Noi investiţii europene în băncile moldoveneşti – a fost vândut pachetul de acţiuni al lui Platon din "Moldindconbank"

Compania "Doverie-Invest" S.A. din Bulgaria a cumpărat pachetul unic de acţiuni de 63,89% din capitalul social al "Moldindconbank" S.A. Anterior, hârtiile de valoare aparţineau, contrar legii, raiderului nr.1 din CSI, Veaceslav Platon. Valoarea tranzacţiei este de peste 764 milioane de lei. 

Potrivit unei investigaţii efectuate de RISE Moldova, în perioada 2010 – 2014, oligarhul Veaceslav Platon a spălat peste 20 de miliarde de dolari, prin intermediul "Moldinconbank", dar şi a zeci de companii offshore. Banii erau transferaţi din Rusia în Moldova, iar ulterior – într-o bancă din Letonia.

"Moldindconbank" se află în procedură de intervenţie timpurile din partea Băncii Naţionale din octombrie 2016, după ce instituţia a stabilit că un grup de acţionari acţionează concertat. Aceştia au cumpărat 63,8865% din capitalul social al băncii, fără a avea permisiunea prealabilă a BNM. Ancheta a stabilit că în spatele acestor acţionari este Platon.

Veaceslav Platon a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru escrocherie, fraude în proporţii deosebit de mari în sistemul bancar şi spălare de bani. Potrivit procurorilor şi hotărârilor judecătoreşti, Platon a controlat "Mold­indconbank" şi "Moldova Agroindbank", companiile de asigurări "Moldasig", "Asito" şi "Alliance Insurance Group". Banii de la vânzarea "Moldindconbank", dar şi a altor active ar urma să fie folosiţi la recuperarea sumei de 869,22 de milioane de lei, la cât a fost estimată valoarea prejudiciului cauzat de Veaceslav Platon "Băncii de Economii".

Alte stiri

Mai multe investiţii pentru Moldova II

Activitatea investiţională în Republica Moldova, în perioada ianuarie-martie 2019, a crescut cu 25,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, însumând circa 3,3 miliarde lei. Principalii factori care au determinat creşterea activităţii investiţionale au fost majorarea investiţiilor private şi bugetare, situaţia creditară favorabilă, precum şi creşterea investiţiilor din sursele organizaţiilor internaţionale. 

Mai Mult

Încasări record la buget din activitatea Serviciului Vamal şi a celui Fiscal

Peste 1,9 miliarde de lei au fost încasaţi de Serviciul Vamal la Bugetul de stat pe parcursul lunii mai, iar de la începutul anului curent au fost încasaţi 8,5 miliarde de lei.

Mai Mult

Grupurile de agricultori vor fi sprijinite mai departe

Proiectul "Agricultura competitivă în Moldova" (MAC-P) a fost extins până la 30 iunie 2021. Astfel, grupurile de producători vor mai avea posibilitatea să obţină granturi în sumă de până la 350 de mii de dolari, pentru dezvoltarea afacerii.

Mai Mult

La vamă se aprinde lumina verde pentru micii exportatori

Întreprinzătorii mici care exportă, prin intermediul trimiterilor poştale, cantităţi reduse de produse vor fi scutiţi de necesitatea depunerii declaraţiilor vamale pentru fiecare tranzacţie. Iniţiativa îi aparţine Serviciului Vamal, iar un proiect de instrucţiune în acest sens este supus consultărilor publice.

Mai Mult