Grupurile de agricultori vor fi sprijinite mai departe

Proiectul "Agricultura competitivă în Moldova" (MAC-P) a fost extins până la 30 iunie 2021. Astfel, grupurile de producători vor mai avea posibilitatea să obţină granturi în sumă de până la 350 de mii de dolari, pentru dezvoltarea afacerii.

Granturile sunt disponibile pentru grupurile de producători, cu cel puţin cinci membri, din domeniile horticol (cultivarea fructelor, nucilor şi strugurilor), precum şi cel de colectare şi procesare a laptelui şi mierii.

"Extinderea proiectului este un factor pozitiv pentru întreaga economie a Republicii Moldova. Datorită efortului proiectului, creşte numărul locurilor de muncă, întreprinderile devin mai profitabile, creşte potenţialul de export al produselor moldoveneşti", a declarat Liviu Gumovschi, directorul executiv al Unităţii consolidate pentru implementarea şi monitorizarea proiectelor în domeniul agriculturii, finanţate de Banca Mondială.

"Impactul proiectului MAC-P pentru agricultura din Republica Moldova este unul incontestabil de mare. De fapt, acest proiect oferă două soluţii pentru sector – agricultorii primesc resurse pentru infrastructură: depozite frigorifice, linii de sortare etc. şi sunt susţinuţi ca să se asocieze şi să devină mai puternici", a afirmat Iurie Uşurelu, secretar general de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Proiectul MAC-P a fost lansat în anul 2012 pentru a oferi agricultorilor un suport logistic şi financiar cu scopul consolidării capacităţilor de gestionare durabilă a terenurilor agricole, prelucrării şi ambalării produselor agricole şi facilitării accesului la piaţă. Totodată, proiectul prevede modernizarea sistemului de management al siguranţei alimentelor.

De la începutul proiectului, sprijinit financiar de Banca Mondială, Guvernul Suediei şi Fondul Global de Mediu, în ţara noastră au fost înregistrate 56 de grupuri de producători.

În cadrul programului de granturi investiţionale destinate grupurilor de producători, au fost debursate resurse de grant în valoare de circa 9,2 milioane de dolari, către 34 de grupuri de producători. Alte cel puţin 5 grupuri de producători urmează să beneficieze de finanţare pe parcursul anului 2019. Valoarea maximă a unui grant constituie 350 mii dolari SUA.

Cea mai mare parte a grupurilor de producători s-au asociat pentru producerea fructelor, două grupuri – pentru cultivarea legumelor şi un grup este producător de alune şi migdal.

Alte stiri

Mai multe investiţii pentru Moldova II

Activitatea investiţională în Republica Moldova, în perioada ianuarie-martie 2019, a crescut cu 25,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, însumând circa 3,3 miliarde lei. Principalii factori care au determinat creşterea activităţii investiţionale au fost majorarea investiţiilor private şi bugetare, situaţia creditară favorabilă, precum şi creşterea investiţiilor din sursele organizaţiilor internaţionale. 

Mai Mult

Încasări record la buget din activitatea Serviciului Vamal şi a celui Fiscal

Peste 1,9 miliarde de lei au fost încasaţi de Serviciul Vamal la Bugetul de stat pe parcursul lunii mai, iar de la începutul anului curent au fost încasaţi 8,5 miliarde de lei.

Mai Mult

La vamă se aprinde lumina verde pentru micii exportatori

Întreprinzătorii mici care exportă, prin intermediul trimiterilor poştale, cantităţi reduse de produse vor fi scutiţi de necesitatea depunerii declaraţiilor vamale pentru fiecare tranzacţie. Iniţiativa îi aparţine Serviciului Vamal, iar un proiect de instrucţiune în acest sens este supus consultărilor publice.

Mai Mult