Ex-preşedintele Lucinschi vorbeşte arogant despre politică şi justiţie

Al doilea preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a relatat despre mijloacele financiare din care trăieşte. 

"Când mi-am terminat mandatul, Putin mi-a permis să privatizez o vilă în suburbia Moscovei, pe şoseaua Rublyovskoe. Am vândut-o. Am mai avut un apartament în Arbat, centrul Moscovei. L-am vândut. Şi o sumă de bani am pus-o în bancă, ca să am nişte dividende. Iată unde-i sursa mea de viaţă", declară Petru Lucinschi, cel de-al doilea preşedinte al Republicii Moldova, într-un interviu pentru RISE Moldova.

Petru Lucinschi a explicat de ce numele lui a apărut în raportul "Kroll 1"
privind frauda din sistemul bancar din Republica Moldova şi cum a ajuns să cumpere 4,8% de acţiuni la Unibank cu 18,7 milioane de lei împrumutaţi. O parte din aceşti bani – 4,8 milioane de lei – i-a luat de la un om de afaceri.

Un alt subiect abordat – dosarele penale ale celor doi fii ai săi. "Sunt absolut convins de faptul că copiii mei sunt cinstiţi", a remarcat fostul preşedinte al Republicii Moldova.

Recent, fiul mai mare, Sergiu Lucinschi, a fost condamnat în România la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, într-un dosar de trafic de influenţă şi participare improprie la fals intelectual.

Celălalt, Chiril Lucinschi, fost deputat liberal-democrat, a fost condamnat în Republica Moldova la cinci ani şi patru luni de închisoare pentru spălare de bani. În cazul lui Chiril Luchinschi sentinţa nu este definitivă.

Petru Lucinschi a vorbit şi despre cum se face azi politică în Moldova: "Noi prea multă politică am adus în relaţiile noastre – politică proastă, politică provincială".

 

Comentariul "MD": 

Şmecheriile lui Lucinchi nu mai au trecere

Petru Lucinschi este al doilea preşedinte al Republicii Moldova. Activitatea sa în această funcţie este marcată de o scădere catastrofală a nivelului de trai, interminabile scandaluri de corupţie, conflicte ale ramurilor puterii şi intrigi faimoase (din care motiv a fost poreclit Petru Şmecherelovici).

Totodată, Petru Lucinschi a fost ultimul secretar pe probleme ideologice ale Comitetului Central al PCUS. Şi, de asemenea, apare ca principalul personaj din cartea "Moştenirea Kremlinului", un adevărat bestseller rusesc. În carte sunt redate tehnicile de delapidare a unor fonduri enorme, gestionate de fosta conducere a URSS. Mai mult, după puciul din august 1991, Petru Lucinschi a fost persoana care a participat din partea defunctului PCUS la lichidarea partidului.

Acum apar şi alte lucruri interesante din viaţa celui de-al doilea preşedinte al Republicii Moldova. Din cuvintele sale, cu surprindere aflăm că însuşi preşedintele rus, Vladimir Putin, se ocupa de acordarea autorizaţiilor de privatizare a vilelor de stat pe faimoasa Rublyovka unor persoane cunoscute, printre care se numără şi Petru Lucinschi. Este straniu ,deoarece în 1991, tot patrimoniul PCUS a fost naţionalizat, cu excepţia vilei fostului secretar al CC-ului, după cum într-o manieră dubioasă, afirmă Lucinschi.

Nu mai puţin suspect pare a fi modul în care Lucinschi devine subit acţionar important al unei bănci implicate în devalizarea sistemului bancar moldovenesc.

Chiar dacă fiii ex-preşedintelui , Serhei şi Chiril, sunt condamnaţi, primul are sentinţă definitivă, în România şi Moldova, Lucinschi insistă că ambii sunt cinstiţi. Astfel, el pune la îndoială imparţialitatea şi profesionalismul justiţiei din România şi Moldova.

Şi poziţia privind actuala politică, pe care o consideră proastă, provincială, în general ne face să credem că Lucinschi continuă să considere că face o mare onoare moldovenilor pentru că a hotărât să rămână în această "provincie înapoiată".

Alte stiri

Trei deputaţi cer părerea Curţii Constituţionale despre organizarea alegerilor anticipate

Deputaţii independenţi Ion Groza, Alexandru Oleinic şi Viorel Melnic vor să afle dacă eventualele alegeri anticipate pot fi organizate în baza unui alt sistem de vot decât cel mixt, aplicat la scrutinul din 24 februarie. O sesizare în acest sens a fost depusă la Curtea Constituţională, cu solicitarea de a fi examinată în regim de urgenţă.

Mai Mult

Dovezi noi privind conexiuni criminale dintre Veaceslav Platon şi Ludmila Kozlovska

O investigaţie a prestigioasei publicaţii britanice The Sunday Times scoate la iveală noi conexiuni dintre raiderul numărul 1 din CSI, Veaceslav Platon, şi preşedintele Fundaţiei "Open Dialog" (FOD), Ludmila Kozlovska, expulzată din UE, la cererea Poloniei, pentru legături cu serviciile speciale ruseşti.

Mai Mult

Năstase se plânge că salariul de deputat este prea mic

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a primit primul salariu de deputat. Finul de cununie al oligarhului Ţopa se arată nemulţumit de banii primiţi şi crede că sunt insuficienţi pentru a-şi acoperi cheltuielile.

Mai Mult

PSRM s-a săturat de "ACUM"

PSRM consideră că nu-şi mai au rostul discuţiile "sterile" cu Blocul "ACUM", iar cele două entităţi politice ar trebui să înceapă cât mai repede procedura creării unei majorităţi parlamentare.

Mai Mult