"ACUM" oferă toată puterea adjunctului lui Kozak în Moldova

Deputaţii din partea PSRM şi a blocului "ACUM" au votat în prima lectură un proiect care transformă Consiliul Suprem de Securitate (CSS) într-un organ de stat care îşi va subordona toate instituţiile.

"Încă o bombă marca "ACUM". Pe lângă faptul că aţi cedat tot blocul de securitate, socialiştilor-Moscovei, acum faceţi din CSS o suprastructură, deciziile căreia vor avea un titlu executoriu. Voi habar aveţi ce faceţi? Doamne, ocroteşte Moldova!", a comentat fostul premier Iurie Leancă.

Potrivit documentului, coaliţia majoritară propune modificarea articolului 12 din Legea securităţii statului care priveşte modul de activitate a CSS.

Pe moment, legislaţia prevede că "membrii CSS nu au împuterniciri suplimentare de factori de decizie şi nu au dreptul de a emite dispoziţii care să depăşească limitele competenţelor conferite de funcţia pe care o deţin". Iar alianţa PSRM-ACUM propune ca "membrii CSS să fie responsabili de executarea deciziilor acestuia".

Totodată, parlamentarii propun abrogarea alineatului privind atribuţiile secretarului CSS, care stipulează că "în calitate de secretar al CSS poate fi desemnat un cetăţean al Republicii Moldova cu studii superioare, fără antecedente penale, cu o reputaţie ireproşabilă, având o vechime de cel puţin 5 ani în cadrul organelor de securitate a statului, al forţelor armate, al organelor afacerilor interne, şi care nu a fost membru al vreunui partid, nici nu a desfăşurat activităţi politice în ultimii 10 ani".

La fel, sunt introduse noi norme, potrivit cărora autorităţile publice centrale, cele din subordinea guvernului şi structurile organizaţionale din sfera de competenţă, inclusiv cele în care autorităţile centrale au calitatea de fondator (întreprinderi, instituţii şi organizaţii), dar şi persoanele juridice publice autonome, "sunt obligate să furnizeze la solicitare sau din oficiu orice date şi informaţii, inclusiv cele care constituie secret de stat, bancar sau comercial, care vizează securitatea naţională, apărarea şi ordinea publică".

Autorităţile sus-menţionate "sunt obligate să conlucreze şi să prezinte date, rapoarte, inclusiv operative, statistice, ştiinţifice, precum şi alte informaţii, la solicitarea CSS".

"Refuzul autorităţilor de a furniza datele solicitate de către Consiliu atrage răspunderea penală sau contravenţională în condiţiile legii", se menţionează în document.

În cadrul dezbaterii proiectului, deputaţii PDM au atras atenţia asupra faptului că prin aceste modificări se doreşte substituirea instituţiilor statului printr-un organ consultativ.

În replică, deputaţii coaliţiei majoritare au menţionat că, de fapt, se doreşte "o colaborare mai bună dintre instituţiile statului".

De precizat că astfel de prevederi, implementarea cărora o doreşte coaliţia PSRM-ACUM, se regăsesc în Regulamentul privind activitatea Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse. În ambele cazuri, deciziile consiliilor sunt obligatorii spre executare.

Sursă: deschide.md

Alte stiri

Ambasadorul SUA vorbeşte despre importanţa PDM pentru Moldova

Preşedintele fracţiunii parlamentare a PDM, Pavel Filip, a avut o întrevedere cu Ambasadolrul SUA la Chişinău, Dereck J. Hogan. Interlocutorii au discutat despre situaţia social-politică din Republica Moldova şi priorităţile de cooperare pe viitor.

Mai Mult

Declaraţia Parlamentului instituţionalizează regimul de represalii

Istoria contemporană a Republicii Moldova demonstrează cu prisosinţă că exerciţiul de alternanţă la putere este dominat de sentimentul urii şi răzbunării. Acest lucru a avut loc şi odată cu venirea la putere a agro-socialiştilor în 1994, apoi a Alianţei pentru Democraţie şi Reforme în 1998. În forţă au venit la putere şi comuniştii lui Voronin în 2001, iar accederea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană a fost precedată de proteste masive ale tinerilor în aprilie 2009. Cei veniţi la putere declarau din start că tot ce a făcut guvernarea precedentă a fost prost şi începeau epurările de cadre şi "reformele" care, de regulă, în scurt timp se împotmoleau. 

Mai Mult

Reprezentanţii Alianţei Kozak au plecat la Moscova într-o vizită oficială de două zile

Federaţia Rusă rămâne în capul listei priorităţilor noului parlament. Reprezentanţii Alianţei Sandu-Dodon au plecat la Moscova într-o vizită oficială de două zile, la invitaţia preşedintelui Dumei de Stat.

Mai Mult

Dmitri Kozak, primele declaraţii în timpul vizitei la Chişinău: Le mulţumesc celor din Blocul "ACUM"

Vicepremierul rus, Dmitri Kozak, ajuns într-o nouă vizită la Chişinău, a avut o întrevedere cu şeful statului, Igor Dodon. Ulterior, cei doi oficiali au făcut declaraţii de presă. Kozak le-a mulţumit deputaţilor "ACUM" şi PSRM pentru că au format o alianţă de guvernare.

Mai Mult