Veniturile pe carduri vor depăşi în anul 2019 volumul total al încasărilor cash

Veniturile moldovenilor pe cardurile emise în ţară se vor cifra, în anul 2019, la 67 miliarde de lei şi, pentru prima dată, vor depăşi încasările cash.

Acum zece ani, încasările cetăţenilor pe cardurile bancare aveau o pondere de 25 la sută în raport cu veniturile în numerar, iar în prezent acestea ajung la jumătate din totalul veniturilor încasate de moldoveni, în special salariale, apreciază economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

Cea mai mare pondere a plăţilor sociale (îndemnizaţii sociale, pensii, alocaţii), respectiv 80 la sută, se fac pe card, constată economistul. Potrivit acestuia, în următorii ani, achitările cu cardul în unităţile comerciale şi cele prestatoare de servicii vor ajunge la o cotă de 25 la sută din totalul operaţiunilor cu cardul, iar încurajarea achitărilor cu cardul va duce la diminuarea economiei tenebre şi a evaziunii fiscale.

Până în anul 2010, plăţile fără numerar cu carduri emise în Republica Moldova, în ţară şi peste hotare, se cifrau la un miliard de lei, iar în 2018 au crescut la peste 12 miliarde de lei. În 2019, potrivit prognozei, achitările vor ajunge la 17 miliarde de lei, mai menţionează Veaceslav Ioniţă.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei, piaţa operaţiunilor fără numerar efectuate în ţară cu carduri emise în Republica Moldova a crescut în anul 2018 cu aproape 2,2 miliarde de lei faţă de anul precedent şi a atins un nivel record de 7 miliarde de lei. Achitările cu instrumente de plată electronică s-au majorat anul trecut cu 45 la sută, comparativ cu 2017, şi au atins o pondere record de 13,7 la sută din totalul tranzacţiilor efectuate în ţară, cu carduri emise în Republica Moldova. Este al optulea an consecutiv în care plăţile cu cardul în reţelele comerciale şi alte unităţi ce prestează servicii cresc puternic, cu mult peste media pieţei. Moldovenii au făcut cumpărături în ţară şi au achitat servicii la POS terminale de aproape şapte ori mai mult decât acum şase ani.

Plăţile fără numerar efectuate de posesorii cardurilor moldoveneşti s-au cifrat la 5,2 miliarde de lei sau 88 la sută din totalul operaţiunilor.

Datele BNM mai arată că valoarea operaţiunilor cu carduri emise în Republica Moldova, efectuate în ţară şi străinătate, s-au ridicat la un total de 57,9 miliarde de lei. Economistul Veaceslav Ioniţă prog­nozează că, în 2020, valoarea acestor operaţiuni se va ridica la 77,8 miliarde de lei.

Alte stiri

Companii americane manifestă interes pentru Moldova

16 importante companii americane, care activează în Europa de Sud-Est, vor participa la Forumul de afaceri Moldova – SUA, care se desfăşoară la Chişinău.

Mai Mult

Majorări de pensii şi ajutoare de sărbători în această primăvară

Din 1 aprilie, peste 690 de mii de persoane vor primi pensii mărite cu peste cinci la sută. Asta după ce guvernul a aprobat, prin asumarea răspunderii, modificarea formulei de indexare a pensiilor.

Mai Mult

În ianuarie-martie încasările la buget au crescut semnificativ

Încasările la buget cresc în lunile ianuarie-martie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2018. Acest lucru este explicat de către experţi prin reformele economice de anvergură întreprinse de guvern.

Mai Mult