Binomul acceptă finanţarea PSRM cu bani din străinătate

Deputaţii ACUM nu au votat în şedinţa de parlament crearea comisiei de anchetă privind finanţarea PSRM din Federaţia Rusă.

"Am fost martorii unor probe ce ţin de recunoaşterea unor sume enorme de bani din străinătate. Aceste activităţi şi declaraţii se încadrează în elemente ale infracţiunilor penale. Nu pot fi neglijate. Trebuie anchetate obiectiv", a menţionat vicepreşedintele PDM, Vladimir Cebotari, în cadrul şedinţei în plen.

 Postul Publika TV a intrat în posesia unei înregistrări video de la negocierile cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc, în care şeful statului recunoaşte că primea de la ruşi milioane de dolari pentru finanţarea PSRM.

"– Din 1 aprilie nu mai dau nimic. Îl întreb pe Kozak ieri: У меня долги там за два месяца за партию. Как дальше? El: вы входите во власть, пусть вам дают. Eu zic: что, я должен просить Плахотнюка? El: нет, я ему скажу. – Kozak?. – Da. – Mie să-mi spună? Să dau bani pentru PSRM? – Da! Pentru întreţinere, zic, ну хорошо! La noi e 600 - 700 pe lună. 800 – миллион в месяц! - Nu cred! – Nu credeţi? – Ne depăşeşte plăţile noastre, pe personal, noi vorbim acum de personal, nu de campanie, pe acţiuni. – Noi am vorbit cu dvs. O să fie pentru întreţinerea partidului. Încercăm să majorăm tariful de la 700 – 800 până la unu pe lună ca eu să întreţin partidul".

După dezvăluirile lui Igor Dodon privind finanţarea din exterior a PSRM, PDM a anunţat că va sesiza toate autorităţile vizate pentru a face investigaţii în ceea ce priveşte legitimitatea acestei formaţiuni.

Totodată, recent, liderul formaţiunii "Partidul Nostru", Renato Usatîi, a declarat, în cadrul unei emisiuni de la TV 8, că liderul neformal al Partidului Socialiştilor ar deţine mai multe proprietăţi în Rusia, inclusiv în Crimeea ocupată de ruşi, dar şi conturi de zeci de milioane de dolari în băncile din Elveţia.

Legea cu privire la partidele politice interzice finanţarea acestora de către persoane fizice, cetăţeni ai Republicii Moldova, din veniturile obţinute din afara ţării. Nu pot dona bani nici cetăţenii străini, persoanele anonime, persoane juridice din străinătate, dar şi alte state şi organizaţii internaţionale.

Şi Codul Electoral interzice finanţarea directă sau indirectă, precum şi susţinerea materială sub orice formă a campaniilor electorale de către alte state, întreprinderi, instituţii şi organizaţii străine, internaţionale şi mixte, precum şi de către persoanele fizice care nu sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. Aceşti bani sunt confiscaţi prin hotărârea instanţei de judecată şi ajung în buget. 

Alte stiri

Ambasadorul SUA vorbeşte despre importanţa PDM pentru Moldova

Preşedintele fracţiunii parlamentare a PDM, Pavel Filip, a avut o întrevedere cu Ambasadolrul SUA la Chişinău, Dereck J. Hogan. Interlocutorii au discutat despre situaţia social-politică din Republica Moldova şi priorităţile de cooperare pe viitor.

Mai Mult

Declaraţia Parlamentului instituţionalizează regimul de represalii

Istoria contemporană a Republicii Moldova demonstrează cu prisosinţă că exerciţiul de alternanţă la putere este dominat de sentimentul urii şi răzbunării. Acest lucru a avut loc şi odată cu venirea la putere a agro-socialiştilor în 1994, apoi a Alianţei pentru Democraţie şi Reforme în 1998. În forţă au venit la putere şi comuniştii lui Voronin în 2001, iar accederea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană a fost precedată de proteste masive ale tinerilor în aprilie 2009. Cei veniţi la putere declarau din start că tot ce a făcut guvernarea precedentă a fost prost şi începeau epurările de cadre şi "reformele" care, de regulă, în scurt timp se împotmoleau. 

Mai Mult

Reprezentanţii Alianţei Kozak au plecat la Moscova într-o vizită oficială de două zile

Federaţia Rusă rămâne în capul listei priorităţilor noului parlament. Reprezentanţii Alianţei Sandu-Dodon au plecat la Moscova într-o vizită oficială de două zile, la invitaţia preşedintelui Dumei de Stat.

Mai Mult

Dmitri Kozak, primele declaraţii în timpul vizitei la Chişinău: Le mulţumesc celor din Blocul "ACUM"

Vicepremierul rus, Dmitri Kozak, ajuns într-o nouă vizită la Chişinău, a avut o întrevedere cu şeful statului, Igor Dodon. Ulterior, cei doi oficiali au făcut declaraţii de presă. Kozak le-a mulţumit deputaţilor "ACUM" şi PSRM pentru că au format o alianţă de guvernare.

Mai Mult