Dodon e disperat să aibă un procuror sub controlul său

Funcţia de procuror general devine mărul discordiei în Alianţa PSRM-ACUM. Maia Sandu ar putea să-şi ia adio de la dorinţa sa ca Procuratura Generală să fie condusă de o persoană din afara ţării. Socialiştii pun piciorul în prag şi spun că vor în fruntea acestei instituţii un cetăţean moldovean.

Asta deşi, săptămâna trecută, deputaţii PSRM, PAS şi PPDA au aprobat în primă lectură modificări la Legea cu privire la Procuratură şi au exclus obligativitatea ca procurorul general să deţină cetăţenia Republicii Moldova.

Socialiştii s-au răzgândit şi nu mai vor un cetăţean străin la conducerea Procuraturii Generale. Preşedintele PSRM, Zinaida Greceanîi, a dat de înţeles că Maia Sandu ar putea face un pas înapoi.

"Noi trebuie să ştim să apărăm interesele Republicii Moldova şi noi în stat avem mulţi oameni destoinici, cinstiţi care ştiu să muncească pentru Republica Moldova. Asta trebuie să fie poziţia noastră comună şi eu cred că aici o să avem o bună înţelegere cu toţi", a spus ZINAIDA GRECEANÎI, liderul PSRM.

Şi liderul informal al PSRM, Igor Dodon, insistă că procurorul general trebuie să fie un moldovean.

"Dodon: Legislaţia Republicii Moldova prevede foarte clar că procurorul general trebuie să fie cetăţean al Republicii Moldova.

Europa Liberă: Dar aţi modificat-o, nu?

Dodon: Nu, nu s-a modificat, au fost discuţii în prima lectură. Noi vom insista pe această abordare. Eu nu sunt împotriva specialiştilor şi experienţei internaţionale. Las’să vină ca consilieri, consultanţi să ne acorde suport, dar când vorbim de instituţii importante în stat, Procuratura Generală care trebuie să facă investigaţii, eu consider că noi avem suficienţi specialişti în interiorul ţării. "

Maia Sandu nu e de acord cu Zinaida Greceanîi şi cu Igor Dodon.

"Tocmai de aceea am propus modificarea legii. Pentru că vrem să avem cei mai buni specialişti, oameni independenţi de sistemul nostru. Nu zic, sunt şi procurori independenţi în RM probabil, însă ei nu au fost promovaţi, au fost ţinuţi departe de cazurile importante. Dar e nevoie de experienţă din afară pentru că noi trebuie să ne mişcăm repede", a spus MAIA SANDU, lider PAS.

Pe lângă faptul că au exclus condiţia ca procurorul general să deţină cetăţenia Republicii Moldova, deputaţii din alianţa PSRM-ACUM au votat ca în cazul în care funcţia de procuror general este vacantă, cel care va asigura interimatul să fie desemnat prin decret prezidenţial. Igor Dodon nici nu ascunde că îşi doreşte demiterea actualului şef al Procuraturii Generale.

Fostul preşedinte interimar al ţării, Mihai Ghimpu, crede că procurorul general “european”, pentru care Alianţa PSRM-ACUM a modificat recent legislaţia, va fi tot omul lui Dodon, în condiţiile în care este numit de preşedinte. Nu doar procurorul general va ajunge în mâna prorusului Igor Dodon. Potrivit lui Ghimpu, Ministerul Apărării şi Serviciul de Informaţii şi Securitate au revenit deja Partidului Socialiştilor, ceea ce înseamnă, că de acum înainte, activitatea acestor instituţii va fi dirijată de serviciile secrete ruseşti.

Alte stiri

Ambasadorul SUA vorbeşte despre importanţa PDM pentru Moldova

Preşedintele fracţiunii parlamentare a PDM, Pavel Filip, a avut o întrevedere cu Ambasadolrul SUA la Chişinău, Dereck J. Hogan. Interlocutorii au discutat despre situaţia social-politică din Republica Moldova şi priorităţile de cooperare pe viitor.

Mai Mult

Declaraţia Parlamentului instituţionalizează regimul de represalii

Istoria contemporană a Republicii Moldova demonstrează cu prisosinţă că exerciţiul de alternanţă la putere este dominat de sentimentul urii şi răzbunării. Acest lucru a avut loc şi odată cu venirea la putere a agro-socialiştilor în 1994, apoi a Alianţei pentru Democraţie şi Reforme în 1998. În forţă au venit la putere şi comuniştii lui Voronin în 2001, iar accederea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană a fost precedată de proteste masive ale tinerilor în aprilie 2009. Cei veniţi la putere declarau din start că tot ce a făcut guvernarea precedentă a fost prost şi începeau epurările de cadre şi "reformele" care, de regulă, în scurt timp se împotmoleau. 

Mai Mult

Reprezentanţii Alianţei Kozak au plecat la Moscova într-o vizită oficială de două zile

Federaţia Rusă rămâne în capul listei priorităţilor noului parlament. Reprezentanţii Alianţei Sandu-Dodon au plecat la Moscova într-o vizită oficială de două zile, la invitaţia preşedintelui Dumei de Stat.

Mai Mult

Dmitri Kozak, primele declaraţii în timpul vizitei la Chişinău: Le mulţumesc celor din Blocul "ACUM"

Vicepremierul rus, Dmitri Kozak, ajuns într-o nouă vizită la Chişinău, a avut o întrevedere cu şeful statului, Igor Dodon. Ulterior, cei doi oficiali au făcut declaraţii de presă. Kozak le-a mulţumit deputaţilor "ACUM" şi PSRM pentru că au format o alianţă de guvernare.

Mai Mult