La vamă se aprinde lumina verde pentru micii exportatori

Întreprinzătorii mici care exportă, prin intermediul trimiterilor poştale, cantităţi reduse de produse vor fi scutiţi de necesitatea depunerii declaraţiilor vamale pentru fiecare tranzacţie. Iniţiativa îi aparţine Serviciului Vamal, iar un proiect de instrucţiune în acest sens este supus consultărilor publice.

Potrivit instrucţiunii elaborate de Serviciul Vamal, antreprenorii care exportă mărfuri, a căror valoare facturală per livrare nu depăşeşte suma de 1000 de euro, vor putea depune o singură declaraţie vamală pentru toate tranzacţiile operate în decurs de o lună.

Implementarea noii proceduri simplificate de declarare este preconizată pentru începutul lunii iulie curent. Pentru a beneficia de procedura declarării periodice, agenţii economici exportatori vor trebui să depună în adresa organului vamal o cerere, care să conţină denumirea, adresa juridică şi codul fiscal al întreprinderii, lista şi cantitatea estimativă a mărfurilor care ar urma să fie exportate, precum şi descrierea acestora.

Permisiunea de declarare periodică va fi valabilă pe un termen nu mai mare de un an de zile. Totodată, aceasta va putea fi retrasă, în cazul constatării unor eventuale încălcări ale legislaţiei vamale sau ale procedurii de declarare periodică.

Scopul noilor reglementări este de a sprijini producătorii autohtoni şi de a promova exporturile, prin simplificarea formalităţilor vamale şi reducerea costurilor aferente procedurii de declarare a mărfurilor. Pentru comparaţie, pentru depunerea unei singure declaraţii vamale de export, brokerul vamal poate percepe o taxă care poate varia între 200 – 600 de lei, indiferent de cantitatea exportată.

Astfel, noua procedură, propusă de către Serviciul Vamal, le va permite micilor exportatori să economisească timp şi resurse, care ar putea fi investite în extinderea liniei de producere a mărfurilor destinate pieţelor externe sau crearea unor noi locuri de muncă.

Alte stiri

Mai multe investiţii pentru Moldova II

Activitatea investiţională în Republica Moldova, în perioada ianuarie-martie 2019, a crescut cu 25,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, însumând circa 3,3 miliarde lei. Principalii factori care au determinat creşterea activităţii investiţionale au fost majorarea investiţiilor private şi bugetare, situaţia creditară favorabilă, precum şi creşterea investiţiilor din sursele organizaţiilor internaţionale. 

Mai Mult

Încasări record la buget din activitatea Serviciului Vamal şi a celui Fiscal

Peste 1,9 miliarde de lei au fost încasaţi de Serviciul Vamal la Bugetul de stat pe parcursul lunii mai, iar de la începutul anului curent au fost încasaţi 8,5 miliarde de lei.

Mai Mult

Grupurile de agricultori vor fi sprijinite mai departe

Proiectul "Agricultura competitivă în Moldova" (MAC-P) a fost extins până la 30 iunie 2021. Astfel, grupurile de producători vor mai avea posibilitatea să obţină granturi în sumă de până la 350 de mii de dolari, pentru dezvoltarea afacerii.

Mai Mult