Încasări record la buget din activitatea Serviciului Vamal şi a celui Fiscal

Peste 1,9 miliarde de lei au fost încasaţi de Serviciul Vamal la Bugetul de stat pe parcursul lunii mai, iar de la începutul anului curent au fost încasaţi 8,5 miliarde de lei.

Potrivit Serviciului de presă al Serviciului Vamal, sumele încasate la buget în luna mai au fost cu circa 60 de mln de lei mai mari, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Suma a fost acumulată în rezultatul perfectării a 45.502 de declaraţii vamale.

Totodată, veniturile colectate de Vamă, în primele cinci luni ale acestui an, se cifrează la aproximativ 8,5 miliarde de lei, în creştere cu peste 609 mln de lei faţă de încasările din aceeaşi perioadă a anului precedent.

Conform sursei citate, pe parcursul lunii trecute, vameşii au întocmit 342 de procese-verbale pentru diferite contravenţii şi au aplicat amenzi în sumă de peste
7.923.272 lei. În luna mai, fluxul unităţilor de transport a constituit 396.424 de traversări. Cele mai mari valori de trafic au fost consemnate la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leuşeni şi Sculeni.

Veniturile acumulate de Serviciul Fiscal de Stat la Bugetul public naţional, în cinci luni ale anului, au crescut cu 6,2%, comparativ cu perioada similară a anului 2018. Astfel, au fost înregistrate încasări de 15,4 miliarde lei, ceea ce semnifică o creştere cu 894,0 milioane lei.

Potrivit datelor SFS, la Bugetul de stat, pe parcursul lunilor ianuarie-mai ale anului curent, au fost încasate 6,9 miliarde lei, ceea ce constituie cu 281,7 milioane lei mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2018, sau o creştere de 4,3%.

La bugetele locale, s-au înregistrat încasări de 1,46 miliarde lei, ceea ce reprezintă cu 23,1 milioane lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent sau o creştere de 1,6%.

La Bugetul asigurărilor sociale de stat, în perioada menţionată, au fost încasate 5,2 miliarde lei, cu 280,7 milioane lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent, sau o creştere de 5,7%.La Fondurile asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală s-au acumulat circa 1,8 miliarde lei, cifră ce constituie cu 308,3 milioane lei mai mult comparativ cu lunile ianuarie-mai ale anului 2018, sau o creştere de 20,3%.

Alte stiri

Mai multe investiţii pentru Moldova II

Activitatea investiţională în Republica Moldova, în perioada ianuarie-martie 2019, a crescut cu 25,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, însumând circa 3,3 miliarde lei. Principalii factori care au determinat creşterea activităţii investiţionale au fost majorarea investiţiilor private şi bugetare, situaţia creditară favorabilă, precum şi creşterea investiţiilor din sursele organizaţiilor internaţionale. 

Mai Mult

Grupurile de agricultori vor fi sprijinite mai departe

Proiectul "Agricultura competitivă în Moldova" (MAC-P) a fost extins până la 30 iunie 2021. Astfel, grupurile de producători vor mai avea posibilitatea să obţină granturi în sumă de până la 350 de mii de dolari, pentru dezvoltarea afacerii.

Mai Mult

La vamă se aprinde lumina verde pentru micii exportatori

Întreprinzătorii mici care exportă, prin intermediul trimiterilor poştale, cantităţi reduse de produse vor fi scutiţi de necesitatea depunerii declaraţiilor vamale pentru fiecare tranzacţie. Iniţiativa îi aparţine Serviciului Vamal, iar un proiect de instrucţiune în acest sens este supus consultărilor publice.

Mai Mult