Burse mai mari pentru elevi şi studenţi

Bursele elevilor şi studenţilor vor creşte cu 4,9%. Decizia a fost aprobată de Cabinetul de miniştri. Bursele vor fi majorate pentru elevii din învăţământul profesional tehnic, studenţii la licenţă şi master, doctoranzi, postdoctoranzi, medicii secundari clinici şi cei rezidenţi. 

Astfel, în funcţie de categoria bursei, elevii din învăţământul profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterţiar vor primi 530, 575 şi 690 de lei, iar elevii din învăţământul profesional tehnic secundar, cu excepţia elevilor care îşi fac studiile în grupele pentru surzi şi hipoacuzici, vor primi 360, 430 şi 510 de lei. Elevii talentaţi din liceele-internat republicane cu profil arte şi cei din Colegiul Naţional de Coregrafie vor primi burse de la 350 până la 670 lei.

 Studenţii vor avea burse de 690, 750 şi 880 de lei, în funcţie de categoria bursei. Iar cei de la specialităţile pedagogie, medicină şi profil agrar vor beneficia de o majorare a bursei cu 20%. Astfel, studenţii de la specialităţile respective, în ultimul an de studii vor primi burse de până la 1232 de lei. Totodată, doctoranzii şi medicii rezidenţi vor beneficia de burse de la 1155 până la 1325 de lei, în funcţie de anul de studii.

Bursele de merit: a Republicii, a Preşedintelui, a Guvernului şi bursa "Gaudeamus", acordate studenţilor pentru performanţe excepţionale, vor varia în funcţie de categorie de la 920 până la 1525 de lei.

Bursele vor fi indexate începând cu 1 ianuarie 2019. În acest scop, în bugetul de stat pentru anul curent au fost prevăzute 12,5 milioane de lei.

Alte stiri

28 iunie 1940, axa Berlin – Moscova sacrifică Basarabia

Întotdeauna crimele internaţionale sunt precedate de înţelegeri secrete. Cancelariile marilor puteri, cointeresate în anexarea teritoriilor sau formarea unor guverne marionete, discută în taină temele. Urmează semnarea documentelor oficiale şi a celor secrete. Doar peste decenii aflăm că soarta ne-au pecetluit-o cei pentru care noi suntem un fir de nisip în univers, o monedă de schimb în marile jocuri geopolitice. Până la urmă se fac cunoscute şi numele celor care, aidoma lui Iuda, ne-au trădat pentru arginţi sau funcţii.

Mai Mult

Drumuri bune la Porumbrei şi uzină de asfalt la Cimişlia

Locuitorii din satul Porumbrei, Cimişlia, au acum cel mai modern drum din tot raionul. O porţiune de 500 de metri a fost renovată capital.

Mai Mult

Pensionarii stabiliţi peste hotare vor putea primi pensia din Republica Moldova

Cetăţenii moldoveni, stabiliţi cu domiciliul peste hotare şi ajunşi la vârsta de pensionare, vor putea primi pensia din Republica Moldova. Cabinetul de miniştri a aprobat modificarea Regulamentului privind modul de plată a pensiilor stabilite în sistemul public de pensii şi a alocaţiilor sociale de stat.

Mai Mult

Programul "Prima Casă" ia amploare şi îşi extinde categoriile de beneficiari

Cel puţin 2282 de moldoveni şi-au procurat locuinţe în cadrul Programului guvernamental "Prima Casă", adoptat la iniţiativa liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Au fost accesate credite de peste 1 miliard de lei, iar suma totală a garanţiilor de stat se apropie de 600 de milioane de lei.

Mai Mult