Majorări de pensii şi ajutoare de sărbători în această primăvară

Din 1 aprilie, peste 690 de mii de persoane vor primi pensii mărite cu peste cinci la sută. Asta după ce guvernul a aprobat, prin asumarea răspunderii, modificarea formulei de indexare a pensiilor.

Anterior, era luată în calcul creşterea preţurilor pentru anul precedent, iar acum indexarea se face în conformitate cu media creşterii preţurilor pentru ultimii trei ani. Astfel, suma indexării este de aproape 2 ori mai mare decât după formula veche.

Pensiile au mai fost majorate cu 10 la sută din 1 ianuarie pentru cei cu venituri mici, ceea ce înseamnă o creştere de peste 15 la sută în acest an.

Guvernul vine şi în sprijinul vârstnicilor care au o pensie până la 2 mii de lei şi a beneficiarilor de alocaţii sociale de stat. Aceştia vor primi de Paşti, ca şi de Crăciun, de altfel, un suport financiar unic de 600 de lei. În total, circa 610 mii de persoane vor obţine acest ajutor din partea statului.

Majoritatea – peste 400 de mii – sunt beneficiari de pensii pentru limită de vârstă, iar ceilalţi primesc pensii de dizabilitate, pensii de urmaş sau alocaţii sociale de stat.

"Aşa cum am promis, noi suntem oamenii faptelor, dăm dovadă de responsabilitate şi realizăm fapte. Cei care au vorbit până acum, vor vorbi şi în continuare, iar cei care au muncit şi au realizat lucruri frumoase, vor munci pentru oameni şi în continuare", a spus premierul Pavel Filip.

Iniţiativa acordării ajutorului de Crăciun şi de Paşti pentru pensionari îi aparţine liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, iar bârfele opoziţiei cu privire la faptul că indexarea din aprilie va fi anulată a fost contracarată vehement de preşedintele democraţilor. Cu această ocazie, Vlad Plahotniuc a venit recent cu o reacţie tranşantă:

"Luna aprilie începe cu veşti bune pentru pensionari. Din 1 aprilie, intră în vigoare indexarea pensiilor cu 5,3%, iar înaintea sărbătorilor pascale, pensionarii şi beneficiarii de alocaţii sociale mai mici de 2.000 de lei vor primi ajutorul de Paşti de 600 de lei, aşa cum am promis. PDM îşi îndeplineşte angajamentele asumate. Fapte, nu Vorbe", a scris Vlad Plahotniuc pe pagina sa de Facebook.

Alte stiri

Piaţa imobiliară creşte datorită salariilor mai mari

Expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă, susţine că piaţa imobiliară este în creştere, iar tendinţa se va menţine în continuare.

Mai Mult

Stabilitatea bancară – cheia dezvoltării intensive a economiei

Prăbuşirea sistemului bancar care părea inevitabilă, iar în consecinţă pericolul pierderii statalităţii Republicii Moldova, ca atare, este încă proaspătă în memoria cetăţenilor ţării. 

Mai Mult

Condiţii favorabile pentru business înseamnă o viaţă mai bună pentru oameni

Interviu cu directorul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, Alexandru Baltag

Mai Mult

Salariul minim în sectorul real va creşte

Începând cu 1 mai curent, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real va creşte cu 165 de lei şi va constitui 2775 de lei pe lună.

Mai Mult