Topul celor mai scumpe oraşe din Europa

Cele mai scumpe oraşe din Europa sunt Paris şi Zurich, arată un raport publicat la sfârşitul anului 2018 de către Economist Intelligence Unit. Clasamentul a fost realizat în baza standardului de viaţă din 133 de oraşe din întreaga lume.

Paris

Capitala Franţei a urcat în 2018 pe locul întâi în top cele mai scumpe oraşe din Europa, împărţind prima treaptă a clasamentului cu Zurich. Paris a fost întotdeauna o atracţie pentru turişti, fiind un oraş celebru pentru monumentele, bisericile şi muzeele sale. Şi restaurantele din Paris sunt extrem de apreciate, fiind premiate cu stele Michelin. Însă şi preţurile sunt pe măsură! În 2016, Luvru a înregistrat 7.4 milioane de vizitatori, devenind astfel cel mai vizitat muzeu din întreaga lume. În 2015, Parisul a fost pe primele locuri în topul celor mai vizitate oraşe din lume, cu 22.2 milioane de turişti. La fel de scump este să şi trăieşti în Paris, capitala Franţei fiind pe locul 2 în topul celor mai scumpe oraşe din lume, după Singapore.

Zurich

Zurich a fost ani la rând cel mai scump oraş din Europa. După estimările specialiştilor, te costă circa 3700 de euro pe lună un trai decent în acest oraş elveţian, excluzând chiria! Turiştii evită să facă shopping in Zurich, fiind cunoscut pentru preţurile sale extrem de piperate. Mâncarea este şi ea exagerat de scumpă în Zurich, acest oraş fiind pe primul loc, alături de Geneva, în topul celor mai scumpe oraşe din lume în ceea ce priveşte preţurile la mâncare.

Oslo

Şi capitala Norvegiei a urcat în top cele mai scumpe oraşe din Europa. Specialiştii sunt de părere că Norvegia este o ţară atât de scumpă din cauza sistemului social, care a stabilit salariul minin pe economie la o sumă foarte mare. Ca şi curiozitate, Norvegia este ţară cu cea mai scumpă bere din lume! În ciuda berii scumpe şi a iernilor lungi, norvegienii au fost desemnaţi de Uniunea Europeană "cei mai fericiţi oameni din lume".

Geneva

Elveţia se poate "mândri" cu faptul că este singura ţară din lume cu două reprezentante în top cele mai scumpe oraşe din Europa. Şi Geneva este unul dintre cele mai scumpe oraşe de pe continent. Nu e un lucru chiar surprinzător, având în vedere că economia Elveţiei se bazează pe afacerile bancare şi pe cele cu ceasuri exorbitant de scumpe. Specialiştii mai pun preţurile extrem de mari din Elveţia şi pe seama faptului că ţara nu face parte din Uniunea Europeană, astfel încât tot ce vine de peste graniţă costă mai mult decât în restul ţărilor membre UE.

Copenhaga

Capitala Danemarcei este într-o continuă dezvoltare, iar ca să trăieşti acolo trebuie să te descurci onorabil din punct de vedere financiar. Dar, ca şi în Elveţia, şi aici sistemul social este unul care îi avantajează pe locuitorii acestei ţări. O masă obişnuită la un restaurant în Copengaha te poate costa în jur de 125 de euro, iar pentru un cappuccino plăteşti în jur de 34 de euro.

Reykiavik

Capitala Islandei este şi ea în top cele mai scumpe oraşe din Europa, fiind un oraş plin de investitori şi de turişti. Reykiavik este unul dintre cele mai curate şi sigure oraşe din lume. De asemenea, pune mare preţ pe spaţiile verzi.

Alte stiri

La 18 mai sărbătorim Ziua Internaţională a muzeelor

Începând cu 1977, în fiecare an, pe 18 mai, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Muzeelor, instituită la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM). În această zi, în majoritatea ţărilor se organizează "Noaptea muzeelor", când sute de milioane de oameni intră gratuit în sălile de expoziţii. Şi Republica Moldova dispune de o reţea vastă de muzee istorice, etnografice, memoriale şi de altă natură.

Mai Mult

Eurovision 2019: Cel mai important concurs muzical al Europei la Tel Aviv

Reprezentanţii Greciei, Australiei şi Islandei se numără printre cei 10 concurenţi care s-au calificat în finala Eurovision 2019, în urma primei semifinale, care a avut loc marţi seară, la Tel Aviv.

Mai Mult