Veniturile pe carduri vor depăşi în anul 2019 volumul total al încasărilor cash

Veniturile moldovenilor pe cardurile emise în ţară se vor cifra, în anul 2019, la 67 miliarde de lei şi, pentru prima dată, vor depăşi încasările cash.

Acum zece ani, încasările cetăţenilor pe cardurile bancare aveau o pondere de 25 la sută în raport cu veniturile în numerar, iar în prezent acestea ajung la jumătate din totalul veniturilor încasate de moldoveni, în special salariale, apreciază economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

Cea mai mare pondere a plăţilor sociale (îndemnizaţii sociale, pensii, alocaţii), respectiv 80 la sută, se fac pe card, constată economistul. Potrivit acestuia, în următorii ani, achitările cu cardul în unităţile comerciale şi cele prestatoare de servicii vor ajunge la o cotă de 25 la sută din totalul operaţiunilor cu cardul, iar încurajarea achitărilor cu cardul va duce la diminuarea economiei tenebre şi a evaziunii fiscale.

Până în anul 2010, plăţile fără numerar cu carduri emise în Republica Moldova, în ţară şi peste hotare, se cifrau la un miliard de lei, iar în 2018 au crescut la peste 12 miliarde de lei. În 2019, potrivit prognozei, achitările vor ajunge la 17 miliarde de lei, mai menţionează Veaceslav Ioniţă.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei, piaţa operaţiunilor fără numerar efectuate în ţară cu carduri emise în Republica Moldova a crescut în anul 2018 cu aproape 2,2 miliarde de lei faţă de anul precedent şi a atins un nivel record de 7 miliarde de lei. Achitările cu instrumente de plată electronică s-au majorat anul trecut cu 45 la sută, comparativ cu 2017, şi au atins o pondere record de 13,7 la sută din totalul tranzacţiilor efectuate în ţară, cu carduri emise în Republica Moldova. Este al optulea an consecutiv în care plăţile cu cardul în reţelele comerciale şi alte unităţi ce prestează servicii cresc puternic, cu mult peste media pieţei. Moldovenii au făcut cumpărături în ţară şi au achitat servicii la POS terminale de aproape şapte ori mai mult decât acum şase ani.

Plăţile fără numerar efectuate de posesorii cardurilor moldoveneşti s-au cifrat la 5,2 miliarde de lei sau 88 la sută din totalul operaţiunilor.

Datele BNM mai arată că valoarea operaţiunilor cu carduri emise în Republica Moldova, efectuate în ţară şi străinătate, s-au ridicat la un total de 57,9 miliarde de lei. Economistul Veaceslav Ioniţă prog­nozează că, în 2020, valoarea acestor operaţiuni se va ridica la 77,8 miliarde de lei.

Alte stiri

Mai multe investiţii pentru Moldova II

Activitatea investiţională în Republica Moldova, în perioada ianuarie-martie 2019, a crescut cu 25,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, însumând circa 3,3 miliarde lei. Principalii factori care au determinat creşterea activităţii investiţionale au fost majorarea investiţiilor private şi bugetare, situaţia creditară favorabilă, precum şi creşterea investiţiilor din sursele organizaţiilor internaţionale. 

Mai Mult

Încasări record la buget din activitatea Serviciului Vamal şi a celui Fiscal

Peste 1,9 miliarde de lei au fost încasaţi de Serviciul Vamal la Bugetul de stat pe parcursul lunii mai, iar de la începutul anului curent au fost încasaţi 8,5 miliarde de lei.

Mai Mult

Grupurile de agricultori vor fi sprijinite mai departe

Proiectul "Agricultura competitivă în Moldova" (MAC-P) a fost extins până la 30 iunie 2021. Astfel, grupurile de producători vor mai avea posibilitatea să obţină granturi în sumă de până la 350 de mii de dolari, pentru dezvoltarea afacerii.

Mai Mult

La vamă se aprinde lumina verde pentru micii exportatori

Întreprinzătorii mici care exportă, prin intermediul trimiterilor poştale, cantităţi reduse de produse vor fi scutiţi de necesitatea depunerii declaraţiilor vamale pentru fiecare tranzacţie. Iniţiativa îi aparţine Serviciului Vamal, iar un proiect de instrucţiune în acest sens este supus consultărilor publice.

Mai Mult