Jocuri politice iresponsabile care ne pot costa foarte scump

Avertismentul Partidului Democrat adresat partidelor antrenate în discuţii postelectorale, supranumite uneori şi "negocieri", se referă la mai multe aspecte ale situaţiei din Moldova.  

În timp ce democraţii continuă implementarea proiectelor sociale şi propun un pachet social pe care să fie axate negocierile, PSRM şi componentele blocului "ACUM" practică jocuri ieftine şi copilăreşti. PDM nu-şi ascunde îngrijorarea pentru consecinţele unei eventuale instabilităţi politice legate de incapacitatea decidenţilor politici de a se înţelege. "Este nevoie de un dialog real şi constructiv, este nevoie de maturitate politică, grupurile de lucru trebuie constituite nu pentru împărţirea funcţiilor", reiterează democraţii, îndemnând partidele la măsuri urgente pentru a oferi ţării stabilitate, iar oamenilor – continuarea creşterii salariilor şi pensiilor, drumuri mai bune şi alte proiecte sociale.

Mulţi experţi avertizează că alegerile repetate înseamnă costuri, cel mai frecvent numind cifra de 120 de milioane de lei. Aceşti bani ar putea fi utilizaţi cu mai mult folos pentru nevoile oamenilor, însă, în eventualitatea unei crize politice, semnalele pentru economie, atât pe interior, cât şi pe exterior sunt foarte serioase şi au un grav impact negativ. O ţară poate pierde în rezultatul instabilităţii politice nu 120 de milioane de lei, ci de zeci de ori mai mult. Ţara poate chiar întra într-o criză economică cu urmări imprevizibile. Nu suntem Germania, care are cea mai performantă şi dinamică economie din Europa şi care îşi poate permite să extindă un an şi jumătate negocierile pentru crearea unui guvern. Economia noastră încă este destul de fragilă, iar o criză politică poate spulbera toate realizările din ultimii trei ani.

Iată cum etapizează experţii europeni impactul crizei politice asupra economiei şi, în primul rând, asupra investitorilor. Există o fază de constatare şi observaţie, ce durează, în principiu, două săptămâni de la evenimentul declanşator, înlăuntrul acesteia transmiţându-se mesaje de îngrijorare faţă de deteriorarea climatului de afaceri. Acest lucru se referă mai mult la investitorii externi, iar aceştia imediat informează firmele-mamă şi ambasadele.

Urmează faza de evaluare a potenţialelor efecte negative asupra afacerilor investitorilor, care se întinde, în principiu, pe alte două săptămâni şi care se realizează la nivel intern.

De regulă, investitorii , în funcţie de rezultatele evaluării interne, îşi împărtăşesc cu decidenţii politici îngrijorările privind eventualele efecte. Apoi sunt lansate avertismente clare despre ce s-ar putea întâmpla, dacă situaţia persistă şi nu se iau măsuri de remediere a stării de lucruri.

Şi, ca urmare, vine faza măsurilor de retorsiune, întinsă pe 3-6 luni, cu două subfaze – una de măsuri parţiale, cum ar fi închiderea unei părţi a afacerii în ţara respectivă, şi alta de măsuri finale, cum ar fi relocarea în alte ţări. Este relevant exemplul Brexit, unde se va intra în scurt timp în această a treia fază.

Orice stat plăteşte scump pentru derapajele politice şi are, de regulă, la dispoziţie maximum două luni din momentul declanşării crizei ca să corecteze situaţia, fără să suporte pierderi interne importante. Dacă criza continuă, statul se va confrunta cu pierderi efective. Mai mult, povara cea mai grea o vor resimţi oamenii: creşterea preţurilor, devalorizarea valutei naţionale, incapacitatea de plată a multor entităţi.

Dacă situaţia durează mai mult de jumătate de an, urmările sunt foarte grave. Semnalele despre climatul nefavorabil ajung la instituţiile financiare continentale şi internaţionale, mediul de afaceri de unde vin potenţialii investitori. Urmează scăderea rating-ului de ţară şi acordarea de credite la un procent mult mai înalt decât anterior.

Aflându-ne realmente sub imperiul acestor ameninţări, Blocul "ACUM" şi PSRM se joacă "de-a negocierile" şi pun în pericol tot ce s-a obţinut cu mare efort până acum – stabilitate şi creştere economică, îmbunătăţirea vieţii oamenilor. Dacă era vorba despre negocieri consistente şi responsabile, în cadrul cărora se discuta despre destinele ţării şi, implicit, ale oamenilor, atunci lucrurile se mai justificau. Dar asistăm la un spectacol ridicol şi totalmente lipsit de elemente de negocieri constructive şi productive. Această atitudine iresponsabilă poate costa mult Moldova, mult mai mult decât cele 120 de milioane de lei pentru alegeri repetate. Un circ care poate reîntoarce Moldova în anii grei, când nu se plăteau pensiile şi salariile, iar moldovenii se risipeau în cele patru zări ale lumii în căutarea unei vieţi mai bune.

Mihai Lozovanu

Alte stiri

Ministrul de externe ucrainean: Moldova nu poate fi un poligon al Rusiei

Criza politică din Moldova a fost discutată la 14 iunie de către ministrul ucrainean de externe, Pavel Klimkin şi omologul său român Teodor Meleşcan.

Mai Mult

O ţară cu oameni implicaţi şi educaţi nu poate fi prostită

Comportamentul liderilor blocului "ACUM", fără îndoială, denotă mult amatorism şi aroganţă. Cererile lor ultimative de a fi votaţi în funcţiile-cheie din stat sunt absurde. Este elementar că, pentru a avea dreptul să conduci un stat, e nevoie de legitimitate, adică de o majoritate în parlament obţinută în alegeri. Cu doar un sfert de opţiuni electorale, Năstase şi Sandu consideră că toţi, pur şi simplu, sunt datori să le pună puterea la picioare, iar apoi să urmărească umil cum aceştia îşi bat joc de oameni.

Mai Mult

Sute de oameni i-au huiduit pe Sandu şi Năstase în faţa Guvernului

Câteva sute de oameni i-au huiduit pe liderii blocului "ACUM", Maia Sandu şi Andrei Năstase, care au încercat să obţină dividende politice din tema scumpirii carburanţilor şi a unor produse alimentare. Manifestanţii au scandat "Năstase la puşcărie" şi au purtat pancarte pe care scria "Platforma PA". Aceştia au făcut haz şi pe seama pantalonilor uzi în care a fost suprins liderul Platformei DA, la un protest din anul trecut.

Mai Mult