Mihail Gofman: Frauda bancară, pusă la cale de platon, cu ajutorul lui Filat, a fost o diversiune împotriva ţării

Furtul din sistemul bancar reprezintă o diversiune pentru a bloca parcursul european al ţării noastre. Arhitect al scenariului este Veaceslav Platon care a acţionat la indicaţia serviciilor speciale străine. Platon s-a folosit în operaţiunea sa de politicieni, judecători, procurori, angajaţi cu funcţii de răspundere din diferite instituţii ale statului, dar şi de jurnalişti. Dezvăluirile au fost făcute de către fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie, Mihai Gofman, într-un  interviu pentru portalul zeppelin.md.

Gofman confirmă că Platon a pus la cale devalizarea sistemului bancar pentru a opri apropierea de UE. În acest proces, mediul politic şi cel criminal s-au contopit, afirmă fostul angajat al CNA. "Organizatorul, Veaceslav Platon, venea din sistemul bancar. Persoane care cunosc şi ştiu cum să se orienteze în sistemul bancar, fiindcă e un domeniu foarte specific şi cu inginerii financiare care iniţial nu pot fi văzute... şi cu toate ramificaţiile către Guvern, Parlament dacă doriţi, ş.a.m.d.", a venit cu unele detalii Gofman. Acesta este convins că diversiunea a fost acoperită de către conducerea de atunci a ţării. "Servicii speciale din afara ţării, despre care am spus-o nu o dată, au întreprins diversiuni contra Republicii Moldova, folosind ca forţă mortice energia funcţionarilor care au refuzat să-şi apere ţara. Eu mă mir cum de până în ziua de azi dlui Vlad Filat nu i-au pornit dosarul pentru infracţiunea de trădare de patrie. Sunt foarte multe persoane.

Dacă vorbim despre executori şi acele persoane care au ştiut , au văzut şi au primit acele documente pentru luarea măsurilor de rigoare, rezultatul e zero. Noi într-o bună zi ne-am trezit cu "nu este nimic", a continuat fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor. Mihail Gofman spune că a primit numeroase ameninţări cu răfuiala fizică pentru încercările sale de împiedica fărădelegile făcute aproape deschis. "Nu reuşeam să facem o şedinţă la Procuratura Generală în sala de şedinţe şi nu ajungeam până în faţa preşedinţiei, în 2013, şi eu deja primeam ameninţări din astea, cu "zâmbet pe buze". Aceasta este situaţia reală. Eu cred că nu este cazul să vorbesc acum, dar soţiei mele i-au tăiat furtunul de frână", s-a destăinuit Gofman, care a precizat că soţia sa a scăpat nevătămată datorită faptului că maşina avea viteză mică. "Nu era vorba doar de Platon, e vorba de multe persoane din alianţa asta de "beton" care tot ne ameninţau", a continuat Gofman.

Fostul ofiţer CNA mai spune că este foarte important de conştientizat că nu se doreşte să se facă diferenţiere între cum a fost pregătit jaful secolului, cum a fost devalizat sistemul bancar, şi cum a fost el realizat în noiembrie 2014. Printre actorii implicaţi în acest proces sunt şi Victor şi Viorel Ţopa, condamnaţi pentru şantaj, escrocherie în Moldova şi care au fugit în Germania. Aceştia, potrivit lui, au fost implicaţi în devalizarea Băncii de Economii, al cărei acţionari privaţi erau. "Evident că furtul a fost făcut nu fără acţionariatul băncii, inclusiv cei privaţi. Nu uitaţi că, totuşi, 56% din acţiuni aparţineau statului, care gestiona activele Băncii de Economii. La acea perioadă preşedinte BEM era Grigore Gacichevici, privaţii erau Viorel şi Victor Ţopa", explică Mihail Gofman.

Fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor mai spune că serviciile speciale străine au mizat pe gruparea condusă de ex-preşedintele PLDM, Vlad Filat, ca să-şi realizeze scenariul. "Când s-a dus lupta cea mare pentru preluarea Băncii de Economii?, Martie-aprilie 2012. Luptau mai multe grupuri de interese. Atunci a câştigat grupul Filat, consultat de Platon, Lucinschi, sub pretextul că dacă nu i se dă Banca de Economii, iese din alianţă, conform informaţiilor care pe le deţineam noi". "Până la urmă, dacă la sfârşitul anului 2014 nu apăreau anumite documente şi nu erau să fie soluţionate anumite situaţii la nivel politic, eu mă tem să spun ce era să fie cu Republica Moldova.

Dar în general s-a încercat să fie înlăturată "alianţa de beton". Am spus-o, o spun şi voi repeta, a fost o diversiune contra Republicii Moldova", insistă Mihail Gofman.

Alte stiri

Ministrul de externe ucrainean: Moldova nu poate fi un poligon al Rusiei

Criza politică din Moldova a fost discutată la 14 iunie de către ministrul ucrainean de externe, Pavel Klimkin şi omologul său român Teodor Meleşcan.

Mai Mult

O ţară cu oameni implicaţi şi educaţi nu poate fi prostită

Comportamentul liderilor blocului "ACUM", fără îndoială, denotă mult amatorism şi aroganţă. Cererile lor ultimative de a fi votaţi în funcţiile-cheie din stat sunt absurde. Este elementar că, pentru a avea dreptul să conduci un stat, e nevoie de legitimitate, adică de o majoritate în parlament obţinută în alegeri. Cu doar un sfert de opţiuni electorale, Năstase şi Sandu consideră că toţi, pur şi simplu, sunt datori să le pună puterea la picioare, iar apoi să urmărească umil cum aceştia îşi bat joc de oameni.

Mai Mult

Sute de oameni i-au huiduit pe Sandu şi Năstase în faţa Guvernului

Câteva sute de oameni i-au huiduit pe liderii blocului "ACUM", Maia Sandu şi Andrei Năstase, care au încercat să obţină dividende politice din tema scumpirii carburanţilor şi a unor produse alimentare. Manifestanţii au scandat "Năstase la puşcărie" şi au purtat pancarte pe care scria "Platforma PA". Aceştia au făcut haz şi pe seama pantalonilor uzi în care a fost suprins liderul Platformei DA, la un protest din anul trecut.

Mai Mult