Cum comentează experţii evoluţia evenimentelor din viaţa politică

Vitalie Nagacevschi: CCM este unica autoritate care are dreptul să interpreteze Constituţia

Preşedintele Asociaţiei Juriştii pentru Drepturile Omului, Vitalie Nagacevschi, este convins că deciziile emise zilele acestea de Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) nu pot fi contestate, deoarece Înalta Curte este "singura instituţie în drept să interpreteze Constituţia".

"Având în vedere că nu există o reglementare foarte clară, modalitatea şi momentul din care urmează să fie calculate aceste 90 de zile, Curtea Constituţională este unica autoritate care are dreptul să interpreteze Constituţia şi să aleagă ea modalitatea de calcul a acestor 90 de zile de creare a guvernului.

Dacă ne referim chiar şi la jurisprudenţa Curţii Constituţionale a Republica Moldova, putem să ne aducem aminte de un caz, când CCM a hotărât că majoritatea simplă din 101 de deputaţi din Parlamentul Republica Moldova sunt 52 de deputaţi şi nu 51. Acesta a fost raţionamentul Curţii Constituţionale şi atunci nimeni niciodată nu a obiectat", a declarat Nagacevschi pentru publika.md.

De asemenea, acesta a adăugat că, până la urmă, problema nici nu este în interpretarea făcută de Curtea Constituţională, ci în clasa politică de la Chişinău.

"Problema nu este în modul de calculare a termenului de 90 de zile, problema este în comportamentul partidelor politice care au lăsat până în ultima zi formarea acestei majorităţi. Dacă o făceau cu una sau două zile înainte, nu avea să fie nicio problemă", a conchis juristul.

Сorneliu Ciurea: Despre pericolele FEDERALIZĂRII

"Prin federalizare se înţelegea îngrădirea suveranităţii statului prin acordarea unor drepturi exagerate Transnistriei (care urma să intre în noua federaţie cu dreptul de a o părăsi în orice moment şi de a şantaja Chişinăul). Federalizarea a devenit imediat sinonimă cu transnistrizarea ţării – capacitatea Rusiei, prin intermediul Tiraspolului, de a bloca orice decizie suverană de politică externă neagreată de Kremlin şi satelizarea Moldovei în jurul axei eurasiatice"- subliniază expertul, Corneliu Ciurea.

Acesta aminteşte că, acum 16 ani, partidele şi societatea civilă au reuşit să se mobilizeze exemplar şi să ceară guvernării de atunci neadmiterea semnării memorandumului de federalizare.

"Trebuie să recunoaştem că şi preşedintele Voronin a dat dovadă în acele zile de patriotism şi curaj, trimiţând acasă emisarul rus care a reapărut recent la Chişinău, de parcă ar fi fost scos din tabacheră.

Ne amintim şi motivele pentru care Voronin n-a dorit să semneze Memorandumul Kozak. Au fost menţionate câteva, dar două sunt cele mai importante. Memorandumul de federalizare implica perpetuarea prezenţei ilegale a armatei ruse pe teritoriul ţării pe un termen nedefinit şi dreptul Transnistriei (şi al Găgăuziei) de a bloca deciziile Chişinăului în parlamentul federal. Potrivit lui Voronin, asemenea condiţii nu puteau fi acceptate".

În condiţiile actuale, în opinia lui Ciurea, un nou Memorandum Kozak (Kozak II) ar însemna suplimentar câteva alte lovituri pentru Moldova şi alte state.

"Războiul purtat de ruşi în Ucraina îi obligă să se implanteze militar în Moldova, de unde să poată deschide un al doilea front împotrivă ţării vecine. Federalizarea şi permanentizarea aflării trupelor ruse pe teritoriul ţării noastre le oferă o asemenea posibilitate. Aflându-se cu acte în regulă în Moldova, trupele ruse vor putea ameninţa în permanenţă România. Extrem de deranjaţi de prezenţa trupelor NATO în această ţară, ruşii vor putea zdrăngăni armele în nemijlocita apropiere a Alianţei Nord Atlantice, sporind enorm riscurile de securitate pentru statele din regiune", este de părere sursa citată.

Chiar dacă intenţia de federalizare a Moldovei ar putea să eşueze, Kremlinul oricum urmăreşte şi alte obiective. "În primul rând, ei vor să destabilizeze ţara şi să ofere motive Transnistriei şi Găgăuziei să se distanţeze şi mai mult de Chişinău ceea ce, într-o nouă etapă, va destabiliza situaţia în cascadă. La limită, Kremlinul vrea să provoace un colaps total al puterii executive a ţării noastre şi o paralizie a capacităţii noastre de rezistenţă.

Asupra descurajării şi demotivării moldovenilor, Rusia a lucrat pe parcursul ultimilor ani. Şi nu e vorba doar de propaganda mediatică. Multe partide şi ONG-uri au fost capturate de către oameni devotaţi Kremlinului. Sub diverse măşti, ei au încercat să pătrundă în structurile de comandă ale statului. Principalul purtător al flamurii este desigur Igor Dodon, care i-a trădat pe toţi, inclusiv pe cel căruia îi datorează cariera sa politică – Vladimir Voronin, care n-a vrut să semneze federalizarea".

Ciurea mai constată că, astfel, politica rusă vine peste noi în valuri. "Valul din 2003 a fost respins cu succes de dârzenia societăţii moldoveneşti de atunci. Astăzi, urmărim la Chişinău venirea celui de-al doilea val, care sperăm să nu aibă efectul celui de-al nouălea", a conchis analistul politic.

Andi Cristea: Respectarea deciziilor Curţii Constituţionale şi revenirea la urne

Fostul preşedinte al delegaţiei Parlamentului European pentru Republica Moldova, social-democratul român Andi Cristea, consideră că revenirea la urne ar fi soluţia cea mai bună pentru actuala criză de la Chişinău, pentru ca ar fi un fel de "referedum" pentru noua majoritate, formată din socialişti şi blocul ACUM.

Într-un interviu la Europea Liberă, Cristea, care este la sfârşitul mandatului în Parlamentul European, pledează (ca şi PDM) pentru respectarea deciziilor Curţii Constituţionale, "piatra de temelie a statului de drept". El reaminteşte că, tradiţional, Comisia de la Veneţia, care a fost sesizată în legătură cu criza din Republica Moldova, a încercat să întărească rolul Curţilor Constituţionale naţionale.

Andi Cristea avertizează şi că "Rusia încearcă să recapete control politic şi strategic" în R.Moldova, ceea ce ar putea reprezenta şi un pericol pentru România: "Cu o Rusie extrem de agresivă şi un arsenal de metode nonconvenţionale, cred că pericolul securitar pentru România va fi semnificativ, dacă se ajunge ca planul năşit de Kozak să devină realitate la Chişinău", a mai spus eurodeputatul social-democrat.

Alte stiri

Ministrul de externe ucrainean: Moldova nu poate fi un poligon al Rusiei

Criza politică din Moldova a fost discutată la 14 iunie de către ministrul ucrainean de externe, Pavel Klimkin şi omologul său român Teodor Meleşcan.

Mai Mult

O ţară cu oameni implicaţi şi educaţi nu poate fi prostită

Comportamentul liderilor blocului "ACUM", fără îndoială, denotă mult amatorism şi aroganţă. Cererile lor ultimative de a fi votaţi în funcţiile-cheie din stat sunt absurde. Este elementar că, pentru a avea dreptul să conduci un stat, e nevoie de legitimitate, adică de o majoritate în parlament obţinută în alegeri. Cu doar un sfert de opţiuni electorale, Năstase şi Sandu consideră că toţi, pur şi simplu, sunt datori să le pună puterea la picioare, iar apoi să urmărească umil cum aceştia îşi bat joc de oameni.

Mai Mult

Sute de oameni i-au huiduit pe Sandu şi Năstase în faţa Guvernului

Câteva sute de oameni i-au huiduit pe liderii blocului "ACUM", Maia Sandu şi Andrei Năstase, care au încercat să obţină dividende politice din tema scumpirii carburanţilor şi a unor produse alimentare. Manifestanţii au scandat "Năstase la puşcărie" şi au purtat pancarte pe care scria "Platforma PA". Aceştia au făcut haz şi pe seama pantalonilor uzi în care a fost suprins liderul Platformei DA, la un protest din anul trecut.

Mai Mult