PDM a făcut o ultimă încercare pentru discuţii cu blocul ACUM, i-a propus şi funcţia de premier

Democraţii au venit cu o nouă ofertă pentru blocul "ACUM", pe care l-a invitat să formeze majoritatea parlamentară, chiar a propus ca Maia Sandu şi Andrei Năstase să decidă cine să fie prim-ministru. Anunţul a fost făcut de către vicepreşedintele PDM, Andrian Candu, după şedinţa Consiliului Executiv al formaţiunii.

"PDM este gata de discuţii foarte profunde privind viitorul ţării, este pregătit pentru a manifesta flexibilitate în negocieri şi, dacă liderii Blocului ACUM ar fi venit la întâlnirea cu noi, ar fi aflat ca PDM, chiar dacă este partidul care are mai multe mandate în parlament, este gata să le ofere până şi conducerea viitorului guvern, să le ofere un rol considerabil în noul executiv", a declarat Candu.

Vicepreşedintele Partidului Democrat a subliniat că formaţiunea este pregătită să discute serios cu blocul "ACUM", dacă reprezentanţii acestuia sunt gata să-şi asume actul guvernării, să implementeze inclusiv angajamentele luate în faţa oamenilor, proiectele iniţate de democraţi.

Mai mult, potrivit lui Candu, PDM era pregătit să discute şi toate propunerile celor de la blocul "ACUM", să le analizeze împreună şi să vadă ce fel de soluţii se pot găsi pentru implementarea lor.

"Pentru că asta înseamnă parteneriat pentru toţi cetăţenii. Iar această abordare arată clar că suntem pregătiţi pentru discuţii serioase, nu facem jocuri, avem o ofertă serioasă, iar la baza acţiunii noastre stă dorinţa de a avea o ţară stabilă şi un guvern profesionist, care să lucreze pentru oameni", a pun­ctat fruntaşul democrat.

În acelaşi timp, echipa PDM are o experienţă politică bogată, iar emoţiile dinaintea alegerilor trebuie abandonate şi să prevaleze interesele cetăţenilor.

"Oamenii care ne-au votat vor să muncim în favoarea lor, nu să ne mulţumim cu un loc călduţ în opoziţie, fără nicio responsabilitate majoră, legată de modul în care merg lucrurile în ţară", a conchis Andrian Candu.

Oferta democraţilor a fost, însă, respinsă de către Maia Sandu şi Andrei Năstase. Aceştia au refuzat să-şi asume guvernarea, preferând să rămână în opoziţie.

"Să lupţi pentru putere şi să refuzi să o iei, pare ciudat, bizar. Cu siguranţă, o parte din membrii "ACUM" a aderat la PPDA şi PAS pentru a realiza ceva concret, nu a sta în opoziţie", a comentat Nicolae Negru lipsa de logică a celor din ACUM.

Experţi: Blocul "ACUM" nu are idee cum să guverneze şi va face doar demagogie

Comportamentul liderilor PAS şi PPDA demonstrează lipsa de capacităţi, dar şi ignorarea totală a intereselor alegătorilor. De acest lucru sunt convinşi mai mulţi lideri de opinie, care au analizat declaraţiile binomului Sandu-Năstase. Fostul vicepremier,  Alexandru Muravschi este mai categoric în declaraţii şi spune că blocul "ACUM" va face mult zgomot în parlament, dar fără niciun efect.

"Da, va fi mult zgomot din partea "ACUM", dar puţin folos. Pe fonul politicii moldoveneşti, blocul se remarcă printr-o demagogie evidentă. Ei nu pot masca faptul că nu au idei şi capacitatea să activeze. Nu ne rămâne decât să sperăm că astfel de politicieni nu vor accede niciodată la putere. În caz contrar, ceea ce a fost până acum, vor fi floricele", a scris Muravschi pe pagina sa de Facebook.

Acesta este nemulţumit şi de faptul că cei din "ACUM" se comportă "de parcă ar fi regi": "Să vă uitaţi la comportamentul liderilor "ACUM", la maniera lor de a răspunde la întrebările jurnaliştilor. Deocamdată ei nu au nicio putere, dar ce importanţă îşi dau", a mai scris Muravschi.

Diletanţi aroganţi şi cu apucături bolşevice

Şi alţi experţi au atras atenţia asupra populismului promovat deschis de către binomul Sandu-Năstase şi că iniţiativele lor, de demitere a şefilor mai multor instituţii de stat, sunt fanteziste şi anticonstituţionale.

Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Nicolae Osmochescu, susţine că orice diletant ştie că nu este real ca pachetul de legi propus de "ACUM" să fie aprobat înainte de a fi alese organele de conducere ale parlamentului.

"Mai întâi, este înregistrată iniţiativa legislativă, care urmează să ajungă în comisia de specialitate pentru a fi avizată. Dar cum să fie avizată, dacă nu sunt alese organele de conducere a parlamentului? Deci, mai întâi se formează fracţiunile, se alege speakerul şi vicepreşedinţii parlamentului. De asemenea, urmează să fie aleşi preşedinţii de comisii. Doar după aceasta poate fi înregistrată o iniţiativă legislativă. După ce această iniţiativă trece prin comisii, iar în unele cazuri trebuie şi avizul unor instituţii ale statului, atunci poate ajunge să fie supusă votului. Orice diletant ştie asta", a menţionat expertul constituţionalist.

Iar fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a declarat recent că metodele celor de la "ACUM" privind instaurarea aşa-zisei situaţii excepţionale în justiţie şi anularea mai multor legi organice sunt bolşevice, care vor duce la haos în societate.

La rândul său, politologul Anatol Ţăranu se întreabă cum vor Sandu şi Năstase să obţină susţinerea altor deputaţi, dacă din start dau cu picioarele în ei.

"Asta cum, băieţi? Asta înseamnă că ei trebuie să iasă din fracţiunile lor, să renunţe la programul lor electoral, să adere la programul vostru? Dar nu ar însemna aceasta cumva că voi împingeţi traseismul politic, cumva îl stimulaţi?", îi întreabă Ţăranu. Acesta ajunge la concluzia că pachetul propus de liderii binomului PAS-PPDA este doar praf în ochii celor care i-au votat. "Şi atunci apare întrebarea, tu îl foloseşti în scopuri propagandistice, de a-ţi ridica raitingul şi a aburi propriul electorat?", a menţionat politologul.

Punctul pe "i" în această situaţie îl pune jurnalistul Petru Bogatu. Editorialistul susţine că, dacă prin absurd să ne imaginăm că propunerile celor de la PAS-PPDA vor ajunge legi, ele vor fi anulate de Curtea Constituţională pentru că din start contravin Legii Supreme.

Alte stiri

Ambasadorul SUA vorbeşte despre importanţa PDM pentru Moldova

Preşedintele fracţiunii parlamentare a PDM, Pavel Filip, a avut o întrevedere cu Ambasadolrul SUA la Chişinău, Dereck J. Hogan. Interlocutorii au discutat despre situaţia social-politică din Republica Moldova şi priorităţile de cooperare pe viitor.

Mai Mult

Declaraţia Parlamentului instituţionalizează regimul de represalii

Istoria contemporană a Republicii Moldova demonstrează cu prisosinţă că exerciţiul de alternanţă la putere este dominat de sentimentul urii şi răzbunării. Acest lucru a avut loc şi odată cu venirea la putere a agro-socialiştilor în 1994, apoi a Alianţei pentru Democraţie şi Reforme în 1998. În forţă au venit la putere şi comuniştii lui Voronin în 2001, iar accederea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană a fost precedată de proteste masive ale tinerilor în aprilie 2009. Cei veniţi la putere declarau din start că tot ce a făcut guvernarea precedentă a fost prost şi începeau epurările de cadre şi "reformele" care, de regulă, în scurt timp se împotmoleau. 

Mai Mult

Reprezentanţii Alianţei Kozak au plecat la Moscova într-o vizită oficială de două zile

Federaţia Rusă rămâne în capul listei priorităţilor noului parlament. Reprezentanţii Alianţei Sandu-Dodon au plecat la Moscova într-o vizită oficială de două zile, la invitaţia preşedintelui Dumei de Stat.

Mai Mult

Dmitri Kozak, primele declaraţii în timpul vizitei la Chişinău: Le mulţumesc celor din Blocul "ACUM"

Vicepremierul rus, Dmitri Kozak, ajuns într-o nouă vizită la Chişinău, a avut o întrevedere cu şeful statului, Igor Dodon. Ulterior, cei doi oficiali au făcut declaraţii de presă. Kozak le-a mulţumit deputaţilor "ACUM" şi PSRM pentru că au format o alianţă de guvernare.

Mai Mult