Dovezi noi privind conexiuni criminale dintre Veaceslav Platon şi Ludmila Kozlovska

O investigaţie a prestigioasei publicaţii britanice The Sunday Times scoate la iveală noi conexiuni dintre raiderul numărul 1 din CSI, Veaceslav Platon, şi preşedintele Fundaţiei "Open Dialog" (FOD), Ludmila Kozlovska, expulzată din UE, la cererea Poloniei, pentru legături cu serviciile speciale ruseşti.

Autorii Carlos Alba şi Jordan Ryan scriu că unele companii din Scoţia par să fie folosite pentru spălare de bani şi campanii secrete de lobby pentru doi criminali – Veaceslav Platon şi Muhtar Abliazov.

Jurnaliştii britanici subliniază că finanţările primite de Open Dialog au fost făcute prin intermediul unei firme gestionate de concubinul lui Kozlovska şi care e amplasată în acelaşi birou.

Raportul unei comisii de anchetă din Parlamentul de la Chişinău a scos la iveală plăţi în baza unor contracte dubioase din partea unor companii scoţiene pentru a finanţa activitatea organizaţiei conduse de Kozlovska. Aceasta este acuzată de autorităţile din Moldova că promovează interesele lui Platon, pe care vrea să îl prezinte ca victimă a persecutărilor politice. În schimb, Platon îi oferă finanţări prin companii offshore, despre care anterior a fost stabilit că sunt legate de Laundromatul rusesc şi frauda bancară din Moldova.

Plăţile către FOD au fost făcute printr-o reţea complexă de entităţi din paradisuri fiscale înregistrate în Scoţia. Una dintre companii, Kariastra Project, a fost înregistrată în februarie 2013 într-un birou virtual din Bath Street, Glasgow. Spaţiul principal pentru afaceri indicat este la adresa 78 Montgomery Street, Edinburgh, care găzduieşte un număr mare de firme scoţiene din paradisuri fiscale. Printre partenerii offshore, indicaţi în documentele de înregistrare, sunt Lausanne Group SA şi Sion Holding SA, ambele deţinute de Avenilla Commercial, nominalizată într-un raport al anchetatorilor americani, legat de o investigaţie privind un presupus caz de corupţie din Moldova.

Cei doi jurnalişti au mers la adresa indicată şi au găsit o casă cu o curte mică, "suficient de mare ca să încapă câteva motociclete ruginite şi o boxă de telefon răsturnată. Ceea ce distinge această proprietate este faptul că este, de asemenea, centrul unui caz de investigaţie de spălare a banilor în sumă de milioane de lire. Companiile înregistrate la această adresă şi la o altă adresă din Edinburgh sunt acuzate de spălarea a peste 26 milioane lire sterline, dintre care unele au fost folosite pentru a plăti fonduri într-o companie condusă de soţul lui Kozlovska, Bartosz Kramek, care a făcut donaţii către FOD, potrivit Administraţiei Naţionale Fiscale din Polonia", se arată în investigaţia din The Sunday Times.

Jurnaliştii britanici scriu că firma lui Kramek, Silk Road Bureau of Analysis and Information, a primit de la Kariastra Project peste 720 de mii de lire sterline. La fel, Silk Road a primit peste 348 de mii de lire sterline de la Stoppard Consulting. Aceasta din urmă este afiliată companiilor deţinute de Platon, inclusiv Harwood United, Harrogate Consulting, Rosslyn Trade, Winston Associates (Seychelles), Carberry Investment (Seychelles), Erin Group Corp (Belize) and Maytree Overseas SA (Panama), care au fost implicate în scandalul Panama Papers.

Din aceşti bani au fost plătite campanii de lobby care să-l prezinte pe Platon drept victimă a persecutărilor politice. Acest fapt a fost recunoscut de către Martin Mycielski, responsabilul pentru relaţii publice de la FOD, solicitat de jurnaliştii britanici pentru comentarii.

"Indiferent de biografia sa şi crimele pe care le-ar fi putut comite, cazul său a trezit îngrijorare, ţinând cont că el a fost extrădat din Ucraina în Moldova", a spus Mycielski.

Acesta a recunoscut şi că FOD a plătit zborurile pentru familia lui Platon, fapt demonstrat de jurnaliştii de investigaţie din Moldova. Responsabilul de PR al Ludmilei Kozlovska nu a spus însă că, alături de soţia şi fiii lui Platon, au zburat şi liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu şi Andrei Năstase.

Alte stiri

Binomul înşeală electoratul propriu, dar şi ţara

În cele 3 decenii de pluralism politic, am fost martori ai unor evenimente spectaculoase, negocieri istovitoare, coaliţii imprevizibile şi prăbuşiri neaşteptate. Dar, până la urmă, totul parcă avea o logică şi se înscria cumva în albia moralităţii şi bunului simţ.

Mai Mult

Alternativa la negociere, dialog şi compromis este violenţa

Criza, născută din ipocrizia, aroganţa şi setea de răzbunare a unor politicieni mărunţi, impune Moldovei epuizarea potenţialului acumulat în trei ani de guvernare stabilă şi eficientă. Evident că oamenii suferă, apar semnale îngrijorătoare în mediul de afaceri, iar partenerii externi şi investitorii ne percep ca pe o zonă care se scufundă în instabilitate. De ce partidele, devenite după alegeri, parlamentare nu pot încă să discute serios despre formarea unei majorităţi în legislativ? Cui serveşte acest blocaj atât de dăunător şi cine este, în final, responsabil pentru drama care macină Moldova? 

Mai Mult

Mai mulţi membri PPDA s-au săturat de ţopăieli politice şi părăsesc partidul

Cel puţin 20 de persoane, membri şi fruntaşi ai organizaţiei teritoriale a Partidului Demnitate şi Adevăr din raionul Făleşti au părăsit formaţiunea condusă de Andrei Năstase. Plecările au început încă acum o lună, după ce a fost schimbat liderul organizaţiei teritoriale Făleşti a PPDA.

Mai Mult

Rusia şi Putin profită de pe urma blocajului guvernamental din Moldova

După două luni de la alegerile parlamentare, Republica Moldova nu se află nici pe aproape de instituirea unui nou guvern. Negocierile dintre principalele partide au intrat în impas, iar ţara a rămas fără o direcţie şi e din ce în ce mai vulnerabilă la influenţa rusească. Este nevoie imediată de un acord de coaliţie, pentru confirmarea unu nou prim-ministru, pentru desemnarea preşedintelui parlamentului şi pentru constituirea unui cabinet de miniştri.

Mai Mult