Companii americane manifestă interes pentru Moldova

16 importante companii americane, care activează în Europa de Sud-Est, vor participa la Forumul de afaceri Moldova – SUA, care se desfăşoară la Chişinău.

În cadrul evenimentului, vor fi stabilite potenţiale parteneriate cu companii din ţara noastră din domeniul infrastructurii, IT, agricultură şi din sectorul energetic.

Recent, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, a declarat că acest forum este o bună oportunitate de a atrage investiţii străine, iar pentru oamenii de afaceri de peste ocean de a afla despre facilităţile fiscale şi investiţionale din Moldova.

Aceasta este cea mai mare delegaţie a companiilor americane care vizitează Moldova în ultimii 10 ani.

Şi reprezentanţii guvernului american apreciază lucrurile bune care au loc în economia Moldovei.

Guvernul Republicii Moldova şi Banca Naţională au înregistrat progrese, în ultimii trei ani, în procesul de consolidare a sistemului financiar-bancar. Aprecierea vine din partea lui George Kent, asistentul adjunct al Secretarului de Stat din SUA pentru afaceri europene.

În cadrul unei întrevederi cu ministrul Finanţelor, Ion Chicu, şi guvernatorul BNM, Octavian Armaşu, oficialul american şi-a exprimat speranţa că eforturile autorităţilor din ţara noastră vor continua în acelaşi ritm.

Discuţiile s-au axat şi pe cooperarea cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, dar şi posibilităţile de dezvoltare a relaţiilor comerciale dintre Moldova şi Statele Unite. În context, George Kent a menţionat că SUA vor susţine mai departe ţara noastră pe calea modernizării şi vor colabora cu orice guvern, care va fi învestit la Chişinău. Delegaţia Republicii Moldova participă, în aceste zile, la şedinţele de primăvară ale FMI şi ale Grupului Băncii Mondiale, care se desfăşoară la Washington.

Alte stiri

Mai multe investiţii pentru Moldova II

Activitatea investiţională în Republica Moldova, în perioada ianuarie-martie 2019, a crescut cu 25,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, însumând circa 3,3 miliarde lei. Principalii factori care au determinat creşterea activităţii investiţionale au fost majorarea investiţiilor private şi bugetare, situaţia creditară favorabilă, precum şi creşterea investiţiilor din sursele organizaţiilor internaţionale. 

Mai Mult

Încasări record la buget din activitatea Serviciului Vamal şi a celui Fiscal

Peste 1,9 miliarde de lei au fost încasaţi de Serviciul Vamal la Bugetul de stat pe parcursul lunii mai, iar de la începutul anului curent au fost încasaţi 8,5 miliarde de lei.

Mai Mult

Grupurile de agricultori vor fi sprijinite mai departe

Proiectul "Agricultura competitivă în Moldova" (MAC-P) a fost extins până la 30 iunie 2021. Astfel, grupurile de producători vor mai avea posibilitatea să obţină granturi în sumă de până la 350 de mii de dolari, pentru dezvoltarea afacerii.

Mai Mult

La vamă se aprinde lumina verde pentru micii exportatori

Întreprinzătorii mici care exportă, prin intermediul trimiterilor poştale, cantităţi reduse de produse vor fi scutiţi de necesitatea depunerii declaraţiilor vamale pentru fiecare tranzacţie. Iniţiativa îi aparţine Serviciului Vamal, iar un proiect de instrucţiune în acest sens este supus consultărilor publice.

Mai Mult