După ce au blocat finanţarea, «ACUM» stau cu mâna întinsă

După ce a cerut ca Uniunea Europeană să blocheze finanţarea pentru Republica Moldova, acum stă cu mâna întinsă. Vorbim despre premierul Maia Sandu, care a avut astăzi o întrevedere cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de vecinătate. În cadrul unei conferinţe de presă, Maia Sandu a declarat că a discutat cu oficialul european despre reluarea finanţării.

"Am discutat despre programele comune, multe care au fost îngheţate, restabilirea finanţării, necesitatea de obţinere a asistentei tehnice, consultanţa pentru instituţii publice ca sa realizăm toate sarcinile care ni le-am propus. Ştim că aşteptările faţă de acest guvern sunt foarte mari şi contăm mult pe asistenţa partenerilor noştri europeni în special pe domnul Hahn.", a declarat Maia Sandu în cadrul unei conferinţe de presă comună cu Johannes Hahn.

"Este foarte important să fie făcuţi paşi în ceea ce priveşte acordul de asociere şi implementarea acestuia în viitor. Sunt încrezător că putem relua plăţile, suportul bugetar şi finanţarea macrofinanciară în octombrie. Începând cu septembrie şi continuând cu octombrie cu condiţia că toate aceste cereri sunt îndeplinite în mod adecvat", a spus Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de vecinătate.

 În data de 7 noiembrie 2016, Fondul Monetar Internaţional a aprobat programul de finanţare pentru ţara noastră. Decizia a fost luată în cadrul Consiliului de Directori al FMI, cu vot unanim. Prin această decizie, International Monetary Fund a recunoscut succesele şi îndeplinirea întocmai a tuturor angajamentelor şi reformelor asumate de Guvernarea Filip. Acordul prevede o finanţare de aproximativ 180 de milioane de dolari, pentru o perioadă de trei ani. Ultima tranşă urma să vină până la sfârşitul lui 2019, dar a fost suspendată din cauza crizei politice.

 

 

Alte stiri

Ambasadorul SUA vorbeşte despre importanţa PDM pentru Moldova

Preşedintele fracţiunii parlamentare a PDM, Pavel Filip, a avut o întrevedere cu Ambasadolrul SUA la Chişinău, Dereck J. Hogan. Interlocutorii au discutat despre situaţia social-politică din Republica Moldova şi priorităţile de cooperare pe viitor.

Mai Mult

Declaraţia Parlamentului instituţionalizează regimul de represalii

Istoria contemporană a Republicii Moldova demonstrează cu prisosinţă că exerciţiul de alternanţă la putere este dominat de sentimentul urii şi răzbunării. Acest lucru a avut loc şi odată cu venirea la putere a agro-socialiştilor în 1994, apoi a Alianţei pentru Democraţie şi Reforme în 1998. În forţă au venit la putere şi comuniştii lui Voronin în 2001, iar accederea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană a fost precedată de proteste masive ale tinerilor în aprilie 2009. Cei veniţi la putere declarau din start că tot ce a făcut guvernarea precedentă a fost prost şi începeau epurările de cadre şi "reformele" care, de regulă, în scurt timp se împotmoleau. 

Mai Mult

Reprezentanţii Alianţei Kozak au plecat la Moscova într-o vizită oficială de două zile

Federaţia Rusă rămâne în capul listei priorităţilor noului parlament. Reprezentanţii Alianţei Sandu-Dodon au plecat la Moscova într-o vizită oficială de două zile, la invitaţia preşedintelui Dumei de Stat.

Mai Mult

Dmitri Kozak, primele declaraţii în timpul vizitei la Chişinău: Le mulţumesc celor din Blocul "ACUM"

Vicepremierul rus, Dmitri Kozak, ajuns într-o nouă vizită la Chişinău, a avut o întrevedere cu şeful statului, Igor Dodon. Ulterior, cei doi oficiali au făcut declaraţii de presă. Kozak le-a mulţumit deputaţilor "ACUM" şi PSRM pentru că au format o alianţă de guvernare.

Mai Mult