Autorităţile încep să facă regulă în cadastru – vor fi delimitate bunurile publice de cele private

Peste un milion de bunuri imobile deţinute în proprietate publică şi privată vor fi delimitate în următorii cinci ani. Măsurările vor fi efectuate de către Agenţia Proprietăţii Publice şi autorităţile locale, care vor perfecta ulterior actele de drept. Autorităţile locale susţin că problema necesită rezolvare imediată, astfel încât fiecare proprietar să aibă drepturi legale asupra imobilelor, inclusiv a terenurilor pe care le lucrează de zeci de ani. Toate procedurile vor fi absolut gratuite pentru cetăţeni, întrucât costurile sunt suportate de Banca Mondială. 

Programul de delimitare a bunurilor imobile a fost lansat săptămâna trecută în oraşul Ocniţa. Mai mulţi primari şi ingineri cadastrali au fost prezenţi la lansarea proiectului şi susţin că apreciază iniţiativa autorităţilor naţionale de a face ordine în domeniul bunurilor de stat şi delimitarea terenurilor publice. Potrivit lor, de-a lungul anilor s-au confruntat cu mai multe probleme din cauza că Registrul bunurilor publice nu este actualizat. Multe dintre terenurile publice, în general, nu sunt luate la evidenţa structurilor de resort.

"Acest program este foarte necesar şi putea să fie făcut încă cu cinci ani în urmă, fiindcă de acum erau probleme cu delimitările, erau probleme cu formarea bunurilor imobile, erau probleme cu vecinii, cele mai mari probleme le-am avut cu haturile între localităţi. Chiar şi astăzi a fost la primărie o persoană care are probleme cu delimitarea terenului, cu amplasarea în teritoriu şi aşa e în fiecare zi, la noi, în primărie", a afirmat primarul satului Sauca, din raionul Ocniţa, Iraida Jitari.

În cadrul evenimentului, reprezentanţii autorităţilor publice din 33 de localităţi din raionul Ocniţa au fost informaţi şi consultaţi detaliat cu privire la etapele procesului de delimitare a bunurilor imobile. În urma acestui proces, vor fi stabilite hotarele proprietăţii publice, vor fi identificate erorile comise în cadrul elaborării proiectelor de organizare a teritoriului. De asemenea, vor fi actualizate hotarele administrativ-teritoriale, care uneori generau divergenţe între datele cadastrale şi situaţia din teren. Ca urmare a implementării programului dat, autorităţile centrale şi locale vor dispune de un sistem informaţional modern pentru evidenţa şi actualizarea datelor cadastrale.

"Foarte multe greşeli în timp de zeci de ani s-au efectuat în proiectele de organizare a teritoriului, trebuie să fie corectate, sunt erori, suprapuneri cu terenurile de stat, cu terenurile administraţii publice locale şi proprietatea privată", a afirmat şefa Serviciului relaţii funciare şi cadastru, din cadrul Consiliului Raional Ocniţa, Adelina Carabeţ.

Autorităţile locale spun că, din cauza erorilor şi neclarităţilor admise zeci de ani în urmă în delimitarea proprietăţilor publice, deseori s-a ajuns în instanţa de judecată. Astfel, proiectul va conduce la evitarea acestor proceduri birocratice, care, uneori, durează ani de zile. "Este arhinecesar nu doar administraţiei publice locale, ci şi proprietarilor privaţi. Noi avem terenuri nedocumentate, nedilimitate. Trebuie să facem ordine. Au fost facute multe greşeli, chiar şi în cadrul Programului "Pământ". Vrem să facem claritate şi să nu mai mergem prin judecăţi", a spus la evenimentul de lansare a proiectului, primarul satului Bârnova, raionul Ocniţa, Valeriu Scutelnic.

Agenţia Proprietăţii Publice îşi propune să asigure elaborarea procedurii de mediere pentru soluţionarea litigiilor funciare apărute în procesul implementării Programului de stat. În acest sens, APP va aplica cele mai bune practici şi experienţe ale ţărilor care au trecut deja prin asemenea proceduri.

Responsabilii spun că terenuri care alcătuiesc 25 la sută din teritoriul ţării nu sunt, în general, luate la evidenţa structurilor cadastrale. "Numai peste 75 la sută din teritoriul Republicii Moldova este cadastrat, adică sunt planuri cadastrale. În jur de 10 mii de kilometri pătraţi nu au planuri cadastrale. Acest proiect va face ca în Registrul Cadastral să fie toată informaţia , pentru ca cetăţenii şi mediul de afaceri să acceseze nişte date reale", a afirmat directorul Agenţiei Servicii Publice, Sergiu Răilean.

Programul valorează 30,1 milioane de euro şi este finanţat de Banca Mondială şi urmăreşte ca până în 2023 să fie cadastrat peste 95 la sută din teritoriul ţării. "După apartenenţă şi domenii va fi clar cui aparţine acest bun. Ne pregătim să avem seminare în care vom pregăti specialişti, vom da explicaţii cum stau lucrurile, vom da careva îndrumări. Implementarea Legii cu privire la delimitarea proprietăţii publice este extrem de necesară pentru a corecta unele erori umane sau tehnice şi a completa informaţia lipsă din registrele cadastrale. Suntem pregătiţi şi avem susţinerea partenerilor de dezvoltare pentru realizarea acestui program, astfel încât să protejăm şi să valorificăm bunurile proprietate publică cât mai eficient. Ocniţa este primul raion pilot unde începem să implementăm acest program complex de delimitare masivă a bunurilor imobile şi cred că în scurt timp, prin efort comun, vom obţine rezultate concrete", a spus directorul Agenţiei Proprietăţii Publice, Vladimir Baldovici.

Amintim că lucrările de înregistrare a bunurilor imobile, inclusiv proprietate privată, vor fi realizate în cadrul Proiectului "Înregistrarea şi evaluarea funciară 2019-2023", care a intrat în vigoare la data de 14 ianuarie 2019. Până la finele anului 2023, bunurile imobile, inclusiv terenurile proprietate publică a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale vor fi delimitate în funcţie de apartenentă şi domenii în proporţie de 95% şi înregistrate în registrul bunurilor imobile.

Conform calculelor preliminare, volumul estimativ de bunuri imobile, proprietate publică, care urmează a fi identificate şi înregistrate constituie în total 110 000 de terenuri, inclusiv proprietate a statului – 59600 (domeniul public şi privat), proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul II – 2100 (domeniul public), proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul I – 48300 bunuri imobile (domeniul public). 

Alte stiri

28 iunie 1940, axa Berlin – Moscova sacrifică Basarabia

Întotdeauna crimele internaţionale sunt precedate de înţelegeri secrete. Cancelariile marilor puteri, cointeresate în anexarea teritoriilor sau formarea unor guverne marionete, discută în taină temele. Urmează semnarea documentelor oficiale şi a celor secrete. Doar peste decenii aflăm că soarta ne-au pecetluit-o cei pentru care noi suntem un fir de nisip în univers, o monedă de schimb în marile jocuri geopolitice. Până la urmă se fac cunoscute şi numele celor care, aidoma lui Iuda, ne-au trădat pentru arginţi sau funcţii.

Mai Mult

Drumuri bune la Porumbrei şi uzină de asfalt la Cimişlia

Locuitorii din satul Porumbrei, Cimişlia, au acum cel mai modern drum din tot raionul. O porţiune de 500 de metri a fost renovată capital.

Mai Mult

Pensionarii stabiliţi peste hotare vor putea primi pensia din Republica Moldova

Cetăţenii moldoveni, stabiliţi cu domiciliul peste hotare şi ajunşi la vârsta de pensionare, vor putea primi pensia din Republica Moldova. Cabinetul de miniştri a aprobat modificarea Regulamentului privind modul de plată a pensiilor stabilite în sistemul public de pensii şi a alocaţiilor sociale de stat.

Mai Mult

Programul "Prima Casă" ia amploare şi îşi extinde categoriile de beneficiari

Cel puţin 2282 de moldoveni şi-au procurat locuinţe în cadrul Programului guvernamental "Prima Casă", adoptat la iniţiativa liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Au fost accesate credite de peste 1 miliard de lei, iar suma totală a garanţiilor de stat se apropie de 600 de milioane de lei.

Mai Mult