Guvernul susţine performanţele sportive

Premierul Pavel Filip i-a înmânat cheile de la un apartament nou campioanei europene la lupte la categoria Under 23, Anastasia Nichita. Decizia de acordare a locuinţei a fost aprobată în şedinţă de guvern. Prim-ministrul a felicitat-o pe tânăra campioană şi a menţionat că executivul va susţine în continuare performanţa, iar cei care vor munci şi vor avea rezultate frumoase vor fi apreciaţi de stat. "Aşa cum poartă faima unei ţări un sportiv de performanţă nu o face nimeni. Şi mândria pe care o resimţim noi, atunci când este arborat drapelul Republicii Moldova, nu are margini", a spus Pavel Filip.

Şi antrenorul sportivei, Tudor Cîrlan, a fost distins cu Diploma de onoare a Guvernului. Totodată, premiul special pentru antrenorii care formează sportivi de excepţie a fost majorat, în aceeaşi şedinţă, de la 3 mii la 50 de mii de lei.

Premierul a solicitat, de asemenea, Ministerului Finanţelor şi al Educaţiei, în comun cu Agenţia Proprietăţii Publice să elaboreze un Regulament prin care din fiecare parteneriat public privat pe care îl au ministerele să fie constituită o rezervă a guvernului pentru premierea sportivilor care înregistrează rezultate remarcabile. "Noi întotdeauna vorbim că mulţi dintre sportivii de performanţă părăsesc Republica Moldova. Cred că această susţinere acordată sportivilor de către stat va fi un motiv suplimentar să-i ţinem acasă", a conchis Pavel Filip.

Luptătoarea Anastasia Nichita a devenit în premieră campioană europeană Under 23. Asta după ce s-a clasat pe locul 2 în 2017 şi 2018. Anastasia Nichita a concurat până acum la 10 Campionate Mondiale şi Europene la nivel de cadeţi, tineret sau Under 23 şi de fiecare dată a urcat pe podium.

Anterior, şi ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a felicitat-o pe campioană. "Aceste victorii nu doar ne fac mândri, dar ne şi responsabilizează, de aceea vreau să vă asigur că vom continua să-i promovăm şi să-i susţinem pe performerii noştri, inclusiv prin reabilitarea infrastructurii sportive, pentru ca aceştia să beneficieze de condiţii bune pentru antrenamente". În context, Monica Babuc a subliniat că Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării va aloca 350 mii lei pentru dotarea cu inventar modern a sălii de lupte libere din cadrul Liceului Internat cu Profil Sportiv, unde se antrenează Anastasia Nichita.

Menţionăm că pe parcursul anului 2018, cu suportul ministerului, au fost reabilitate şi dotate mai multe instituţii sportive, precum: Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naţionale (CSPLN); Liceul Internat cu Profil Sportiv; Şcoala Sportivă de Haltere din or. Cahul; Şcoala Sportivă de Caiac-Canoe; Şcoala Sportivă de Box din Grimăncăuţi; Şcoala Sportivă de Judo din Chişinău etc. Investiţiile în reparaţii şi dotări vor continua şi în 2019, numai pentru reabilitarea infrastructurii CSPLN fiind alocate aproximativ 8 milioane lei.

Campionatul European de lupte U-23 s-a desfăşurat în perioada 4-10 martie la Novi Sad, Serbia. Din componenţa lotului Republicii Moldova au făcut parte 12 sportivi.

Alte stiri

File din istorie: Când a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Copilului

Ziua internaţională a ocrotirii copilului este sărbătorită în Moldova şi în alte aproximativ 50 de ţări, la data de 1 iunie. De asemenea, o zi dedicată copilului este celebrată la date diferite în peste 100 de state.

Mai Mult