Majorări de pensii şi ajutoare de sărbători în această primăvară

Din 1 aprilie, peste 690 de mii de persoane vor primi pensii mărite cu peste cinci la sută. Asta după ce guvernul a aprobat, prin asumarea răspunderii, modificarea formulei de indexare a pensiilor.

Anterior, era luată în calcul creşterea preţurilor pentru anul precedent, iar acum indexarea se face în conformitate cu media creşterii preţurilor pentru ultimii trei ani. Astfel, suma indexării este de aproape 2 ori mai mare decât după formula veche.

Pensiile au mai fost majorate cu 10 la sută din 1 ianuarie pentru cei cu venituri mici, ceea ce înseamnă o creştere de peste 15 la sută în acest an.

Guvernul vine şi în sprijinul vârstnicilor care au o pensie până la 2 mii de lei şi a beneficiarilor de alocaţii sociale de stat. Aceştia vor primi de Paşti, ca şi de Crăciun, de altfel, un suport financiar unic de 600 de lei. În total, circa 610 mii de persoane vor obţine acest ajutor din partea statului.

Majoritatea – peste 400 de mii – sunt beneficiari de pensii pentru limită de vârstă, iar ceilalţi primesc pensii de dizabilitate, pensii de urmaş sau alocaţii sociale de stat.

"Aşa cum am promis, noi suntem oamenii faptelor, dăm dovadă de responsabilitate şi realizăm fapte. Cei care au vorbit până acum, vor vorbi şi în continuare, iar cei care au muncit şi au realizat lucruri frumoase, vor munci pentru oameni şi în continuare", a spus premierul Pavel Filip.

Iniţiativa acordării ajutorului de Crăciun şi de Paşti pentru pensionari îi aparţine liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, iar bârfele opoziţiei cu privire la faptul că indexarea din aprilie va fi anulată a fost contracarată vehement de preşedintele democraţilor. Cu această ocazie, Vlad Plahotniuc a venit recent cu o reacţie tranşantă:

"Luna aprilie începe cu veşti bune pentru pensionari. Din 1 aprilie, intră în vigoare indexarea pensiilor cu 5,3%, iar înaintea sărbătorilor pascale, pensionarii şi beneficiarii de alocaţii sociale mai mici de 2.000 de lei vor primi ajutorul de Paşti de 600 de lei, aşa cum am promis. PDM îşi îndeplineşte angajamentele asumate. Fapte, nu Vorbe", a scris Vlad Plahotniuc pe pagina sa de Facebook.

Alte stiri

Mai multe investiţii pentru Moldova II

Activitatea investiţională în Republica Moldova, în perioada ianuarie-martie 2019, a crescut cu 25,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, însumând circa 3,3 miliarde lei. Principalii factori care au determinat creşterea activităţii investiţionale au fost majorarea investiţiilor private şi bugetare, situaţia creditară favorabilă, precum şi creşterea investiţiilor din sursele organizaţiilor internaţionale. 

Mai Mult

Încasări record la buget din activitatea Serviciului Vamal şi a celui Fiscal

Peste 1,9 miliarde de lei au fost încasaţi de Serviciul Vamal la Bugetul de stat pe parcursul lunii mai, iar de la începutul anului curent au fost încasaţi 8,5 miliarde de lei.

Mai Mult

Grupurile de agricultori vor fi sprijinite mai departe

Proiectul "Agricultura competitivă în Moldova" (MAC-P) a fost extins până la 30 iunie 2021. Astfel, grupurile de producători vor mai avea posibilitatea să obţină granturi în sumă de până la 350 de mii de dolari, pentru dezvoltarea afacerii.

Mai Mult

La vamă se aprinde lumina verde pentru micii exportatori

Întreprinzătorii mici care exportă, prin intermediul trimiterilor poştale, cantităţi reduse de produse vor fi scutiţi de necesitatea depunerii declaraţiilor vamale pentru fiecare tranzacţie. Iniţiativa îi aparţine Serviciului Vamal, iar un proiect de instrucţiune în acest sens este supus consultărilor publice.

Mai Mult