Deputaţii democraţi, mai departe de gâlceavă, mai aproape de oameni

În fiecare zi de luni, dar şi cu alte ocazii, deputaţii democraţi se află în circumscripţii şi se implică în soluţionarea diverselor probleme. În pofida crizei politice de la Chişinău, oamenii conlucrează cu deputaţii PDM şi se arată mulţumiţi că, spre deosebire de reprezentanţii altor formaţiuni, democraţii sunt la datorie.

Deputatul Corneliu Padnevici încurajează pedagogii debutanţi

În cadrul unei zile de muncă în teritoriu, deputatul din circumscripţia nr.6 Drochia, Corneliu Padnevici, a ales să participe şi la Conferinţa "Debutul în cariera didactică – experienţe şi perspective", realizată cu prilejul promovării Campaniei "VREAU SĂ DEVIN PEDAGOG".

Raionul Drochia dispune de o reţea dezvoltată de instituţii de învăţământ. Autorităţile publice locale acordă o atenţie constantă domeniului şi acest lucru a fost menţionat şi aprobat de către toţi cei 260 de participanţi la acţiune. Cadrele didactice şi manageriale au discutat mai multe probleme ale sistemului educaţional, însă genericul conferinţei a impus scoaterea în evidenţă a chestiunilor legate de activitatea cadrelor didactice tinere şi, în special, a debutanţilor.

Deputatul Padnevici cunoaşte fiecare şcoală şi în repetate rânduri a ajutat la soluţionarea diverselor probleme. Şi în discursul său la această conferinţă, deputatul a trecut în revistă realizările şi a menţionat consolidarea bazei materiale a şcolii şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă pentru cadrele didactice. În mod deosebit, Corneliu Padnevici a menţionat contribuţia guvernului democrat la reparaţia şcolilor, reabilitarea drumurilor de acces la aceste instituţii, aprovizionarea cu apă şi începutul construcţiei sistemelor de canalizare, gazificare şi termoficare.

Сorneliu Padnevici s-a referit şi la salarizare, menţionând că majorările din decembrie au fost doar un început, iar pe viitor salariile vor fi indexate şi majorate, în funcţie de evoluţia evenimentelor şi crearea unui guvern stabil. Iar majorarea indemnizaţiei pentru cei care vin la muncă în zona rurală până la
120 000 de lei, cu siguranţă, va contribui la soluţionarea unei probleme mai vechi – asigurarea tuturor şcolilor cu cadre calificate.

Evident, participanţii la conferinţă au manifestat interes şi pentru situaţia politică şi şansele formării unei coaliţii majoritare în parlament. Deputatul Padnevici a explicat cu lux de amănunte ce se întâmplă în domeniul politic şi a vorbit şi despre eforturile Partidului Democrat pentru asigurarea continuităţii în guvernare.

La acţiune au participat 80 de debutanţi care s-au inclus activ în discutarea problemelor cu care se confruntă cei care au îmbrăţişat această profesie nobilă.

Ion Leucă: "Este o mare onoare să am mandatul cetăţenilor în Parlament"

La alegerile parlamentare din februarie, satul Ciuciulea, raionul Glodeni, a acordat aproape 45% din voturi candidatului PDM pe circumscripţia uninominală nr. 5, Ion Leucă. Pentru a le mulţumi ciuciulenilor şi a actualiza agenda priorităţilor din această localitate, actualul deputat Ion Leucă a efectuat marţi, 27 mai, o vizită de lucru la Ciuciulea, împreună cu preşedintele raionului Glodeni, Ion Cojocari.

"Este o mare onoare să am mandatul cetăţenilor în Parlament, dar şi o responsabilitate, ceea ce mă motivează să rămân în spaţiul public şi să ajut oamenii să-şi realizeze aşteptările", a spus Ion Leucă în cadrul întâlnirilor de la primărie şi gimnaziu.

Problemele abordate de oameni au fost diverse, însă două cele mai mari au vizat necesitatea stringentă de a reabilita drumul de legătură dintre sat şi traseul central, precum şi finalizarea reconstrucţiei cantinei la gimnaziu, astfel încât elevii şi profesorii să se bucure de condiţii şi mai bune de studii şi activitate. Cât priveşte reparaţia segmentului de drum, ciuciulenii au fost informaţi că există deja anumite iniţiative privind reabilitarea acestuia, care se vor realiza în perioada următoare, fiind chiar elaborat şi un proiect de fezabilitate. Iar pentru cantină, Ion Leucă a propus mobilizarea investiţiilor din mai multe surse: din bugetul naţional, raional, local şi din investiţii străine.

Atât la primărie, cât şi la gimnaziu oamenii au confirmat susţinerea pentru PDM, inclusiv pentru Organizaţia Teritorială Glodeni, în frunte cu Ion Leucă, şi Organizaţia Teritorială a Tinerilor Democraţi, condusă de actualul preşedinte al raionului, Ion Cojocari.

"Ne bucurăm că avem deputatul nostru care ne reprezintă raionul la cel mai înalt nivel. Vom continua să vă susţinem, iar acum doleanţa noastră mare este să asiguraţi, împreună cu ceilalţi parlamentari, stabilitatea politică, formarea guvernului ca să putem continua programele naţionale şi proiectele locale", a spus Vasile Rusu, un locuitor din Ciuciulea.

De stabilitatea politică şi funcţionalitatea guvernului depinde şi buna desfăşurare a afacerilor în teritoriu. Firma de Producţie şi Comerţ "Fernuci" SRL este cel mai mare angajator din localitate, deci de buna activitate a acesteia depinde situaţia socială a ciuciulenilor angajaţi aici şi a familiilor lor.

Vizita la Ciucilea a fost a opta pe agenda întâlnirilor deputatului Ion Leucă cu alegătorii din circumscripţia nr. 5 Glodeni-Râşcani. Până în prezent, parlamentarul a vizitat satele Cajba, Ustia, Viişoara, Petrunea, Duşmani, Balatina, Cuhneşti. Întâlnirile în teritoriu vor continua săptămânal, conform graficului de activitate a deputatului în teritoriu.

"Eu nu doar că nu am plecat din circumscripţie, eu mai mult ca oricând mă pot implica în soluţionarea problemelor concetăţenilor mei. Am mai spus şi cu altă ocazie, voi avea grijă de votul şi încrederea alegătorilor şi voi fi deputatul tuturor locuitorilor circumscripţiei", a conchis Ion Leucă.

Încă un sat din raionul Floreşti a fost conectat la apă de calitate

Locuitorii din satul Japca, raionul Floresti, au obţinut acces la apă potabilă, graţie unui sistem de alimentare cu apă, dat recent în exploatare. Construcţia şi montarea noului sistem de alimentare cu apă a fost posibilă graţie sprijinului acordat de Proiectul Elveţiei de Apă şi Sanitaţie în Moldova (ApaSan) în cadrul unui amplu program de dezvoltare regională implementat de ADR Nord.

"Obiectivul de a aduce apa potabilă în casele cetăţenilor a devenit o prioritate la nivel naţional. Proiecte de acest gen trebuie să fie multiplicate în toată ţara", a declarat în cadrul inaugurării oficiale a sistemului de alimentare cu apă deputatul Eugeniu Nichiforciuc.

La rândul său, şeful Inspectoratului pentru Protecţia Mediului, Gheorghe Manjeru, care a reprezentat Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, a subliniat importanţa apei de calitate în viaţa de zi cu zi. Totodată, oficialul i-a îndemnat pe săteni să consume cu grijă apa.

Lucrările de construcţie-montaj a sistemului de alimentare cu apă a satului Jap­­ca au fost efectuate în cadrul proiectului "Apă pentru viaţă în Regiunea de Nord: raioanele Floreşti şi Soroca".

Valoarea sistemului de alimentare cu apă a satului Japca se cifrează la 7,31 milioane de lei, din care 6,54 milioane de lei au fost alocaţi prin intermediul Proiectului Elveţiei de Apă şi Sanitaţie în Moldova (ApaSan), 159.000 de lei – reprezintă contribuţia administraţiei publice locale şi 612.500 de lei – contribuţia locuitorilor.

Satul Japca face parte din cele 11 localităţi beneficiare ale proiectului "Apă pentru viaţă în Regiunea de Nord: raioanele Floreşti şi Soroca", implementat de ADR Nord în parteneriat cu Filiala din Moldova a Fundaţiei SKAT – implementator al ApaSan, S.A. "Servicii Comunale Floreşti" şi primăriile partenere. Bugetul total al proiectului se cifrează la 66,86 milioane de lei, din care 29,90 milioane de lei sunt solicitaţi din sursele Fondului Naţional pentru Dezvoltare Regională, iar 30,4 milioane de lei reprezintă cofinanţarea ApaSan.

Alte stiri

28 iunie 1940, axa Berlin – Moscova sacrifică Basarabia

Întotdeauna crimele internaţionale sunt precedate de înţelegeri secrete. Cancelariile marilor puteri, cointeresate în anexarea teritoriilor sau formarea unor guverne marionete, discută în taină temele. Urmează semnarea documentelor oficiale şi a celor secrete. Doar peste decenii aflăm că soarta ne-au pecetluit-o cei pentru care noi suntem un fir de nisip în univers, o monedă de schimb în marile jocuri geopolitice. Până la urmă se fac cunoscute şi numele celor care, aidoma lui Iuda, ne-au trădat pentru arginţi sau funcţii.

Mai Mult

Drumuri bune la Porumbrei şi uzină de asfalt la Cimişlia

Locuitorii din satul Porumbrei, Cimişlia, au acum cel mai modern drum din tot raionul. O porţiune de 500 de metri a fost renovată capital.

Mai Mult

Pensionarii stabiliţi peste hotare vor putea primi pensia din Republica Moldova

Cetăţenii moldoveni, stabiliţi cu domiciliul peste hotare şi ajunşi la vârsta de pensionare, vor putea primi pensia din Republica Moldova. Cabinetul de miniştri a aprobat modificarea Regulamentului privind modul de plată a pensiilor stabilite în sistemul public de pensii şi a alocaţiilor sociale de stat.

Mai Mult

Programul "Prima Casă" ia amploare şi îşi extinde categoriile de beneficiari

Cel puţin 2282 de moldoveni şi-au procurat locuinţe în cadrul Programului guvernamental "Prima Casă", adoptat la iniţiativa liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Au fost accesate credite de peste 1 miliard de lei, iar suma totală a garanţiilor de stat se apropie de 600 de milioane de lei.

Mai Mult