În ianuarie-martie încasările la buget au crescut semnificativ

Încasările la buget cresc în lunile ianuarie-martie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2018. Acest lucru este explicat de către experţi prin reformele economice de anvergură întreprinse de guvern.

Într-un interviu recent acordat pentru Prime TV, Pavel Filip a vorbit despre un semnal pozitiv puternic pe care îl oferă evoluţia economică a Republicii Moldova.

"Cifrele mă fac să cred că am reuşit, pentru că în trei ani de zile am adus la bugetul statului cu peste 15 miliarde de lei mai mult, comparativ cu perioada precedentă. De asemenea, acumulăm mai mulţi bani în bugetul fondurilor sociale şi, apropo, un lucru foarte important de care sunt mândru: în acest an, în ianuarie, veniturile la bugetul de stat din partea FISC-ului au depăşit, pentru prima dată în Republica Moldova, veniturile de la Vamă. Asta înseamnă că motoarele economice în Republica Moldova s-au pornit. Şi iată aceste lucruri mă fac să cred şi sunt convins că toate aceste reforme au început să dea roade, dar acesta este doar un început", a declarat premierul Pavel Filip.

Şi directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chircă, apreciază transformările pozitive din structura şi dinamica economiei naţionale. "Creşterea economică de 4 la sută are un efect cumulativ. Încasările la buget vor continua să crească, datorită relaxării fiscale, atitudinii prietenoase faţă de mediul de afaceri şi crearea unui climat investiţional favorabil. Guvernul Filip a ales un model de dezvoltare economică deştept. În viziunea mea, discrepanţa dintre TVA, alte impozite indirecte şi impozitul pe profit la finalizarea ciclului de producere va creşte în favoarea ultimului", a afirmat Roman Chircă.

Iată doar câteva cifre care demonstrează că economia Moldovei se află pe drumul cel bun.

Luna martie s-a soldat cu însumarea a 1 miliard 846 milioane de lei din activitatea Serviciului Vamal, coeficient care a crescut cu 146,9 milioane de lei (plus 9 la sută), comparativ cu perioada similară din 2018.Numărul declaraţiilor vamale perfectate în această perioadă se cifrează la 51.661. Totodată, în primele trei luni ale acestui an, Serviciul Vamal a contribuit fructuos la bugetul de stat cu 4 miliarde 594 milioane de lei, cifră care depăşeşte cu 208,7 milioane încasările pentru aceeaşi perioadă din anul precedent.

Veniturile acumulate de Serviciul Fiscal de Stat la Bugetul public naţional (BPN), în lunile ianuarie-martie 2019, au crescut, comparativ cu perioada similară a anului 2018, cu 4,8%.

Astfel, în perioada de referinţă, au fost înregistrate încasări în sumă de 9,4 miliarde de lei. În raport cu aceleaşi luni din anul precedent, s-a înregistrat o creştere cu 426 milioane de lei.

Respectiv, la cele patru componente ale Bugetului public naţional, au fost înregistrate următoarele rezultate:

La Bugetul de stat, pe parcursul lunilor ianuarie-martie ale anului curent au fost încasate 4,5 miliarde de lei, ceea ce constituie cu 96,7 milioane lei mai mult, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2018, sau o creştere de 2,2%.

La Bugetele locale, s-au înregistrat încasări de 794,1 milioane de lei, ceea ce reprezintă cu 1,5 milioane de lei mai mult, comparativ cu perioada similară a anului precedent (0,2%).

La Bugetul asigurărilor sociale de stat, în perioada menţionată, au fost încasate 3,0 miliarde de lei, ceea ce constituie cu 147,1 milioane de lei mai mult, comparativ cu perioada similară a anului precedent, sau o creştere de 5,1%.

La Fondurile asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală s-au acumulat circa 1,1 miliarde de lei, cifră ce constituie cu 183,5 milioane de lei mai mult, comparativ cu lunile ianuarie-martie ale anului 2018, sau o creştere de 20,8%.

Alte stiri

Mai multe investiţii pentru Moldova II

Activitatea investiţională în Republica Moldova, în perioada ianuarie-martie 2019, a crescut cu 25,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, însumând circa 3,3 miliarde lei. Principalii factori care au determinat creşterea activităţii investiţionale au fost majorarea investiţiilor private şi bugetare, situaţia creditară favorabilă, precum şi creşterea investiţiilor din sursele organizaţiilor internaţionale. 

Mai Mult

Încasări record la buget din activitatea Serviciului Vamal şi a celui Fiscal

Peste 1,9 miliarde de lei au fost încasaţi de Serviciul Vamal la Bugetul de stat pe parcursul lunii mai, iar de la începutul anului curent au fost încasaţi 8,5 miliarde de lei.

Mai Mult

Grupurile de agricultori vor fi sprijinite mai departe

Proiectul "Agricultura competitivă în Moldova" (MAC-P) a fost extins până la 30 iunie 2021. Astfel, grupurile de producători vor mai avea posibilitatea să obţină granturi în sumă de până la 350 de mii de dolari, pentru dezvoltarea afacerii.

Mai Mult

La vamă se aprinde lumina verde pentru micii exportatori

Întreprinzătorii mici care exportă, prin intermediul trimiterilor poştale, cantităţi reduse de produse vor fi scutiţi de necesitatea depunerii declaraţiilor vamale pentru fiecare tranzacţie. Iniţiativa îi aparţine Serviciului Vamal, iar un proiect de instrucţiune în acest sens este supus consultărilor publice.

Mai Mult