Burse mai mari pentru elevi şi studenţi

Bursele elevilor şi studenţilor vor creşte cu 4,9%. Decizia a fost aprobată de Cabinetul de miniştri. Bursele vor fi majorate pentru elevii din învăţământul profesional tehnic, studenţii la licenţă şi master, doctoranzi, postdoctoranzi, medicii secundari clinici şi cei rezidenţi. 

Astfel, în funcţie de categoria bursei, elevii din învăţământul profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterţiar vor primi 530, 575 şi 690 de lei, iar elevii din învăţământul profesional tehnic secundar, cu excepţia elevilor care îşi fac studiile în grupele pentru surzi şi hipoacuzici, vor primi 360, 430 şi 510 de lei. Elevii talentaţi din liceele-internat republicane cu profil arte şi cei din Colegiul Naţional de Coregrafie vor primi burse de la 350 până la 670 lei.

 Studenţii vor avea burse de 690, 750 şi 880 de lei, în funcţie de categoria bursei. Iar cei de la specialităţile pedagogie, medicină şi profil agrar vor beneficia de o majorare a bursei cu 20%. Astfel, studenţii de la specialităţile respective, în ultimul an de studii vor primi burse de până la 1232 de lei. Totodată, doctoranzii şi medicii rezidenţi vor beneficia de burse de la 1155 până la 1325 de lei, în funcţie de anul de studii.

Bursele de merit: a Republicii, a Preşedintelui, a Guvernului şi bursa "Gaudeamus", acordate studenţilor pentru performanţe excepţionale, vor varia în funcţie de categorie de la 920 până la 1525 de lei.

Bursele vor fi indexate începând cu 1 ianuarie 2019. În acest scop, în bugetul de stat pentru anul curent au fost prevăzute 12,5 milioane de lei.

Alte stiri

Peste jumătate din beneficiari şi-au ridicat ajutorul unic de 600 lei, de Paşte

Mai bine de jumătate dintre cei aproximativ 610 mii de beneficiari şi-au ridicat ajutorul unic de 600 de lei oferit de Paşte.

Mai Mult

În cadrul Programului "Prima Casă" au fost oferite 2000 de credite

Peste 2000 de credite, în valoare de circa 1 miliard de lei, au fost oferite familiilor tinere şi tinerilor necăsătoriţi în cadrul Programului guvernamental "Prima Casă". Suma totală a garanţiilor de stat este de circa 500 milioane de lei. 

Mai Mult

Deputaţii fracţiunii PDM vor dona salariile pe care le-au primit de la Parlament pentru luna martie

Deputaţii fracţiunii PDM vor dona salariile pentru luna martie. Anunţul, a fost făcut de liderul fracţiunii, Pavel Filip, într-o postare pe "Facebook".

Mai Mult

În Moldova creşte calitatea alimentaţiei oamenilor

Creşterea veniturilor moldovenilor a schimbat şi structura alimentaţiei acestora. Dacă în anii 90, dar şi în primul deceniul al secolului al 21-lea, pâinea şi cartofii ocupau un loc important în alimentaţie, din cauza veniturilor modeste al moldovenilor, atunci în ultimii 7 ani se atestă o creştere a ponderii produselor mai calitative şi sănătoase.

Mai Mult