Binomul înşeală electoratul propriu, dar şi ţara

În cele 3 decenii de pluralism politic, am fost martori ai unor evenimente spectaculoase, negocieri istovitoare, coaliţii imprevizibile şi prăbuşiri neaşteptate. Dar, până la urmă, totul parcă avea o logică şi se înscria cumva în albia moralităţii şi bunului simţ.

Situaţia postelectorală de după 24 februarie este însă plină de elemente absurde şi iraţionale. Comportamentul unor politicieni i-a lăsat fără replică şi pe cei mai experimentaţi comentatori politici. Blocul "ACUM" este formaţiunea care sparge tiparele, în sensul negativ, şi produce scenarii halucinante şi apocaliptice.

Dintotdeauna, în Moldova dreapta a fost una proeuropeană şi a exclus alianţele cu partidele de orientare comunistă sau cu cele obediente politicilor Kremlinului. Unica încercare de a face o alianţă informală contra firii a fost apropierea lui Iurie Roşca, lider în acele vremuri al Partidului Popular Creştin Democrat din Moldova, cu Partidul Comuniştilor. Aventura l-a costat scump pe Roşca, acesta fiind nevoit să părăsească scena politică în urma contestării sale vehemente.

Orice manual de politologie spune foarte răspicat că schimbarea radicală de imagine înseamnă moarte politică. În acest caz, mai degrabă este vorba despre trădare, care a ieşit din spaţiul moral şi a devenit la noi o tehnică pentru realizarea scopurilor, mai mult sau mai puţin nobile.

Cunoscutul expert roman, Dan Dungaciu, pe care este foarte greu să-l suspectezi de simpatii pentru partidele de stânga sau de centru, rămâne total dezorientat de prestaţia liderilor blocului "ACUM". Vorbind despre încercările disperate ale blocului "ACUM" de a încropi o alianţă cu PSRM, analistul politic menţionează: "Nu există raţionamente pentru crearea coaliţiei împotriva naturii. Există riscul ca unii politicieni să vadă copacii şi nu pădurea. O guvernare dintre PSRM şi "ACUM" ar însemna ca blocul să ajungă la guvernare, dar nu şi la putere. Ar fi o înfrângere majoră pentru Republica Moldova, pentru că oamenii îşi vor pierde încrederea în politicieni".

Trei vizite aproape concomitente ale înalţilor demnitari străini păreau să fie un catalizator al procesului electoral. Evident că cel mai important din ei, fără îndoială, a fost Iohannes Hahn, Comisar European pentru Politică de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere. Mesajul funcţionarului Uniunii Europene, a cărei membru asociat suntem, a fost cât se poate de clar. Oficialul european a subliniat importanţa asigurării stabilităţii politice în Republica Moldova, precum şi a continuării reformelor bazate pe Acordul de Asociere. În mod particular, au fost evidenţiate domeniile în care s-au înregistrat progrese: reforma administraţiei publice, sistemul bancar, mediul de afaceri, sănătatea şi sectorul social, dar şi cele unde urmează a fi depuse eforturi adiţionale pentru atingerea rezultatelor durabile, cum sunt justiţia, combaterea corupţiei şi drepturile omului. Comisarul Hahn a evocat aşteptările pentru noul guvern, astfel încât să fie continuate reformele în beneficiul cetăţenilor şi cooperarea cu UE.

Mesajul a fost cât se poate de clar şi tranşant. Moldova nu are alternative la procesul de integrare europeană, iar schimbarea acestui curs ar însemna o catastrofă pentru noi.

Mai mult. Surse din blocul "ACUM" afirmă că oficialul european a recomandat liderilor Sandu şi Năstase să nu se întâlnească cu un alt oaspete al ţării noastre, Dmitri Kozac, autor al faimosului proiect de federalizare al Republicii Moldova şi legalizare a prezenţei armatei ruse pe teritoriul nostru suveran pe decenii înainte. Kozac este şi o persoană supusă sancţiunilor europene în rezultatul participării la acţiunile de anexare a Crimeii.

Şi Directorul Oficiului pentru Afaceri Est-Europene al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, Bradley Freden, a remarcat ca unică soluţie este menţinerea parcursului european. Demnitarul american a menţionat că SUA vor susţine în continuare Republica Moldova în implementarea reformelor democratice şi structurale, valorificarea parcursului european şi consolidarea capacităţilor instituţionale.

De ce totuşi blocul pretins proeuropean continuă cu insistenţă să mizeze pe negocierile cu socialiştii? Să-i unească oare faptul că ei împreună s-au exprimat împotriva iniţiativei democraţilor de a introduce în Constituţia Republicii Moldova sintagma "integrare europeană"? Oare angajamentul blocului "ACUM" de a nu negocia cu nimeni după alegeri avea prevăzută o excepţie: PSRM? Este clar că minciuna devine o armă importantă în activitatea blocului.

Discuţiile mai recente ale blocului pretins proeuropean "ACUM" cu socialiştii tot mai mult scot în evidenţă adevăratul scop al lui Andrei Năstase. Toate negocierile se reduc la ideea ca fostul procuror comunist să obţină puterea măcar pentru un timp scurt, pentru a se răfui, la indicaţia fugarilor penali Victor şi Viorel Ţopa, cu Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc. Aceasta-i toată doctrina şi toată ideologia dictată de naşul Victor de la Frankfurt şi executată de finul Andrei la Chişinău.

Cu această ocazie, editorialistul Nicolae Negru menţiona: "… Moscova vrea să-l pedepsească pe Vlad Plahotniuc cu ajutorul blocului "ACUM". Rusia vrea să-l pedepsească nu de aceea că Plahotniuc este oligarh, ci pentru că Plahotniuc i-a supărat pe ruşi prin expulzarea celor 5 spioni, prin faptul că i-a închis uşa în nas lui Rogozin, dar şi prin faptul că de la tribuna Organizaţiei Naţiunilor Unite a cerut retragerea trupelor ruseşti. Rusia este foarte furioasă pe aceste lucruri, apoi apare "ACUM" şi zice că o să-i ajute pe ruşi, numai ca să scape de Plahotniuc. Asta este banditism politic"!

Candidatul blocului "ACUM", Valeriu Munteanu, caracterizează pretinsele negocieri PSRM – "ACUM" într-o manieră categorică: "Intrarea blocului "ACUM" într-un joc cu PSRM, sub girul Moscovei, va însemna compromiterea oricărui proiect european la Chişinău. Nota de plată va fi federalizarea".

 Valeriu Munteanu, este categoric împotriva unei coaliţii de guvernare a acestei entităţi politice cu PSRM. Munteanu avertizează că o eventuală formulă de guvernare a PSRM cu blocul "ACUM", după vizita "intempestivă, dar posibil cu rezultate "pozitive", a lui Dmitri Kozak" va însemna prima guvernare a R. Moldova, de la independenţă încoace, realizată pe faţă, în lumina reflectoarelor, cu implicarea şi contribuţia nemijlocită a Federaţiei Ruse.

"Deocamdată, nu a fost atins compromisul necesar între părţi, dar aceştia se ambiţionează să găsească soluţii care ar împăca ambele părţi, până duminică, atunci când Dodon va dizolva uşurat Parlamentul şi va convoca alegeri anticipate", comentează Valeriu Munteanu.

În goana după rezultate cât mai rapide, liderii blocului "ACUM" şi-au pierdut bruma de reflexe democratice pe care le mai aveau. În campania electorală, dar şi la începutul discuţiilor, ei afirmau cu celeritate că toate negocierile vor fi făcute în prezenţa presei. Ca să vezi cât de scurtă le-a fost dragostea lui Năstase şi Sandu pentru transparenţă!.. După întâlnirile cu Kozak şi cu socialiştii presa a fost total neglijată.

Disoluţia dreptei moldoveneşti devine o tradiţie proastă a politicii noastre. Iurie Roşca, Vlad Filat, Mihai Ghimpu au fost marile speranţe ale electoratului prooccidental şi ale adepţilor democraţiilor liberale. Din păcate, speranţele moldovenilor au fost trădate cu o insistenţă neobişnuită. Iar trădarea, după cum se ştie, este biserica iadului.

Tot mai sigur pe această cale toxică păşesc şi Năstase cu Sandu. Trădarea este prezentă în orice gest, în orice acţiune, orice negociere. Remarcăm că întreaga construcţie politică la care au trudit, au pus suflet, sute de mii de oameni se prăbuşeşte pe zi ce trece, se năruieşte cărămidă cu cărămidă şi rămân doar talibanii fideli ideilor de răzbunare ale fugarilor penali din Frankfurt.

De această dată trădarea este cu totul perversă. Ceea ce au încercat să negocieze Năstase şi Sandu înseamnă trădare de ţară, trădarea idealurilor. Preşedintele Franţei, generalul Charles de Gaulle spunea cu o ocazie similară cazului nostru: "În politică, apar momente când trebuie să alegi: să trădezi ţara sau electoratul. Prefer să-mi trădez electoratul". Năstase şi Sandu, se pare, n-au de ales şi trădează în ambele cazuri.

Mihai Lozovanu

Alte stiri

Alternativa la negociere, dialog şi compromis este violenţa

Criza, născută din ipocrizia, aroganţa şi setea de răzbunare a unor politicieni mărunţi, impune Moldovei epuizarea potenţialului acumulat în trei ani de guvernare stabilă şi eficientă. Evident că oamenii suferă, apar semnale îngrijorătoare în mediul de afaceri, iar partenerii externi şi investitorii ne percep ca pe o zonă care se scufundă în instabilitate. De ce partidele, devenite după alegeri, parlamentare nu pot încă să discute serios despre formarea unei majorităţi în legislativ? Cui serveşte acest blocaj atât de dăunător şi cine este, în final, responsabil pentru drama care macină Moldova? 

Mai Mult

Mai mulţi membri PPDA s-au săturat de ţopăieli politice şi părăsesc partidul

Cel puţin 20 de persoane, membri şi fruntaşi ai organizaţiei teritoriale a Partidului Demnitate şi Adevăr din raionul Făleşti au părăsit formaţiunea condusă de Andrei Năstase. Plecările au început încă acum o lună, după ce a fost schimbat liderul organizaţiei teritoriale Făleşti a PPDA.

Mai Mult

Rusia şi Putin profită de pe urma blocajului guvernamental din Moldova

După două luni de la alegerile parlamentare, Republica Moldova nu se află nici pe aproape de instituirea unui nou guvern. Negocierile dintre principalele partide au intrat în impas, iar ţara a rămas fără o direcţie şi e din ce în ce mai vulnerabilă la influenţa rusească. Este nevoie imediată de un acord de coaliţie, pentru confirmarea unu nou prim-ministru, pentru desemnarea preşedintelui parlamentului şi pentru constituirea unui cabinet de miniştri.

Mai Mult