Socialiştii se solidarizează cu raiderul nr.1 din CSI, Veaceslav Platon

Socialiştii sunt împotriva vânzării pachetului majoritar de acţiuni a "Moldindconbank". Ei nu aduc argumente serioase împotriva acestei tranzacţii, dar mai mulţi observatori sunt înclinaţi să creadă că la mijloc sunt relaţiile speciale ale socialiştilor cu raiderul nr.1 din CSI, Veaceslav Platon.

Şi asta, chiar dacă prin această măsură se aduce pe piaţa bancară un jucător important cu experienţă internaţională, dar mai ales că statul recuperează 870 de milioane de lei, prejudiciu cauzat de Veaceslav Platon.

Cu mult tupeu şi fără argumente, fruntaşul socialist, Vlad Bătrâncea, declară "că acest lucru trebuie oprit urgent" şi cheamă guvernarea să întrerupă această tranzacţie.

În acest context, liderul Partidului Şor a afirmat că el, împreună cu Platon, a finanţat două campanii electorale ale PSRM. La acea vreme, preşedinte al socialiştilor era Igor Dodon. "Eu am acordat susţinere financiară importantă pentru Dodon în perioada a două campanii electorale. Acelaşi lucru l-a făcut şi Veaceslav Platon, de care acum Dodon se dezice timid şi nesigur. Dar, probabil, Dodon îl va graţia, aşa cum a promis", afirmă Ilan Şor.

În scopul dezvoltării sistemului bancar din Moldova şi a recuperării banilor furaţi, guvernul a aprobat o hotărâre care prevede cumpărarea acţiunilor emise de la "Moldindconbank", lucru care a creat oportunităţi pentru atragerea unui investitor important. Agentul economic care doreşte să cumpere pachetul de aproximativ 64% este Compania bulgară "Doverie United-Holding".

Investitorul bulgar îşi asumă modernizarea instituţiei bancare şi afirmă că are experienţa necesară care va permite transformarea "Moldindconbank" într-o bancă performantă.

Reamintim că Platon a spălat prin "Mold­indconbank" suma de 20 de miliarde de dolari. Schema era parte a unei operaţiuni de amploare sub acoperirea serviciilor speciale ruseşti. Banii de provenienţă dubioasă plecau de la "Moldindconbank" la o bancă din Letonia, iar mai departe ajungeau în diverse off-shor-uri.

Pentru devalizarea băncilor moldoveneşti şi pentru alte crime, Platon a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.

Alte stiri

Ministrul de externe ucrainean: Moldova nu poate fi un poligon al Rusiei

Criza politică din Moldova a fost discutată la 14 iunie de către ministrul ucrainean de externe, Pavel Klimkin şi omologul său român Teodor Meleşcan.

Mai Mult

O ţară cu oameni implicaţi şi educaţi nu poate fi prostită

Comportamentul liderilor blocului "ACUM", fără îndoială, denotă mult amatorism şi aroganţă. Cererile lor ultimative de a fi votaţi în funcţiile-cheie din stat sunt absurde. Este elementar că, pentru a avea dreptul să conduci un stat, e nevoie de legitimitate, adică de o majoritate în parlament obţinută în alegeri. Cu doar un sfert de opţiuni electorale, Năstase şi Sandu consideră că toţi, pur şi simplu, sunt datori să le pună puterea la picioare, iar apoi să urmărească umil cum aceştia îşi bat joc de oameni.

Mai Mult

Sute de oameni i-au huiduit pe Sandu şi Năstase în faţa Guvernului

Câteva sute de oameni i-au huiduit pe liderii blocului "ACUM", Maia Sandu şi Andrei Năstase, care au încercat să obţină dividende politice din tema scumpirii carburanţilor şi a unor produse alimentare. Manifestanţii au scandat "Năstase la puşcărie" şi au purtat pancarte pe care scria "Platforma PA". Aceştia au făcut haz şi pe seama pantalonilor uzi în care a fost suprins liderul Platformei DA, la un protest din anul trecut.

Mai Mult