Eurovision 2019: Cel mai important concurs muzical al Europei la Tel Aviv

Reprezentanţii Greciei, Australiei şi Islandei se numără printre cei 10 concurenţi care s-au calificat în finala Eurovision 2019, în urma primei semifinale, care a avut loc marţi seară, la Tel Aviv.

Sâmbătă, 18 mai, pe scena finalei vor urca Grecia (Katerine Duska), Belarus (Zena), Serbia (Nevena Bozovic), Cipru (Tamta), Estonia (Victor Crone), Cehia (Lake Malawi), Australia (Kate Miller-Heidke), Islanda (Hatari), San Marino (Serhat), Slovenia (Zala Kralj & Gasper Santl). Celelalte finaliste încă nu erau cunoscute în timpul scrierii acestui material. Ţările din grupul celor cinci mari plătitoare (big five) – Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia – sunt calificate direct în finală, alături de ţara gazdă, Israel.

La cea de-a 64-a ediţie, găzduită de Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar şi Lucy Ayoub s-au înscris 41 de cântece. Primii 17 artişti care au intrat în concurs au reprezentat Slovenia, Belarus, Cehia, Muntenegru, Cipru, Serbia, Finlanda, Polonia, Ungaria, Estonia, Portugalia, San Marino, Islanda, Georgia, Australia, Belgia, Grecia.

Cu o zi înainte, artiştii au concurat în show-ul realizat exclusiv pentru juriile de specialitate, ale căror punctaje vor fi date publicităţii doar după finală.

În a doua semifinală au participat: România, Elveţia, Suedia, Irlanda, Austria, Moldova, Letonia, Danemarca, Armenia, Albania, Azerbaidjan, Macedonia, Norvegia, Rusia, Olanda, Croaţia, Lituania, Malta.

Finala Eurovision 2019 va fi difuzat sâmbătă, de la ora 22.00. Sloganul pentru Eurovision 2019 este "Dare to Dream", iar bugetul total pentru concurs este estimat la 28,5 milioane de euro.

Republica Moldova, reprezentată de Anna Odobescu

Emoţii mari pe scena de la Tel Aviv. Reprezentanta Republicii Moldova, Anna Odobescu, a avut în semifinală emoţii mari, chiar dacă a pregătit un show de excepţie la cea de-a doua semifinală a concursului muzical "Eurovision Song Contest 2019", relatează Moldova 1.

"Sunt foarte fericită, am emoţii pozitive, doar înainte, pieptul sus şi înainte!", a menţionat înainte de concurs Anna Odobescu.

Detalii tehnice

Concursul Muzical Eurovision 2019 se desfăşoară în Tel Aviv Convention Center. Pe 15 octombrie 2018, Televiziunea Naţională Bulgară a anunţat că Bulgaria se retrage din Eurovision 2019 din cauza problemelor financiare, marcând astfel prima absenţă a ţării din concurs din 2015 încoace. Deşi s-a aflat pe lista oficială a ţărilor participante, Ucraina s-a retras în februarie 2019, în urma unor controverse în jurul cântăreţei Maruv, cea care ar fi trebuit să reprezinte ţara în concurs.

Sala, unde se desfăşoară concursul, este situată în zona de nord a oraşului Tel Aviv, mai precis pe Bulevardul Rokach şi poate fi folosită pentru concerte, conferinţe şi expoziţii. Complexul este format din 10 săli şi pavilioane, plus un spaţiu în aer liber întins şi chiar un parc de distracţii.

Pe 28 octombrie 2018, difuzorul israelian KAN a dezvăluit sloganul ediţiei din 2019: Dare to Dream (în română "Îndrăzneşte să visezi"). Potrivit supervizorului executiv al concursului, Jon Ola Sand, sloganul "reprezintă şi simbolizează tot ceea ce înseamnă Concursul Muzical Eurovision. Incluziune. Diversitate. Unitate".

Pe 27 decembrie 2018, KAN a făcut public designul scenei, creat de Florian Wieder, cel care a creat designurile scenelor de la ediţiile din 2011, 2012, 2015, 2017 şi 2018. Scena reprezintă un diamant format din sute de triunghiuri. Logo-ul concursului a fost prezentat pe 8 ianuarie 2019. Inspirat de designul scenei, logo-ul reprezintă trei triunghiuri suprapuse pentru a forma o stea. Dezvăluind conceptul din spatele logo-ului, difuzorul israelian KAN a declarat:

"Triunghiul, una dintre cele mai vechi forme ale lumii, este un simbol fundamental care se găseşte în mod universal în artă, muzică, cosmologie şi natură. Pe măsură ce triunghiurile se unesc şi se combină, ele devin o nouă entitate unică, care reflectă cerul stelar infinit, precum starurile viitorului se reunesc la Tel Aviv pentru Concursul Muzical Eurovision 2019."

Au fost concepute, de asemenea, două logo-uri alternative care folosesc alte culori decât albastrul din versiunea principală. Logo-ul, brand-ul şi tema au fost create de Studio Adam Feinberg.

Alte stiri

File din istorie: Când a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Copilului

Ziua internaţională a ocrotirii copilului este sărbătorită în Moldova şi în alte aproximativ 50 de ţări, la data de 1 iunie. De asemenea, o zi dedicată copilului este celebrată la date diferite în peste 100 de state.

Mai Mult