturor, că problemele cu care se vor confrunta ei vor fi şi problemele mele. Am demonstrat pe parcursul activităţii mele de 30 de ani în administraţia publică locală de nivelul I şi II că sunt obiectivă, responsabilă şi dedicată. Voi demonstra aceasta şi fiind deputat in parlamentul Moldovei"!

Ludmila Guzun

Are studii superioare economice. A activat în sectorul economic, iar în anii 2007-2011 ocupă funcţiile de vicepreşedinte de raion, director al filialei "Moldtelecom". În 2015 este aleasă în funcţia de preşedinte al raionului Ungheni. La 24 februarie a câştigat alegerile pparlamentare pe circumscripţia Ungheni.

"Ce poate face în ajunul sărbătorii preşedintele Consiliului raional şi echipa noastră unită a PDM? Desigur, mergem în localităţi, avem întâlniri cu colectivele de muncă din Ungheni, felicităm femeile cu ocazia Zilei Internaţionale de 8 martie. Am fost deja în vizită la azilul de bătrâni. Împreună cu felicitările şi urările de bine, am transmis mulţumiri şi plecăciuni pentru faptul că au dăruit ţării feciori şi fiice, au lucrat pentru ei şi pentru Moldova. Într-o zi reuşim să vizităm 5-6 sate şi să felicităm femeile cu ocazia sărbătorilor de primăvară.

Vreau să transmit cele mai calde urări de bine, fericire, sănătate, dragoste şi bucurie tuturor femeilor din Moldova! Fiţi iubite şi scăldate în atenţia bărbaţilor! Şi îndemn femeile să fie active şi să se implice nu doar în viaţa familiilor lor, ci şi a întregii ţări"!

Violeta Ivanov

Experienţă bogată în domeniul cooperării cu organismele internaţionale, coordonator al procesului "Un medic pentru Europa", coordonator de mediu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, ministru al Ecologiei şi Resurselor Naturale. Din 2009 până în prezent, este deputat în parlament.

La 24 februarie, Violeta Ivanov a fost aleasă în calitate de deputat democrat pe circumscripţia naţională. Cu această ocazie, Violeta Ivanov a menţionat:

"Şi în noul meu mandat de deputat în Parlamentul Republicii Moldova voi continua să promovez o politică externă eficientă, interesele statului şi ale tuturor cetăţenilor ţării, precum şi proiectele de dezvoltare durabilă şi cele de protecţie a mediului înconjurător. Vreau să vă spun în context că ziua de 8 Martie este pentru mine o sărbătoare de suflet, deoarece este şi ziua de naştere a mamei mele. Această zi deosebit de importantă o petrec alături de ea pentru a-i spune cât de mult o iubesc, preţuiesc fiecare moment al relaţiei noastre speciale şi apreciez tot ce a făcut şi face pentru mine, mi-a fost alături mereu. De la ea am învăţat multe, dar principalul – să fiu mama a două fiice minunate, a două daruri ale vieţii mele. Ele sunt pentru mine o sursă de iubire şi bucurii. Sunt mereu mândră de ele şi le doresc să fie fericite şi împlinite".

Efrosinia Greţu

În anul 2011 era una din cele 3 femei care se aflau în fruntea unor raioane. Are o bogată experienţă de conducător începută în postura de director al Şcolii de creaţie pentru copii şi continuată în diferite funcţii administrative, culminând cu cele de vicepreşedinte şi preşedinte de raion. A demonstrat capacităţi manageriale excepţionale şi a câştigat respectul oamenilor. Victoria în alegeri pe circumscripţia Leova a venit ca o confirmare a valorii incontestabile a femeii şi politicianului Efrosinia Greţu.

"Recunosc, întrebarea dvs. mi-a trezit emoţii puternice. Imediat mi-am amintit de tinereţe, pe când cei doi fii împreună cu soţul meu minunat puneau la cale surprize, discutau în secret ce îmi vor dărui, ascundeau florile după dulap… Dimineaţa începea plăcut cu flori, cadouri şi o masă festivă, pregătită de bărbaţii mei. Credeţi-mă, în viaţa mea nu am gustat bucate mai delicioase! Multe lucruri s-au schimbat de atunci, soţul este bolnav, cel mai mare fiu şi soţia lui lucrează în străinătate. Dar cel mai mic este cu noi şi încearcă din răsputeri să păstreze tradiţiile familiei. Aceasta este fericirea mea de femeie!

Tuturor femeilor din Moldova le doresc din inimă fericire feminină, fericirea pe care o simte fiecare mamă! Fiţi sănătoase şi viguroase, deoarece jumătatea noastră puternică are nevoie adesea de sfaturile şi sprijinul unui umăr slab. Fie ca toate schimbările bune care au loc în Moldova, în ultimul timp, să fie multiplicate an de an"! 

Elena Bacalu

 În aprilie 2017 Elena Bacalu anunţă o premieră în politica moldovenească: deputatul Bacalu a prezentat un raport de activitate în legislativ în faţa alegătorilor săi. Şi victoria din 24 februarie pe circumscripţia uninominală Cahul, Cantemir a venit ca o continuare logică a activităţii consistente şi productive a deputatului Bacalu.

"În calitate de preşedinte al organizaţiei raionale Cahul a PDM, acum câţiva ani am propus colegilor şi membrilor organizaţiei de tineret să cumpărăm flori şi să vizităm pacienţii spitalului raional şi femeile-medici care, în virtutea profesiei, trebuiau să lucreze în această zi de sărbătoare. Să le transmitem felicitări şi cele mai bune urări. Această iniţiativă s-a prins şi a devenit o tradiţie. De curând, medicul-şef a întrebat dacă îi felicităm şi anul acesta. Bineînţeles că o vom face: este o bucurie, fie şi mică, pentru femeile bolnave, un sprijin pentru ele, iar medicii sunt mulţumiţi de atenţie. Aşa cum am fost aleasă deputat din partea raionului Cantemir, vom transfera această bună tradiţie şi încolo.

Din păcate, Casa raională de cultură se află în proces de renovare şi nu vom putea organiza un eveniment de amploare, dar vom avea întâlniri solemne în colectivele de muncă.

Tuturor femeilor din ţară le doresc fericire, sănătate, dar şi prietenie şi solidaritate! Viaţa a demonstrat: împreună suntem o forţă capabilă de multe fapte bune"! 

Alte stiri

Alexandru Botnari: Visez să văd locuitorii Moldovei fericiţi

De fiecare dată când îl întâlnesc pe Alexandru Botnari, atrag atenţia asupra sincerităţii acestuia în relaţiile cu oamenii. Şi de această dată, discuţia cu locuitorii satului Căţeleni părea mai mult a fi un consiliu de familie.

Mai Mult

Dumitru Diacov şi echipa democrată au molipsit locuitorii satului Topala de spiritul bunătăţii

Locuitorii satului Topala, din raionul Cimişlia, timp de aproape trei decenii n-au prea avut motive de a fi optimişti. Tineretul pleacă, case noi nu prea se construiesc.

Mai Mult

Venituri mai mari pentru oameni

În primii doi ani de guvernare, Partidul Democrat a reuşit să stabilizeze economia şi să asigure o creştere de peste 4 la sută. Ţinând cont de gravitatea situaţiei la momentul preluării guvernării de către democraţi, putem afirma că rezultatele au fost evident peste aşteptări. 

Mai Mult

Partidul Democrat schimbă viaţa oamenilor prin construcţia de drumuri, apeducte, sisteme de canalizare

Criza economică profundă, în care se afla Moldova la cumpăna anilor 2015- 2016, a fost depăşită de guvernarea democrată, în ciuda prognozelor pesimiste, într-un timp record. Diminuarea presiunilor instituţiilor de control asupra mediului de afaceri, atitudinea prietenoasă a guvernării faţă de acesta şi reforma fiscală stimulatorie atât pentru angajatori, cât şi pentru angajaţi au pornit motoarele economice care au dat rezultate pe măsură.

Mai Mult