Rectorii universităţilor  cer   continuarea creşterii salariilor  începută  de Guvernul Filip

Rectorii şi-ar dori ca reforma salarizării implementată de Guvernul Filip să fie continuată, deoarece a permis ca profesia de pedagog să devină mai atractivă. Doleanţele au fost expuse după prima întâlnire a rectorilor cu noul ministru al Educaţiei, Liliana Nicolaescu-Onofrei, pe platforma Comisiei cultură a parlamentului. La această întrunire au participat managerii mai multor instituţii de învăţământ superior şi cel tehnic profesional.

Aceştia spun că noua Lege a salarizării, care a intrat în vigoare în 1 decembrie 2018, a permis, în primul rând, majorarea lefurilor tinerilor specialişti.

"Tinerii specialişti, care beneficiau de salarii mai mici anterior, au resimţit o îmbunătăţire cu noul sistem de salarizare", a spus Tatiana Caraman, directorul Şcolii Profesionale nr.9.

Şi rectorul Academiei de Studii Economice a Moldovei, Grigore Belostecinic, salută reforma salarizării, dar aşteaptă şi implementarea celorlalte decizii care vor permite ca în instituţiile de învăţământ superior să ajungă toţi banii prevăzuţi de lege.

"Noua lege privind salarizarea a făcut o schimbare, să zicem, declarativ, spre bine. De multă vreme merita să întreprindem măsuri ca salariile în învăţământul superior să fie mai mari. S-au făcut majorări de salarii din 1 decembrie 2018 foarte semnificative, unele ajung la 40 la sută. Deocamdată, nu am primit niciun leu finanţare în plus pentru majorările de salarii", a declarat Grigore Belostecinic, rectorul ASEM.

"Toate lucrurile bugetare sunt în regulă. Legea salarizării a fost votată după ce a fost aprobat bugetul de stat pentru anul 2019 şi o rectificare de buget pentru care erau preconizaţi bani, inclusiv pentru aceste majorări de salariu. Bani sunt în bugetul de stat", a menţionat Monica Babuc, deputat PDM.

Şi alţi conducători de instituţii susţin că Legea salarizării a fost implementată cu succes.

"Noi am primit ceea ce era necesar de la stat, a fost unica reţinere ceea ce ţine pentru ştiinţă, dar acum toţi banii aceştia au fost compensaţi", a spus Ion Ababii, rector al Universităţii de Stat de Medicină.

Declaraţiile managerilor instituţiilor de învăţământ vin să le contrazică încă o dată pe cele făcute anterior de liderul PAS, Maia Sandu, care spunea că în buget nu sunt suficienţi bani pentru salariile profesorilor. Drept răspuns, ministrul de atunci al Educaţiei, Monica Babuc, a dat asigurări că toate cadrele didactice îşi vor ridica lefurile majorate la timp.

Angajaţii din sectorul bugetar beneficiază, de la începutul acestui an, de salarii mai mari, în unele cazuri chiar şi cu peste 100 de procente. Asta după ce, la 1 decembrie 2018, a intrat în vigoare reforma salarială implementată la iniţiativa Preşedintelui PDM, Vlad Plahotniuc. 

Alte stiri

Ambasadorul SUA vorbeşte despre importanţa PDM pentru Moldova

Preşedintele fracţiunii parlamentare a PDM, Pavel Filip, a avut o întrevedere cu Ambasadolrul SUA la Chişinău, Dereck J. Hogan. Interlocutorii au discutat despre situaţia social-politică din Republica Moldova şi priorităţile de cooperare pe viitor.

Mai Mult

Declaraţia Parlamentului instituţionalizează regimul de represalii

Istoria contemporană a Republicii Moldova demonstrează cu prisosinţă că exerciţiul de alternanţă la putere este dominat de sentimentul urii şi răzbunării. Acest lucru a avut loc şi odată cu venirea la putere a agro-socialiştilor în 1994, apoi a Alianţei pentru Democraţie şi Reforme în 1998. În forţă au venit la putere şi comuniştii lui Voronin în 2001, iar accederea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană a fost precedată de proteste masive ale tinerilor în aprilie 2009. Cei veniţi la putere declarau din start că tot ce a făcut guvernarea precedentă a fost prost şi începeau epurările de cadre şi "reformele" care, de regulă, în scurt timp se împotmoleau. 

Mai Mult

Reprezentanţii Alianţei Kozak au plecat la Moscova într-o vizită oficială de două zile

Federaţia Rusă rămâne în capul listei priorităţilor noului parlament. Reprezentanţii Alianţei Sandu-Dodon au plecat la Moscova într-o vizită oficială de două zile, la invitaţia preşedintelui Dumei de Stat.

Mai Mult

Dmitri Kozak, primele declaraţii în timpul vizitei la Chişinău: Le mulţumesc celor din Blocul "ACUM"

Vicepremierul rus, Dmitri Kozak, ajuns într-o nouă vizită la Chişinău, a avut o întrevedere cu şeful statului, Igor Dodon. Ulterior, cei doi oficiali au făcut declaraţii de presă. Kozak le-a mulţumit deputaţilor "ACUM" şi PSRM pentru că au format o alianţă de guvernare.

Mai Mult