Politica

Istoria contemporană a Republicii Moldova demonstrează cu prisosinţă că exerciţiul de alternanţă la putere este dominat de sentimentul urii şi răzbunării. Acest lucru a avut loc şi odată cu venirea la putere a agro-socialiştilor în 1994, apoi a Alianţei pentru Democraţie şi Reforme în 1998. În forţă au venit la putere şi comuniştii lui Voronin în 2001, iar accederea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană a fost precedată de proteste masive ale tinerilor în aprilie 2009. Cei veniţi la putere declarau din start că tot ce a făcut guvernarea precedentă a fost prost şi începeau epurările de cadre şi "reformele" care, de regulă, în scurt timp se împotmoleau. 
Mai Mult
Federaţia Rusă rămâne în capul listei priorităţilor noului parlament. Reprezentanţii Alianţei Sandu-Dodon au plecat la Moscova într-o vizită oficială de două zile, la invitaţia preşedintelui Dumei de Stat.
Mai Mult
Vicepremierul rus, Dmitri Kozak, ajuns într-o nouă vizită la Chişinău, a avut o întrevedere cu şeful statului, Igor Dodon. Ulterior, cei doi oficiali au făcut declaraţii de presă. Kozak le-a mulţumit deputaţilor "ACUM" şi PSRM pentru că au format o alianţă de guvernare.
Mai Mult
Imixtiune grosolană în Justiţie. Premierul Maia Sandu a mers la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, unde le-a dat indicaţii judecătorilor, cum trebuie să activeze în continuare.
Mai Mult
Deputaţii din partea PSRM şi a blocului "ACUM" au votat în prima lectură un proiect care transformă Consiliul Suprem de Securitate (CSS) într-un organ de stat care îşi va subordona toate instituţiile.
Mai Mult
După ce a cerut ca Uniunea Europeană să blocheze finanţarea pentru Republica Moldova, acum stă cu mâna întinsă. Vorbim despre premierul Maia Sandu, care a avut astăzi o întrevedere cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de vecinătate. În cadrul unei conferinţe de presă, Maia Sandu a declarat că a discutat cu oficialul european despre reluarea finanţării.
Mai Mult
Indemnizaţia pentru copii a câte 200 de lei pe lună se amână. Deputaţii ACUM-PSRM nu au inclus proiectul pe ordinea de zi a Parlamentului. Fracţiunea PDM a propus, astăzi, în cadrul şedinţei Legislativului ca pe ordinea de zi să fie incluse mai multe proiecte de legi, printre care şi cel privind indemnizaţia lunară pentru copiii de până la 18 ani. Iniţiativa însă a fost respinsă până la avizul guvernului şi examinarea în Comisia parlamentară de profil.
Mai Mult
Rectorii şi-ar dori ca reforma salarizării implementată de Guvernul Filip să fie continuată, deoarece a permis ca profesia de pedagog să devină mai atractivă. Doleanţele au fost expuse după prima întâlnire a rectorilor cu noul ministru al Educaţiei, Liliana Nicolaescu-Onofrei, pe platforma Comisiei cultură a parlamentului. La această întrunire au participat managerii mai multor instituţii de învăţământ superior şi cel tehnic profesional.
Mai Mult
Liderul fracţiunii PD în Parlament, Pavel Filip, susţine   că   PDM va fi o opoziţie  constructiva, dar şi care  va taxa dur  guvernarea, când aceasta va  deraia  de la angajamentele făcute. În acelaşi timp, Filip a precizat că asupra unor reprezentaţi ai PD s-ar face „presiuni enorme” ca să părăsească formaţiunea, inclusiv ameninţări cu iniţierea unor dosare penale.
Mai Mult
Deputaţii ACUM nu au votat în şedinţa de parlament crearea comisiei de anchetă privind finanţarea PSRM din Federaţia Rusă.
Mai Mult
Expertul în securitate şi fostul secretar de stat la Ministerul Apărării de la Chişinău, Dumitru Mînzărari, se arată îngrijorat de situaţia politică din ţară. Într-o postare pe Facebook, acesta declară că va privi cu mare interes cum alianţa PSRM-ACUM bagă ţara în mocirlă.
Mai Mult
Funcţia de procuror general devine mărul discordiei în Alianţa PSRM-ACUM. Maia Sandu ar putea să-şi ia adio de la dorinţa sa ca Procuratura Generală să fie condusă de o persoană din afara ţării. Socialiştii pun piciorul în prag şi spun că vor în fruntea acestei instituţii un cetăţean moldovean.
Mai Mult