Dovezi noi privind conexiuni criminale dintre Veaceslav Platon şi Ludmila Kozlovska

O investigaţie a prestigioasei publicaţii britanice The Sunday Times scoate la iveală noi conexiuni dintre raiderul numărul 1 din CSI, Veaceslav Platon, şi preşedintele Fundaţiei "Open Dialog" (FOD), Ludmila Kozlovska, expulzată din UE, la cererea Poloniei, pentru legături cu serviciile speciale ruseşti.

Autorii Carlos Alba şi Jordan Ryan scriu că unele companii din Scoţia par să fie folosite pentru spălare de bani şi campanii secrete de lobby pentru doi criminali – Veaceslav Platon şi Muhtar Abliazov.

Jurnaliştii britanici subliniază că finanţările primite de Open Dialog au fost făcute prin intermediul unei firme gestionate de concubinul lui Kozlovska şi care e amplasată în acelaşi birou.

Raportul unei comisii de anchetă din Parlamentul de la Chişinău a scos la iveală plăţi în baza unor contracte dubioase din partea unor companii scoţiene pentru a finanţa activitatea organizaţiei conduse de Kozlovska. Aceasta este acuzată de autorităţile din Moldova că promovează interesele lui Platon, pe care vrea să îl prezinte ca victimă a persecutărilor politice. În schimb, Platon îi oferă finanţări prin companii offshore, despre care anterior a fost stabilit că sunt legate de Laundromatul rusesc şi frauda bancară din Moldova.

Plăţile către FOD au fost făcute printr-o reţea complexă de entităţi din paradisuri fiscale înregistrate în Scoţia. Una dintre companii, Kariastra Project, a fost înregistrată în februarie 2013 într-un birou virtual din Bath Street, Glasgow. Spaţiul principal pentru afaceri indicat este la adresa 78 Montgomery Street, Edinburgh, care găzduieşte un număr mare de firme scoţiene din paradisuri fiscale. Printre partenerii offshore, indicaţi în documentele de înregistrare, sunt Lausanne Group SA şi Sion Holding SA, ambele deţinute de Avenilla Commercial, nominalizată într-un raport al anchetatorilor americani, legat de o investigaţie privind un presupus caz de corupţie din Moldova.

Cei doi jurnalişti au mers la adresa indicată şi au găsit o casă cu o curte mică, "suficient de mare ca să încapă câteva motociclete ruginite şi o boxă de telefon răsturnată. Ceea ce distinge această proprietate este faptul că este, de asemenea, centrul unui caz de investigaţie de spălare a banilor în sumă de milioane de lire. Companiile înregistrate la această adresă şi la o altă adresă din Edinburgh sunt acuzate de spălarea a peste 26 milioane lire sterline, dintre care unele au fost folosite pentru a plăti fonduri într-o companie condusă de soţul lui Kozlovska, Bartosz Kramek, care a făcut donaţii către FOD, potrivit Administraţiei Naţionale Fiscale din Polonia", se arată în investigaţia din The Sunday Times.

Jurnaliştii britanici scriu că firma lui Kramek, Silk Road Bureau of Analysis and Information, a primit de la Kariastra Project peste 720 de mii de lire sterline. La fel, Silk Road a primit peste 348 de mii de lire sterline de la Stoppard Consulting. Aceasta din urmă este afiliată companiilor deţinute de Platon, inclusiv Harwood United, Harrogate Consulting, Rosslyn Trade, Winston Associates (Seychelles), Carberry Investment (Seychelles), Erin Group Corp (Belize) and Maytree Overseas SA (Panama), care au fost implicate în scandalul Panama Papers.

Din aceşti bani au fost plătite campanii de lobby care să-l prezinte pe Platon drept victimă a persecutărilor politice. Acest fapt a fost recunoscut de către Martin Mycielski, responsabilul pentru relaţii publice de la FOD, solicitat de jurnaliştii britanici pentru comentarii.

"Indiferent de biografia sa şi crimele pe care le-ar fi putut comite, cazul său a trezit îngrijorare, ţinând cont că el a fost extrădat din Ucraina în Moldova", a spus Mycielski.

Acesta a recunoscut şi că FOD a plătit zborurile pentru familia lui Platon, fapt demonstrat de jurnaliştii de investigaţie din Moldova. Responsabilul de PR al Ludmilei Kozlovska nu a spus însă că, alături de soţia şi fiii lui Platon, au zburat şi liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu şi Andrei Năstase.

Alte stiri

Ambasadorul SUA vorbeşte despre importanţa PDM pentru Moldova

Preşedintele fracţiunii parlamentare a PDM, Pavel Filip, a avut o întrevedere cu Ambasadolrul SUA la Chişinău, Dereck J. Hogan. Interlocutorii au discutat despre situaţia social-politică din Republica Moldova şi priorităţile de cooperare pe viitor.

Mai Mult

Declaraţia Parlamentului instituţionalizează regimul de represalii

Istoria contemporană a Republicii Moldova demonstrează cu prisosinţă că exerciţiul de alternanţă la putere este dominat de sentimentul urii şi răzbunării. Acest lucru a avut loc şi odată cu venirea la putere a agro-socialiştilor în 1994, apoi a Alianţei pentru Democraţie şi Reforme în 1998. În forţă au venit la putere şi comuniştii lui Voronin în 2001, iar accederea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană a fost precedată de proteste masive ale tinerilor în aprilie 2009. Cei veniţi la putere declarau din start că tot ce a făcut guvernarea precedentă a fost prost şi începeau epurările de cadre şi "reformele" care, de regulă, în scurt timp se împotmoleau. 

Mai Mult

Reprezentanţii Alianţei Kozak au plecat la Moscova într-o vizită oficială de două zile

Federaţia Rusă rămâne în capul listei priorităţilor noului parlament. Reprezentanţii Alianţei Sandu-Dodon au plecat la Moscova într-o vizită oficială de două zile, la invitaţia preşedintelui Dumei de Stat.

Mai Mult

Dmitri Kozak, primele declaraţii în timpul vizitei la Chişinău: Le mulţumesc celor din Blocul "ACUM"

Vicepremierul rus, Dmitri Kozak, ajuns într-o nouă vizită la Chişinău, a avut o întrevedere cu şeful statului, Igor Dodon. Ulterior, cei doi oficiali au făcut declaraţii de presă. Kozak le-a mulţumit deputaţilor "ACUM" şi PSRM pentru că au format o alianţă de guvernare.

Mai Mult