PDM, o opoziţie constructivă, dar care nu va permite distrugerea ţării

Liderul fracţiunii PD în Parlament, Pavel Filip, susţine   că   PDM va fi o opoziţie  constructiva, dar şi care  va taxa dur  guvernarea, când aceasta va  deraia  de la angajamentele făcute. În acelaşi timp, Filip a precizat că asupra unor reprezentaţi ai PD s-ar face „presiuni enorme” ca să părăsească formaţiunea, inclusiv ameninţări cu iniţierea unor dosare penale.

„PD va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a ţării, cei care vor încălca Constituţia ţării şi vor călca în picioare valorile UE. Vom vota proiectele care vor aduce beneficii oamenilor. Acum îmi amintesc de cei care au refuzat introducerea vectorului european în Constituţie… În acest context, poate era utilă modificarea de atunci. Vom fi o opoziţie activă şi constructivă, pentru că ştim domeniile şi le vom monitoriza. Fostul ministru al Finanţelor, Ion Chicu, a făcut publică lista indicatorilor pe care i-am lăsat şi sper noul ministru să le confirme. E vorba de venituri de peste 3 miliarde de lei în conturi, inclusiv toate plăţile pentru salarii, pensii achitate până la 31 mai. Vom monitoriza ca aceşti indicatori să nu scadă”, a declarat Pavel Filip într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.

Pavel Filip a mai adăugat că fracţiunea PD va monitoriza cum vor fi implementate programele guvernamentale „Drumuri Bune”, care prevede reabilitarea a 2 600 km de drumuri, „Prima Casă”, conectarea la apeduct a peste 100 de mii de oameni, dar şi lucrările la gazoductul „Ungheni-Chişinău”.

”Vom urmări ca peste 600 de mii de pensionari să primească câte 600 de lei de sărbătorile de Paşte şi Crăciun, ca fiecare copil să primească câte 200 de lei până la 18 ani. Acest proiect a fost votat în prima lectură şi vom insista să fie votat în a doua lectură. Am mai alocat un miliard de lei pentru subvenţii în agricultură. Bani pentru proiectele menţionate au fost preconizaţi în buget. Vrem ca noii miniştri să realizeze că nu mai sunt în opoziţie şi să se apuce de lucru”, a punctat Filip.

Sursa citată a mai adăugat că noua guvernare ar fi început deja „epurarea de cadre”, chiar dacă unii funcţionari au fost angajaţi prin concurs. „Aţi promis că veţi fi mai buni ca noi… Au promis că vor face evaluări la toate instituţiile, dar azi au fost invitaţi unii funcţionari cărora li s-a spus să scrie cereri de demisie. Rapide evaluări, deşi aceştia au fost angajaţi prin concurs, nu-s membri de partid. Cer ca noua guvernare să nu se lanseze în răfuieli şi să decapiteze. Demonstraţi că sunteţi mai buni ca noi. PD este o echipă puternică şi vom fi uniţi. Unii colegi deja sunt ameninţaţi cu dosare şi propuneri să treacă la alt partid. De asemenea practici ne acuzau pe noi, dar ei fac asta. Fracţiunea noastră nu cedează presiunilor. Ce s-a întâmplat va fiu un test pentru PD. PD are nevoie de o curăţare. Am făcut şi greşeli, avem nevoie şi de o schimbare. Avem oameni buni şi profesionişti, pe care îi vom aduce în faţă. Pe final, mă adresez celor care susţin PD: rămânem uniţi şi puternici. Facem un pas în urmă, pentru ca să facem doi înainte. Timpul le va pune la loc pe toate. Acum vom sta cu ochii pe noul guvern. Noi nu am avut noroc de opoziţie adevărată, iată că noua guvernare este mai norocoasă”, a conchis fostul premier.

  Şi  vicepreşedintele PD, Vlad Cebotari, a   adoptat o poziţie  dură şi principială faţă de comportamentul dictatorial al  coaliţiei pseudo-europene  PSRM-ACUM.

„PD a revenit în Parlament. Noi trebuie să ne facem datoria, vrem să lucrăm pe toate proiectele care pot face viaţa oamenilor mai bună. Coaliţia pseudo-europeană, aşa cum a fost poreclită, nu este bucuroasă că are o aşa opoziţie în Parlament. Ei nu vor să audă o a altă opinie. Abia aşezându-se în fotolii, s-au transformat în dictatori. Ei nu oferă microfonul, ei nu oferă cuvânt la unele cerinţe tehnice. Nu publică proiectele de lege. Proiectele de acte normative nu au fost trecute prin comisii. Opoziţia, în viziunea lor, trebuie discriminată şi azi au demonstrat asta”, a  declarant tranşant democratul.

Cebotari a adăugat că PD a venit cu proiectul care prevede acordarea a câte 200 de lei fiecărui copil până la vârsta de 18 ani, însă PSRM-ACUM a refuzat să introducă această chestiune pe ordinea de zi. „Aţi  văzut că nu au vrut să fie alături de cetăţeni. Nu a fost o problemă pentru ei să treacă prin comisii alte proiecte, dar a fost o problemă un proiect aprobat deja în prima lectură. Asta vorbeşte despre valorile coaliţiei”.

Totodată, acesta a criticat faptul că SIS a trecut în subordinea preşedintelui Igor Dodon, care ar servi intereselor altui stat. „Un alt episod de trădare a celor din „ACUM” este cedarea în totalitate sub controlul preşedintelui R. Moldova a instituţiilor de securitate. Această trecere s-a făcut atunci când în spaţiul public sunt mai multe suspiciuni că preşedintele nu serveşte cetăţenilor, dar altui stat. Va rog să vă puneţi în poziţia oamenilor care au menţinut până acum cursul european. Punând SIS-ul la cheremul lui Dodon, care va fi soarta a mii de oameni, cum vor dormi aceşti oameni? Câţi oameni mai avem să vindem noi? Cel puţin, la această etapă SIS trebuie să fie sub controlul Parlamentului. Asta până nu se clarifică cui serveşte Dodon. „ACUM” a demonstrat că serveşte PSRM”, crede Cebotari.

Democratul a mai adăugat că, odată cu trecerea PD în opoziţie, au început să fie persecutaţi membrii formaţiunii. „Azi s-a lansat vânătoarea de vrăjitoare. Am văzut în şedinţă ameninţări ca pe vremea lui Hruşciov. Nici comuniştii nu îşi permiteau aşa ceva. A fost aprobată o hotărâre ca un rechizitoriu (comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept privind tentativa puciului anticonstituţional a PD realizată prin intermediul Curţii Constituţionale şi a Procuraturii Generale n.r.). Acolo găsiţi şi condamnări, şi minciuni. Sentinţele sunt scrise. Scopul lor este de a destrăma PD. Mă adresez celor care constrâng colegii noştri să adere la alte partide: noi o să ne protejăm colegii. Unii dintre ei au ajuns la spital. Vom lua poziţii mai dure în legătură cu asta. O să vă anunţăm mai târziu dacă ameninţările vor căpăta un contur mai grav”, a mai adăugat Cebotari.

Alte stiri

Ambasadorul SUA vorbeşte despre importanţa PDM pentru Moldova

Preşedintele fracţiunii parlamentare a PDM, Pavel Filip, a avut o întrevedere cu Ambasadolrul SUA la Chişinău, Dereck J. Hogan. Interlocutorii au discutat despre situaţia social-politică din Republica Moldova şi priorităţile de cooperare pe viitor.

Mai Mult

Declaraţia Parlamentului instituţionalizează regimul de represalii

Istoria contemporană a Republicii Moldova demonstrează cu prisosinţă că exerciţiul de alternanţă la putere este dominat de sentimentul urii şi răzbunării. Acest lucru a avut loc şi odată cu venirea la putere a agro-socialiştilor în 1994, apoi a Alianţei pentru Democraţie şi Reforme în 1998. În forţă au venit la putere şi comuniştii lui Voronin în 2001, iar accederea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană a fost precedată de proteste masive ale tinerilor în aprilie 2009. Cei veniţi la putere declarau din start că tot ce a făcut guvernarea precedentă a fost prost şi începeau epurările de cadre şi "reformele" care, de regulă, în scurt timp se împotmoleau. 

Mai Mult

Reprezentanţii Alianţei Kozak au plecat la Moscova într-o vizită oficială de două zile

Federaţia Rusă rămâne în capul listei priorităţilor noului parlament. Reprezentanţii Alianţei Sandu-Dodon au plecat la Moscova într-o vizită oficială de două zile, la invitaţia preşedintelui Dumei de Stat.

Mai Mult

Dmitri Kozak, primele declaraţii în timpul vizitei la Chişinău: Le mulţumesc celor din Blocul "ACUM"

Vicepremierul rus, Dmitri Kozak, ajuns într-o nouă vizită la Chişinău, a avut o întrevedere cu şeful statului, Igor Dodon. Ulterior, cei doi oficiali au făcut declaraţii de presă. Kozak le-a mulţumit deputaţilor "ACUM" şi PSRM pentru că au format o alianţă de guvernare.

Mai Mult