Ex-preşedintele Lucinschi vorbeşte arogant despre politică şi justiţie

Al doilea preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a relatat despre mijloacele financiare din care trăieşte. 

"Când mi-am terminat mandatul, Putin mi-a permis să privatizez o vilă în suburbia Moscovei, pe şoseaua Rublyovskoe. Am vândut-o. Am mai avut un apartament în Arbat, centrul Moscovei. L-am vândut. Şi o sumă de bani am pus-o în bancă, ca să am nişte dividende. Iată unde-i sursa mea de viaţă", declară Petru Lucinschi, cel de-al doilea preşedinte al Republicii Moldova, într-un interviu pentru RISE Moldova.

Petru Lucinschi a explicat de ce numele lui a apărut în raportul "Kroll 1"
privind frauda din sistemul bancar din Republica Moldova şi cum a ajuns să cumpere 4,8% de acţiuni la Unibank cu 18,7 milioane de lei împrumutaţi. O parte din aceşti bani – 4,8 milioane de lei – i-a luat de la un om de afaceri.

Un alt subiect abordat – dosarele penale ale celor doi fii ai săi. "Sunt absolut convins de faptul că copiii mei sunt cinstiţi", a remarcat fostul preşedinte al Republicii Moldova.

Recent, fiul mai mare, Sergiu Lucinschi, a fost condamnat în România la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, într-un dosar de trafic de influenţă şi participare improprie la fals intelectual.

Celălalt, Chiril Lucinschi, fost deputat liberal-democrat, a fost condamnat în Republica Moldova la cinci ani şi patru luni de închisoare pentru spălare de bani. În cazul lui Chiril Luchinschi sentinţa nu este definitivă.

Petru Lucinschi a vorbit şi despre cum se face azi politică în Moldova: "Noi prea multă politică am adus în relaţiile noastre – politică proastă, politică provincială".

 

Comentariul "MD": 

Şmecheriile lui Lucinchi nu mai au trecere

Petru Lucinschi este al doilea preşedinte al Republicii Moldova. Activitatea sa în această funcţie este marcată de o scădere catastrofală a nivelului de trai, interminabile scandaluri de corupţie, conflicte ale ramurilor puterii şi intrigi faimoase (din care motiv a fost poreclit Petru Şmecherelovici).

Totodată, Petru Lucinschi a fost ultimul secretar pe probleme ideologice ale Comitetului Central al PCUS. Şi, de asemenea, apare ca principalul personaj din cartea "Moştenirea Kremlinului", un adevărat bestseller rusesc. În carte sunt redate tehnicile de delapidare a unor fonduri enorme, gestionate de fosta conducere a URSS. Mai mult, după puciul din august 1991, Petru Lucinschi a fost persoana care a participat din partea defunctului PCUS la lichidarea partidului.

Acum apar şi alte lucruri interesante din viaţa celui de-al doilea preşedinte al Republicii Moldova. Din cuvintele sale, cu surprindere aflăm că însuşi preşedintele rus, Vladimir Putin, se ocupa de acordarea autorizaţiilor de privatizare a vilelor de stat pe faimoasa Rublyovka unor persoane cunoscute, printre care se numără şi Petru Lucinschi. Este straniu ,deoarece în 1991, tot patrimoniul PCUS a fost naţionalizat, cu excepţia vilei fostului secretar al CC-ului, după cum într-o manieră dubioasă, afirmă Lucinschi.

Nu mai puţin suspect pare a fi modul în care Lucinschi devine subit acţionar important al unei bănci implicate în devalizarea sistemului bancar moldovenesc.

Chiar dacă fiii ex-preşedintelui , Serhei şi Chiril, sunt condamnaţi, primul are sentinţă definitivă, în România şi Moldova, Lucinschi insistă că ambii sunt cinstiţi. Astfel, el pune la îndoială imparţialitatea şi profesionalismul justiţiei din România şi Moldova.

Şi poziţia privind actuala politică, pe care o consideră proastă, provincială, în general ne face să credem că Lucinschi continuă să considere că face o mare onoare moldovenilor pentru că a hotărât să rămână în această "provincie înapoiată".

Alte stiri

Ambasadorul SUA vorbeşte despre importanţa PDM pentru Moldova

Preşedintele fracţiunii parlamentare a PDM, Pavel Filip, a avut o întrevedere cu Ambasadolrul SUA la Chişinău, Dereck J. Hogan. Interlocutorii au discutat despre situaţia social-politică din Republica Moldova şi priorităţile de cooperare pe viitor.

Mai Mult

Declaraţia Parlamentului instituţionalizează regimul de represalii

Istoria contemporană a Republicii Moldova demonstrează cu prisosinţă că exerciţiul de alternanţă la putere este dominat de sentimentul urii şi răzbunării. Acest lucru a avut loc şi odată cu venirea la putere a agro-socialiştilor în 1994, apoi a Alianţei pentru Democraţie şi Reforme în 1998. În forţă au venit la putere şi comuniştii lui Voronin în 2001, iar accederea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană a fost precedată de proteste masive ale tinerilor în aprilie 2009. Cei veniţi la putere declarau din start că tot ce a făcut guvernarea precedentă a fost prost şi începeau epurările de cadre şi "reformele" care, de regulă, în scurt timp se împotmoleau. 

Mai Mult

Reprezentanţii Alianţei Kozak au plecat la Moscova într-o vizită oficială de două zile

Federaţia Rusă rămâne în capul listei priorităţilor noului parlament. Reprezentanţii Alianţei Sandu-Dodon au plecat la Moscova într-o vizită oficială de două zile, la invitaţia preşedintelui Dumei de Stat.

Mai Mult

Dmitri Kozak, primele declaraţii în timpul vizitei la Chişinău: Le mulţumesc celor din Blocul "ACUM"

Vicepremierul rus, Dmitri Kozak, ajuns într-o nouă vizită la Chişinău, a avut o întrevedere cu şeful statului, Igor Dodon. Ulterior, cei doi oficiali au făcut declaraţii de presă. Kozak le-a mulţumit deputaţilor "ACUM" şi PSRM pentru că au format o alianţă de guvernare.

Mai Mult