Stabilitatea bancară – cheia dezvoltării intensive a economiei

Prăbuşirea sistemului bancar care părea inevitabilă, iar în consecinţă pericolul pierderii statalităţii Republicii Moldova, ca atare, este încă proaspătă în memoria cetăţenilor ţării. 

Democraţii nu au făcut proclamaţii controversate. Este suficient să urmăriţi evenimentele recente din sistemul bancar şi declaraţiile experţilor şi specialiştilor internaţionali în acest domeniu. Doar în anul 2018 în sistemul bancar din Moldova şi-au început activitatea:

•  VB Investment Holding BV, care este un parteneriat între Banca Transilvania şi BERD, deţine o cotă de acţiuni de 72,19% la Victoriabank;

•  Fundaţia bulgară Doverie United Holding a cumpărat un pachet de acţiuni de 63,89% în banca moldovenească Moldindconbank;

•  Un consorţiu internaţional de investitori format din BERD, Invalda INVL şi Horizon Capital a achiziţionat 41,09% din acţiunile nou-emise ale celei mai mari bănci din Moldova – Moldova Agroindbank – contra unei sume de 451,53 milioane de lei (mai mult de 23 milioane de euro).

Sistemul financiar al Moldovei înregistrează progrese

Guvernul şi Banca Naţională a Moldovei au obţinut un progres semnificativ în ultimii trei ani în procesul de reformare a sistemului financiar-bancar. Despre aceasta a declarat Asistentul Adjunct al Secretarului de Stat SUA pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, George Kent, în cadrul întrevederii cu ministrul Finanţelor, Ion Chicu, şi Guvernatorul BNM, Octavian Armaşu.

George Kent a a evocat suportul continuu al SUA pentru Republica Moldova pe calea modernizării ţării şi a subliniat faptul că Administraţia SUA va lucra cu orice guvern ce va fi format în urma recentelor alegeri parlamentare din Republica Moldova.

După 4 ani de cădere continuă, volumul de credite acordat economiei a ajuns la nivelul care a fost până la criză. Şi acest lucru se datorează exclusiv persoanelor fizice. Datele se conţin într-un studiu efectuat de IDIS Viitorul.

Anul trecut, cetăţenii Moldovei cel mai des s-au împrumutat de la organizaţiile de microfinanţare. Creditele în sectorul nebancar sunt mai scumpe, dar procedura de eliberare a acestora este mai simplă. Organizaţiile de microfinanţare au acordat credite în valoare de 2,4 miliarde lei. Sectorul bancar şi-a majorat portofoliul de credite cu 2 miliarde lei.

În decurs de cinci ani, ponderea creditelor acordate persoanelor fizice a crescut în structura împrumuturilor de la 19% la 40%. Doi lei din cinci sunt împru­mutaţi de la instituţiile financiare de către cetăţeni, nu companii.

Creşterea portofoliului de creditare a coincis cu lansarea Programului "Prima Casă". Majoritatea împrumuturilor – un miliard şi jumătate de lei – au fost acordate cetăţenilor Moldovei pentru procurarea locuinţei. Pe locul doi după popularitate se clasează creditele de consum, eliberate în volum de un miliard de lei.

În a doua jumătate a anului trecut, a existat o tendinţă spre o creştere a creditării persoanelor juridice. Economiştii prevăd o stabilizare a dinamicii pozitive în acest an.

"Anul trecut, a fost înregistrată o creştere a creditelor în valoare de patru miliarde 400 milioane de lei, datorită faptului că declinul sectorului real s-a oprit, iar veniturile persoanelor fizice au crescut. A apărut încrederea în stabilitate, prin aceasta şi se explică creşterea volumului de credite de consum acordate. În domeniul ipotecar la fel se înregistrează o creştere de 50%. Până acum, acest lucru nu s-a întâmplat ", a spus economul Veaceslav Ioniţă.

În Moldova, cererea de credite bancare a crescut

Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei, persoanelor fizice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 7,54% (cu 0,12 puncte procentuale mai puţin comparativ cu luna precedentă şi cu 1,3 puncte procentuale mai puţin comparativ cu martie 2018), iar persoanelor juridice – cu o rată de 8,76% (cu 0,05 puncte procentuale mai puţin comparativ cu luna precedentă şi cu 0,92 puncte procentuale mai puţin comparativ cu martie 2018).

Creditele în moneda naţională cu termene de la 2 până la 5 ani, fiind cele mai atractive în luna de raportare, au fost acordate cu o rată medie de 8,09% (persoanelor juridice – cu 8,69% şi persoanelor fizice – cu 7,47%).

Exemple de stabilizare a sistemului bancar din ţara noastră ar putea fi continuate, DAR... a apărut declaraţia liderilor blocului ACUM despre intenţia de a elibera din funcţie, inclusiv preşedintele Băncii Naţionale a Moldovei, după venirea la putere. Această declaraţie imediat a trezit îngrijorări nu doar investitorilor străini, dar şi partenerilor financiari de dezvoltare a Republicii Moldova.

Cartonaş galben pentru Maia Sandu şi Andrei Năstase din partea FMI

Fondul Monetar Internaţional solicită partidelor politice din Moldova să nu implice BNM în jocurile politice. Volodymyr Tulin, Reprezentantul Permanent al Fondului Monetar Internaţional în Moldova, a declarat că reforma cadrului legislativ, realizată după criza bancară din anul 2014, a dus la consolidarea cadrului de guvernanţă a Băncii Naţionale a Moldovei şi la fortificarea autonomiei sale. În ce priveşte procedurile de revocare a conducerii BNM, cadrul de guvernanţă se bazează pe mecanisme adecvate.

FMI nu a dat vreun nume, dar este clar că vine vorba de blocul ACUM, care insistă pe demiterea conducerii BNM.

"Este esenţial de protejat rezultatele obţinute cu mult efort şi de evitat orice iniţiative care ar duce la degradarea mecanismelor de siguranţă existente, care asigură funcţionalitatea băncii centrale. FMI va monitoriza îndeaproape evoluţiile din acest domeniu", se menţionează în declaraţia FMI.

Totodată, FMI susţine că un cadru robust şi competent de guvernanţă a băncii centrale şi o poziţie financiară puternică în bilanţul contabil constituie o garanţie a stabilităţii preţurilor şi stabilităţii sectorului financiar-bancar, factori fundamentali pentru o dezvoltare economică durabilă.

Instabilitatea politică subminează încrederea partenerilor internaţionali

Dacă politicienii nu vor ţine cont de recomandările Fondului Monetar Internaţional, Moldova va pierde încrederea partenerilor externi. Această opinie a fost exprimată de economistul Roman Chirca, comentând declaraţia FMI despre necesitatea de a păstra autonomia Băncii Naţionale.

"Dacă eliminăm restricţiile impuse în cadrul reformei bancare, încrederea faţă de noi va scădea dramatic. În primul rând, încrederea FMI şi acesta este un element-cheie al interacţiunii cu partenerii de dezvoltare", a avertizat Chirca.

Potrivit economistului, politicienii în mod deliberat tensionează situaţia.

"Unii deputaţi şi activişti politici vorbesc permanent despre faptul că transformarea creditelor urgente în hârtii de valoare a fost o fraudă, iar oamenii, din nefericire, cred în aceasta. Operaţiunea a fost, însă coordonată cu FMI, fiind o tehnică şi un instrument pentru reducerea volumului de mijloace financiare, care a ajuns în circulaţie prin intermediul eliberării creditelor", a menţionat Chirca.

Moldova poate pierde 40 milioane de dolari

Fondul Monetar ar putea amâna transferarea tranşei de 40 de milioane de dolari Guvernului de la Chişinău în condiţiile în care Parlamentul nu este capabil să voteze un nou Guvern. Declaraţia îi aparţine ministrului Finanţelor şi a fost făcută în cadrul unui interviu acordat postului de radio Europa Liberă. Ion Chicu afirmă că pentru debursarea banilor misiunea FMI trebuie să aibă întrevederi cu noul Guvern.

"În cazul când se reuşeşte instaurarea noului Guvern, chiar într-o săptămână vine misiunea Fondului deplină. Noi am avut una tehnică în martie, dar vine una deplină care face evaluarea res­pectivă pentru următoarea tranşă, stabileşte nişte condiţii pentru următoarea tranşă", a spus ministrul Finanţelor, Ion Chicu.

Potrivit acordului semnat, în 2016, între guvern RM şi Fondul Monetar internaţional, până la sfârşitul acestui an, ţara noastră urma să mai primească două tranşe a câte 40 de milioane de dolari. În cazul primei, autorităţile au încheiat deja toate formalităţile şi, potrivit lui Chicu, banii vor ajunge la timp.

Mai problematică va fi accesarea ultimei tranşe, întrucât actualul guvern are atribuţii limitate, iar unul nou întârzie să fie votat de Parlament.

"Considerând faptul că timpul este restrâns între, să zicem, prima misiune şi a doua, este riscul că nu vom putea să primim, ultima tranşă anul acesta. Va fi nevoie de prelungit programul încă cu trei luni", a zis ministrul Finanţelor, Ion Chicu.

Acordul semnat cu FMI prevede alocarea, până la sfârşitul anului 2019, a unei sume de aproape 179 milioane de dolari, împărţită în şase tranşe.

Rămâne doar de adăugat că, în ciuda încercărilor unor politicieni de a submina încrederea în Moldova şi de a destabiliza situaţia din ţară, Partidul Democrat şi guvernul său continuă să-şi îndeplinească promisiunile şi să lucreze
PENTRU OAMENI. 

Victor Voscoboinic

Alte stiri

Mai multe investiţii pentru Moldova II

Activitatea investiţională în Republica Moldova, în perioada ianuarie-martie 2019, a crescut cu 25,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, însumând circa 3,3 miliarde lei. Principalii factori care au determinat creşterea activităţii investiţionale au fost majorarea investiţiilor private şi bugetare, situaţia creditară favorabilă, precum şi creşterea investiţiilor din sursele organizaţiilor internaţionale. 

Mai Mult

Încasări record la buget din activitatea Serviciului Vamal şi a celui Fiscal

Peste 1,9 miliarde de lei au fost încasaţi de Serviciul Vamal la Bugetul de stat pe parcursul lunii mai, iar de la începutul anului curent au fost încasaţi 8,5 miliarde de lei.

Mai Mult

Grupurile de agricultori vor fi sprijinite mai departe

Proiectul "Agricultura competitivă în Moldova" (MAC-P) a fost extins până la 30 iunie 2021. Astfel, grupurile de producători vor mai avea posibilitatea să obţină granturi în sumă de până la 350 de mii de dolari, pentru dezvoltarea afacerii.

Mai Mult

La vamă se aprinde lumina verde pentru micii exportatori

Întreprinzătorii mici care exportă, prin intermediul trimiterilor poştale, cantităţi reduse de produse vor fi scutiţi de necesitatea depunerii declaraţiilor vamale pentru fiecare tranzacţie. Iniţiativa îi aparţine Serviciului Vamal, iar un proiect de instrucţiune în acest sens este supus consultărilor publice.

Mai Mult