Piaţa imobiliară creşte datorită salariilor mai mari

Expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă, susţine că piaţa imobiliară este în creştere, iar tendinţa se va menţine în continuare.

Ioniţă susţine că piaţa imobiliară este în creştere, iar tendinţa se va menţine în continuare. Dacă în 2018 au fost înregistrate 20 400 apartamente vândute – record pentru Republica Moldova în condiţiile în care numărul este cu 5000 mii mai mare comparativ cu ultimii cinci ani. În primul trimestru din 2019 au fost înregistrate 21.000 apartamente vândute în valoare anulă. Acest lucru este impulsionat de creditele ipotecare, numărul cărora a fost 8500 în valoare anuală.

"Banii care au impulsionat tranzacţiile pe piaţa imobiliară vin din sistemul bancar. În primul trimestru al anului 2019, volumul creditelor din industria construcţiilor s-a ridicat la 5,2 miliarde lei – o creştere de 500 milioane lei, doar într-un singur trimestru, cu cea mai mare pondere a împrumuturilor acordate persoanelor fizice.

Impulsionarea creditelor imobiliare este generată de creşterea veniturilor populaţiei. În primul trimestrul al anului 2019, salariul mediu anual a depăşit echivalentul a 4040 euro. Nivelul de
3000 euro a fost depăşit în trimestrul doi din 2017. Creşterea a avut loc pe fundalul aprecierii monedei naţionale şi creşterii nominale a salariului în lei", a precizat Ioniţă.

Dacă în 2018 valoarea unui apartament de 70 metri pătraţi era de 36.750 euro în municipiul Chişinău, atunci în trimestrul unu al anului 2019 valoarea a fost de 36.400 euro. Din punct de vedere al perioadei pentru achiziţionarea unui apartament în 2017, era nevoie de 11 ani
(11 salarii anuale), în 2018 – 9,4 salarii anuale, iar în primul trimestru din 2019 – 9 salarii anuale. În prezent, dobânda bancară este cu mult mai mică faţă de creşterea nominală a salariului – lucru benefic pentru achiziţionarea unui imobil.

În concluzie, economistul a spus că piaţa imobiliară este în criză şi acest lucru este influenţat de diminuarea construcţiilor publice. În acelaşi timp, piaţa imobiliară este înviorată de apartamentele vechi. Până în 2010, apartamentele erau achiziţionate preponderent de moldovenii care munceau în străinătate şi de oamenii foarte bogaţi. În prezent, numărul celor care îşi pot achiziţiona locuinţe este mai mare, ca urmare a creşterii veniturilor populaţiei.

Alte stiri

Mai multe investiţii pentru Moldova II

Activitatea investiţională în Republica Moldova, în perioada ianuarie-martie 2019, a crescut cu 25,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, însumând circa 3,3 miliarde lei. Principalii factori care au determinat creşterea activităţii investiţionale au fost majorarea investiţiilor private şi bugetare, situaţia creditară favorabilă, precum şi creşterea investiţiilor din sursele organizaţiilor internaţionale. 

Mai Mult

Încasări record la buget din activitatea Serviciului Vamal şi a celui Fiscal

Peste 1,9 miliarde de lei au fost încasaţi de Serviciul Vamal la Bugetul de stat pe parcursul lunii mai, iar de la începutul anului curent au fost încasaţi 8,5 miliarde de lei.

Mai Mult

Grupurile de agricultori vor fi sprijinite mai departe

Proiectul "Agricultura competitivă în Moldova" (MAC-P) a fost extins până la 30 iunie 2021. Astfel, grupurile de producători vor mai avea posibilitatea să obţină granturi în sumă de până la 350 de mii de dolari, pentru dezvoltarea afacerii.

Mai Mult

La vamă se aprinde lumina verde pentru micii exportatori

Întreprinzătorii mici care exportă, prin intermediul trimiterilor poştale, cantităţi reduse de produse vor fi scutiţi de necesitatea depunerii declaraţiilor vamale pentru fiecare tranzacţie. Iniţiativa îi aparţine Serviciului Vamal, iar un proiect de instrucţiune în acest sens este supus consultărilor publice.

Mai Mult