Vreme de mai, dar cu zile ca în februarie

Lunile aprilie şi mai vor veni cu temperaturi mai mari decât media anuală. Cu toate acestea, aprilie va începe cu vreme mai răcoroasă. Este prognoza meteorologilor români şi ucraineni, valabilă şi pentru ţara noastră.

Experţii ucraineni estimează că, la sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie, în partea de vest a ţării vecine, respectiv, şi în Republica Moldova, se aşteaptă, pe termen scurt, vreme răcoroasă, chiar sunt posibile şi îngheţuri. Cu toate acestea, în intervalul 10-20 aprilie, temperatura aerului va ajunge la valori peste media anuală – până la 28 de grade Celsius în zile cu soare. Valorile medii lunare se vor încadra, însă, în limitele a 15-17 grade.

În acelaşi timp, ploile vor fi un fenomen rar în luna aprilie, dar e posibil ca situaţia să revină la normalitate în mai.

La rândul lor, meteorologii britanici, care fac prognoze pentru întreaga Europă, confirmă că vremea va fi caldă în următoarele săptămâni în regiunea ţării noastre, dar sunt posibile unele zvâcniri ale iernii plecate.

"Zonele care cuprind Moldova, Ucraina, Belarus şi Ţările Baltice se vor confrunta chiar cu ninsori şi valuri de frig în lunile martie şi aprilie", spun specialiştii. Aceste fenomene se explică prin faptul că, în timp ce presiunea atmosferică ridicată se instalează în Europa de Vest, cea de Est va rămâne subt influenţa periodică a maselor mari de aer rece.

Menţionăm că luna martie a venit deja cu un record climateric în ţara noastră. Luni a fost cea mai caldă zi de 18 martie din ultimii 18 ani. Cele mai mari valori au fost înregistrate în raionul Făleşti, unde termometrele au indicat 24 de grade Celsius. Aceste temperaturi depăşesc norma de aproape 10 ori. Ultima dată, potrivit meteorologilor, cel mai cald în data de 18 martie a fost în anul 2001, în raionul Cahul, când au fost atestate 22 de grade.

Până la sfârşitul acestei luni, meteorologii prognozează valori termice, pe timp de zi, de până la 16 grade Celsius, iar noaptea, mercurul din termometre va coborî până la 1 grad. Sunt posibile ploi şi chiar ninsori slabe.

Alte stiri

Mănăstirile Moldovei, valori ale istoriei milenare

Mănăstirile Moldovei sunt o comoară uriaşă, un monument istoric al culturii materiale şi spirituale a poporului nostru. Mănăstirile, odată cu restaurarea lor şi dezvoltarea infrastructurii rutiere, devin obiective turistice de importanţă internaţională.

Mai Mult

Calendarul lucrărilor agricole în luna aprilie

Luna aprilie este extrem de aglomerată în ceea ce priveşte lucrările agricole, atât în cultura plantelor de câmp, cât şi în legumicultură, viticultură şi pomicultură. Campania de primăvară începe practic în aprilie şi trebuie efectuată în timp util cu respectarea regulilor tehnice.

Mai Mult