Partidul Democrat îşi axează platforma pentru negocieri pe proiectele sociale

Partidul Democrat din Moldova a pregătit un pachet social de iniţiative care va sta atât la baza negocierilor de formare a unei coaliţii de guvernare, cât şi a activităţii formaţiunii în perioada următoare, dacă se va forma o alianţă cu participarea democraţilor. Anunţul a fost făcut de către prim-vicepreşedintele PDM, şeful fracţiunii parlamentare democrate, Pavel Filip.

"Întitulat "Pachetul social pentru Moldova", acesta conţine temele prioritare ale cetăţenilor, aşa cum le-au formulat în întâlnirile pe care le-am avut cu ei în campania electorală, dar şi care apar pe primele locuri în sondajul de opinie, finalizat zilele trecute", a declarat Pavel Filip. Acesta a precizat că majoritatea proiectelor incluse în "Pachetul social al PDM" au fost anunţate anterior de către liderul formaţiunii, Vlad Plahotniuc, şi sunt deja în proces de implementare.

"Obiectivul principal al Partidului Democrat, detaliat în "Pachetul social pentru Moldova", este îmbunătăţirea vieţii oamenilor, prin salarii şi pensii mai bune, noi facilităţi la procurarea locuinţelor, sprijin pentru familii şi o protecţie socială mai puternică pentru cei defavorizaţi, dar şi proiectele de infrastructură, de exemplu drumuri bune", a continuat şeful fracţiunii democraţilor.

Pavel Filip a enumerat proiectele principale, puse la baza "Pachetului social al PDM". Printre acestea se numără majorarea mărimii indemnizaţiei unice la naşterea copilului de la 6303 lei până la 10000 lei.

"Este o majorare importantă, prin care vrem să încurajăm şi să sprijinim familiile, iar pentru acest lucru va fi nevoie să modificăm câteva legi şi cu cât mai repede vom avea o majoritate parlamentară şi un guvern deplin funcţional, cu atât mai repede vom putea aproba această iniţiativă", a continuat Filip.

În acelaşi context se înscrie şi iniţiativa de lansare a programului "Alocaţii lunare de stat pentru copii în Republica Moldova".

"Vrem să instituim alocaţia lunară de stat pentru copii ca formă de ocrotire a statului, acordată tuturor copiilor până la 18 ani, fără discriminare. Aşa cum a anunţat anterior preşedintele partidului, Vlad Plahotniuc, alocaţia lunară de stat va constitui 200 de lei şi va fi oferită suplimentar, pe lângă celelalte plăţi sociale pe care le primesc astăzi copiii", a venit cu detalii oficialul.

Printre priorităţile democraţilor se regăseşte şi grija pentru pensionari şi persoanele aflate în dificultate. Aici este vorba, inclusiv, despre ajutorul de 600 de lei acordat anul trecut de Crăciun şi indemnizaţia similară, oferită anul acesta de Paşti, de care vor beneficia 610 mii de oameni.

"Vrem şi în continuare să fim alături de aceşti oameni şi de aceea am inclus în "Pachetul social pentru Moldova" iniţiativa privind permanentizarea ajutorului de 600 lei oferit pensionarilor şi beneficiarilor de alocaţii sociale în sumă de până la 2000 de lei lunar, de două ori pe an – prin urmare, cu ocazia sărbătorilor de Paşti şi de Crăciun", a precizat Filip.

O altă modalitate de sprijin pentru persoane cu venituri mici va fi dublarea compensaţiei pentru căldură, până la 700 lei şi care va fi acordată pentru perioada noiembrie – martie. În prezent, de compensaţiile pentru plata căldurii beneficiază circa 140.000 de familii.

Următoarea iniţiativă ţine de extinderea Programului "Prima Casă".

"În "Pachetul social pentru Moldova" venim şi cu o noutate foarte importantă pentru o categorie mare de cetăţeni – vom iniţia Programul "Prima Casă 4", destinat angajaţilor din sectorul privat, cărora statul le va oferi compensaţii de până la 50% din valoarea creditului pentru Prima Casă. Mărimea compensaţiei va fi stabilită în funcţie de salariul oficial, declarat de beneficiar. Astfel, dacă până în prezent, statul asigura garanţia necesară pentru ca angajaţii din sectorul privat să poată beneficia de "Prima Casă", după votarea Programului "Prima Casă 4" aceştia ar urma să beneficieze şi de compensarea de către stat a unei sume importante din costul locuinţei", a mai spus Pavel Filip.

"Pachetul social pentru Moldova" mai include ca priorităţi programul naţional pentru alimentarea cu apă a localităţilor, construirea sistemelor de canalizare, gestionarea deşeurilor solide, Programul "Drumuri Bune 2", care deja se află în implementare.

"Suntem gata să discutăm acest "Pachet social pentru Moldova" cu partidele interesate să participe la implementarea lui. Credem însă că este vital ca această stare de neclaritate politică să ia sfârşit cât mai repede, toate partidele din parlament să dea dovadă de maturitate şi responsabilitate faţă de cetăţeni, să dialogheze pe temele de interes prioritar pentru ei şi să muncească pentru a le face viaţa mai bună", a punctat prim-vicepreşedintele PDM.

Pavel Filip a mai anunţat că Partidul Democrat îşi va intensifica în perioada următoare eforturile pentru a identifica parteneriatul politic, care să ajute Moldova să nu intre într-o criză politică şi socială de durată, un parteneriat politic care să fie bazat pe aşteptările şi nevoile cetăţenilor.

Amintim că un nou sondaj IMAS, făcut public recent, arată că majoritatea cetăţenilor sunt împotriva alegerilor anticipate şi vor ca politicienii ajunşi în parlament să se concentreze pe agenda socială. Printre priorităţile indicate de oameni se numără majorarea pensiilor şi salariilor, acordarea ajutoarelor bătrânilor şi nevoiaşilor, creşterea, în general, a bunăstării sociale, crearea locurilor de muncă, reparaţia drumurilor, etc.

Alte stiri

Ambasadorul SUA vorbeşte despre importanţa PDM pentru Moldova

Preşedintele fracţiunii parlamentare a PDM, Pavel Filip, a avut o întrevedere cu Ambasadolrul SUA la Chişinău, Dereck J. Hogan. Interlocutorii au discutat despre situaţia social-politică din Republica Moldova şi priorităţile de cooperare pe viitor.

Mai Mult

Declaraţia Parlamentului instituţionalizează regimul de represalii

Istoria contemporană a Republicii Moldova demonstrează cu prisosinţă că exerciţiul de alternanţă la putere este dominat de sentimentul urii şi răzbunării. Acest lucru a avut loc şi odată cu venirea la putere a agro-socialiştilor în 1994, apoi a Alianţei pentru Democraţie şi Reforme în 1998. În forţă au venit la putere şi comuniştii lui Voronin în 2001, iar accederea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană a fost precedată de proteste masive ale tinerilor în aprilie 2009. Cei veniţi la putere declarau din start că tot ce a făcut guvernarea precedentă a fost prost şi începeau epurările de cadre şi "reformele" care, de regulă, în scurt timp se împotmoleau. 

Mai Mult

Reprezentanţii Alianţei Kozak au plecat la Moscova într-o vizită oficială de două zile

Federaţia Rusă rămâne în capul listei priorităţilor noului parlament. Reprezentanţii Alianţei Sandu-Dodon au plecat la Moscova într-o vizită oficială de două zile, la invitaţia preşedintelui Dumei de Stat.

Mai Mult

Dmitri Kozak, primele declaraţii în timpul vizitei la Chişinău: Le mulţumesc celor din Blocul "ACUM"

Vicepremierul rus, Dmitri Kozak, ajuns într-o nouă vizită la Chişinău, a avut o întrevedere cu şeful statului, Igor Dodon. Ulterior, cei doi oficiali au făcut declaraţii de presă. Kozak le-a mulţumit deputaţilor "ACUM" şi PSRM pentru că au format o alianţă de guvernare.

Mai Mult