Opinii

Iniţiativa Partidului Democrat din Moldova privind introducerea în Constituţie a conceptului de "integrare europeană" s-a transformat în proiect de lege, iar regulamentele prevăd votarea acestor modificări în termene foarte exacte.
Mai Mult
La briefingul din 9 octombrie, PD a propus iniţierea dezbaterilor cu privire la schimbarea modului de numire a judecătorilor de primă instanţă. Mai exact, se propune alegerea judecătorilor prin votul direct al cetăţenilor. Subiectul nu este unul inedit pentru spaţiul  nostru public, fiind abordat de-a lungul timpului de  către jurişti avizaţi, dar şi de către cetăţeni cu atitudine.
Mai Mult
Consilierul prezidenţial, Maxim Lebedinschi, îşi depăşeşte evident atribuţiile. Funcţia sa nu presupune declaraţii în numele şefului statului, dar nici din partea instituţiei prezidenţiale. Chiar dacă e jurist, Lebedinschi îşi permite, cu un tupeu la limita decenţei, să invoce fără probe carenţe de integritate în cazul noilor miniştri, Slivia Radu şi Nicolae Ciubuc. Dacă instituţia prezidenţială avea anumite suspiciuni, era suficient să interpeleze organele abilitate. În rest, în mod indubitabil, pentru toţi cetăţenii există prezumţia nevinovăţiei pe care juristul o neglijează.
Mai Mult
Republica Moldova a înregistrat, în ultima perioadă, un salt economic important. Ultimele date ale Biroului Naţional de Statistică arată că Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere de peste cinci la sută în al doilea trimestru al acestui an. Ritmul este mult mai mare decât în perioada similară a anului trecut.
Mai Mult
Este pe larg cunoscut că opoziţia politică din orice ţară democratică – iar Moldova este o astfel de ţară, în pofida „dubiilor” aceleiaşi opoziţii – trebuie să critice guvernarea pentru a o corecta. În Republica Moldova se întâmplă acelaşi fenomen, numai că politicienii din PAS şi PPDA nu sunt atenţi să nu treacă peste bunul simţ, atunci când iau în răspăr acţiunile Partidului Democrat.
Mai Mult
Mare revelaţie a mai făcut sondajul Asociaţie Sociologilor şi Demografilor, dat publicităţii miercurea trecută! Cercetarea a arătat că în realitate ţinta protestelor pe care le susţine şi le promovează PAS lovesc în el cel mai mult. Un fenomen firesc, ar zice unii, pentru că partidele cele două, având acelaşi bazin de alegători, de fapt îşi sunt concurente unul altuia, deoarece alegătorul nu poate opta decât pentru unul din ele.
Mai Mult
Sub impresia avântului protestatar al fruntaşilor din PAS şi PPDA, în societate s-a creat o aşteptare că manifestaţiile vor dura până la alegerile parlamentare, prin noiembrie. Partidul Democrat şi liderul său Vlad Plahotniuc au fost principalele ţinte ale invectivelor debitate de opoziţia extra-parlamentară. Şi pentru că aceste mesaje ţipate sunt contrazise de realitate, ele nu au avut energia să menţină protestele toată vara.
Mai Mult
Se poate percepe din atmosfera protestelor organizate de PAS şi PPDA că unicul în ţara aceasta care se bucură că sistemul judiciar nu a validat alegerile din Chişinău este Andrei Năstase. Mare este îndoiala că liderul Platformei Demnitate şi Adevăr a dorit sincer să se plaseze la conducerea celui mai mare oraş al Moldovei – se întrevede planul său că ţinta este de a acumula cât mai multe procente la parlamentarele din toamnă. Iar pentru că Partidul Democrat (PDM) se află la guvernare, iată că s-a mai ales cu o problemă: amortizarea efectelor negative ale invalidării alegerilor.
Mai Mult
Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, apreciază activitatea premierului Pavel Flip, doar că regret că acesta nu este membru al formaţiunii pe care o reprezintă.  Replica spumoasă a lui Mihai Ghimpu a avut loc în timpul sesiunii de întrebări-răspunsuri, care a succedat raprtul annual al activităţii Guvernului, prezentat de premierul Pavel Filip.
Mai Mult
Sărbătorile pascale au demonstrat că autorităţile statului pot avea o atitudine normală şi civilizată faţă de toţi cetăţenii. Subiectul a fost discutat la şedinţa săptămânală a Partidului Democrat pe 24 aprilie.
Mai Mult
Liderii de opinie o trag la nesfârşit de nări pe lidera PAS şi, potrivit lor, nasul ei tot creşte şi creşte, riscând să devină mai lung decât însăşi posesoarea lui.
Mai Mult
Ultima săptămână a lunii martie a fost bogată în evenimente ce-şi vor pune vizibil pecetea asupra evoluţiei economiei moldoveneşti în acest an, dar, cu siguranţă, şi în anii următori. Este greu să le plasezi pe o scală a importanţei, fiindcă toate au capacitatea de a influenţa mersul economiei, mediul de afaceri, dar şi bunăstarea familiilor.
Mai Mult