Maia Sandu vrea, iar Andrei Năstase nu poate

Discuţiile (că nu le putem numi negocieri) interminabile şi asemănătoare cu un serial siropos dintre PSRM şi PAS-PPDA nu aduc nimic bun nici societăţii, nici partidelor antrenate în această competiţie fără rezultat. 

Deputatul socialist Grigore Novac încearcă să transmită semnale că niciun fel de negocieri productive între PSRM şi "ACUM" nu au şanse de reuşită. Novac subliniază în mod special tendinţele unioniste ale liderilor blocului, dar şi comportamentul lor obraznic. "Cei de la "ACUM", după ce au agăţat insigne de deputat la piept, după ce au primit birouri de lucru la parlament, au început să facă tot posibilul ca această coaliţie PSRM-"ACUM" categoric să nu fie…Astfel de acţiuni au fost multe, una mai deocheată decât alta", a menţionat deputatul socialist Grigore Novac.

Maia Sandu confirmă, prin declaraţiile sale, că cel puţin o componentă a blocului nu-şi doreşte în niciun fel alianţă cu socialiştii. Liderul PAS reclamă faptul că fracţiunea PSRM a plecat în întregime la Moscova, ceea ce în viziunea sa este foarte ruşinos. "Acest lucru arată foarte prost şi transmite un mesaj că socialiştii nu-s independenţi", concluzionează Sandu.

Între timp, Năstase a insistat pe o nouă întâlnire cu PSRM şi pe crearea grupurilor de lucru pentru pregătirea negocierilor. Este foarte vizibil că între abordarea lui Sandu şi cea a lui Năstase există anumite diferenţe şi ele sunt uşor de înţeles.

În alegerile prezidenţiale, Maia Sandu a suferit o înfrângere în faţa preşedintelui de atunci al PSRM, Igor Dodon. Campania electorală a fost una cu multe atacuri brutale din ambele părţi şi Sandu, după înfrângere, a rămas cu amintiri neplăcute şi cu o dorinţă clară de răzbunare. În asemenea condiţii, liderul PAS nu-şi închipuie cum ar putea face o alianţă cu socialiştii şi înţelege perfect că aceasta ar însemna sfârşitul carierei sale politice. De aici şi declaraţiile acide şi agresive la adresa preşedintelui Dodon şi a PSRM.

Situaţia lui Andrei Năstase este diferită de cea a liderului PAS. El nu are nicio frustrare faţă de Dodon cu care, împreună cu Usatîi, a participat la acţiuni de protest. În plus, ţinta sponsorilor PPDA din Frankfurt este mai mult decât clară – Partidul Democrat. Cu siguranţă, penalii Victor şi Viorel Ţopa, care se ascund de justiţie în Germania, îi cer lui Năstase crearea oricărei coaliţii îndreptată împotriva democraţilor.

Diferenţele de viziune dintre PAS şi PPDA devin tot mai vizibile. Maia Sandu vrea insistent să încheie încercările de a găsi un numitor comun cu socialiştii, pentru a nu-şi pune în pericol cariera politică. Andrei Năstase însă nu poate satisface dorinţele doamnei Sandu, or este presat de către mentorii săi din "exil" să colaboreze cu socialiştii. Oricum, fără voturile PAS, Năstase nu poate negocia la modul serios cu PSRM şi conflictul pare a fi inevitabil.

Totuşi, la insistenţa lui Năstase, "ACUM" a invitat socialiştii la o discuţie privind formarea grupurilor de lucru pentru pregătirea negocierilor, dar PSRM a ignorat invitaţia. Reprezentanţii PAS şi PPDA s-au arătat dezamăgiţi de faptul că au fost nevoiţi să discute cu jurnaliştii, nu cu membrii PSRM.

Alexandru Slusari a declarat în context că blocul pe care îl reprezintă nu îşi doreşte o alianţă cu PSRM pentru o perioadă de patru ani.

"Nu vom trece linia roşie de creare a unei coaliţii pe patru ani, cu partajarea funcţiilor. Mingea este pe terenul socialiştilor, care trebuie să decidă dacă în decurs de două luni vor realiza măcar o parte din programul lor", a declarat Slusari.

Reprezentanţii "ACUM" au adus acuzaţii celor de la PSRM că nu vor să accepte formarea unui guvern minoritar în frunte cu Maia Sandu, iar acest fapt va duce la alegeri anticipate. Pe de altă parte, PAS – PPDA resping condiţiile socialiştilor, ceea ce oferă PSRM argumente pentru învinuiri similare.

"În condiţiile în care PSRM a ales calea spre anticipate, întrebarea noastră rămâne deschisă. De ce să aşteptăm o lună şi jumătate până la anticipate?", a mai spus Slusari.

Chiar dacă criza în discuţiile dintre cele două părţi a atins apogeul, cei de la "ACUM" într-un mod ridicol insistă pe funcţia de speaker. Vicepreşedintele PAS, Mihai Popşoi, a explicat că Andrei Năstase priveşte funcţia de preşedinte al parlamentului ca pe o trambulină pentru alegerile locale. Acesta mai spune că Năstase va demisiona ca să candideze pentru funcţia de primar general al capitalei.

Evident că asistăm la cel mai absurd comportament în discuţii privind formarea unei majorităţi parlamentare. Nu numai oamenii simpli nu mai înţeleg nimic. Au întrat în impas şi comentatorii politici, care nu mai găsesc explicaţii logice şi justificări pentru ploaia de aberaţii la care asistăm în ultimele săptămâni. Probabil, a venit timpul abordărilor mature şi a negocierilor responsabile din partea partidelor care nu doresc să-şi dezamăgească cumplit alegătorii şi care au simţul responsabilităţii faţă de viitorul ţării.

Mihai Lozovanu

Alte stiri

Ministrul de externe ucrainean: Moldova nu poate fi un poligon al Rusiei

Criza politică din Moldova a fost discutată la 14 iunie de către ministrul ucrainean de externe, Pavel Klimkin şi omologul său român Teodor Meleşcan.

Mai Mult

O ţară cu oameni implicaţi şi educaţi nu poate fi prostită

Comportamentul liderilor blocului "ACUM", fără îndoială, denotă mult amatorism şi aroganţă. Cererile lor ultimative de a fi votaţi în funcţiile-cheie din stat sunt absurde. Este elementar că, pentru a avea dreptul să conduci un stat, e nevoie de legitimitate, adică de o majoritate în parlament obţinută în alegeri. Cu doar un sfert de opţiuni electorale, Năstase şi Sandu consideră că toţi, pur şi simplu, sunt datori să le pună puterea la picioare, iar apoi să urmărească umil cum aceştia îşi bat joc de oameni.

Mai Mult

Sute de oameni i-au huiduit pe Sandu şi Năstase în faţa Guvernului

Câteva sute de oameni i-au huiduit pe liderii blocului "ACUM", Maia Sandu şi Andrei Năstase, care au încercat să obţină dividende politice din tema scumpirii carburanţilor şi a unor produse alimentare. Manifestanţii au scandat "Năstase la puşcărie" şi au purtat pancarte pe care scria "Platforma PA". Aceştia au făcut haz şi pe seama pantalonilor uzi în care a fost suprins liderul Platformei DA, la un protest din anul trecut.

Mai Mult