Noi investiţii europene în băncile moldoveneşti – a fost vândut pachetul de acţiuni al lui Platon din "Moldindconbank"

Compania "Doverie-Invest" S.A. din Bulgaria a cumpărat pachetul unic de acţiuni de 63,89% din capitalul social al "Moldindconbank" S.A. Anterior, hârtiile de valoare aparţineau, contrar legii, raiderului nr.1 din CSI, Veaceslav Platon. Valoarea tranzacţiei este de peste 764 milioane de lei. 

Potrivit unei investigaţii efectuate de RISE Moldova, în perioada 2010 – 2014, oligarhul Veaceslav Platon a spălat peste 20 de miliarde de dolari, prin intermediul "Moldinconbank", dar şi a zeci de companii offshore. Banii erau transferaţi din Rusia în Moldova, iar ulterior – într-o bancă din Letonia.

"Moldindconbank" se află în procedură de intervenţie timpurile din partea Băncii Naţionale din octombrie 2016, după ce instituţia a stabilit că un grup de acţionari acţionează concertat. Aceştia au cumpărat 63,8865% din capitalul social al băncii, fără a avea permisiunea prealabilă a BNM. Ancheta a stabilit că în spatele acestor acţionari este Platon.

Veaceslav Platon a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru escrocherie, fraude în proporţii deosebit de mari în sistemul bancar şi spălare de bani. Potrivit procurorilor şi hotărârilor judecătoreşti, Platon a controlat "Mold­indconbank" şi "Moldova Agroindbank", companiile de asigurări "Moldasig", "Asito" şi "Alliance Insurance Group". Banii de la vânzarea "Moldindconbank", dar şi a altor active ar urma să fie folosiţi la recuperarea sumei de 869,22 de milioane de lei, la cât a fost estimată valoarea prejudiciului cauzat de Veaceslav Platon "Băncii de Economii".

Alte stiri

Veniturile pe carduri vor depăşi în anul 2019 volumul total al încasărilor cash

Veniturile moldovenilor pe cardurile emise în ţară se vor cifra, în anul 2019, la 67 miliarde de lei şi, pentru prima dată, vor depăşi încasările cash.

Mai Mult

Companii americane manifestă interes pentru Moldova

16 importante companii americane, care activează în Europa de Sud-Est, vor participa la Forumul de afaceri Moldova – SUA, care se desfăşoară la Chişinău.

Mai Mult

Majorări de pensii şi ajutoare de sărbători în această primăvară

Din 1 aprilie, peste 690 de mii de persoane vor primi pensii mărite cu peste cinci la sută. Asta după ce guvernul a aprobat, prin asumarea răspunderii, modificarea formulei de indexare a pensiilor.

Mai Mult

În ianuarie-martie încasările la buget au crescut semnificativ

Încasările la buget cresc în lunile ianuarie-martie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2018. Acest lucru este explicat de către experţi prin reformele economice de anvergură întreprinse de guvern.

Mai Mult