Duminica iertării

Duminică, 10 martie, ziua care precede intrarea în Postul Sfintelor Paşti, este numită Duminica iertării pentru creştinii ortodocşi sau Lăsatul Secului.

În această duminică exista o slujbă unică, care de cele mai multe ori este ţinută în mănăstiri. La aceasta, slujitorii sunt îmbrăcaţi în veşminte luminoase, dar după oficierea Vecerniei, aceste vesminte nu vor mai fi îmbrăcate pe toată durata postului. În parohii, după oficierea Vecerniei, preoţii, cu epitrahilul pus şi sfânta cruce în mână, se pleacă în faţa credincioşilor, cerându-şi iertare. Credincioşii se pleacă în faţa preoţilor, îşi cer şi ei iertare, după aceea se îmbrăţişează între ei, cerându-şi unul altuia iertare.

Lăsatul Secului reprezintă o sărbătoare care marchează ultima zi când se mai poate mânca dulce înaintea începerii unuia dintre cele patru mari posturi. În calendarul bisericesc, această zi are două etape care duc treptat către Postul Sfintelor Paşti: Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, atunci când se lasă sec de carne, şi Duminica Izgonirii lui Adam în Rai, când se lasă sec de brânză. Cuvântul "sec" din sintagma "lăsatul secului" este înţeles ca fiind similar cu uscat, de post, fără grăsime.

De luni, 11 martie, creştinii ortodocşi vor intra în Postul Mare, cel mai aspru post de pe parcursul anului. Timp de şase săptămâni, enoriaşii nu vor mânca produse din carne, lactate, ouă şi se vor abţine de la plăcerile trupeşti. Consumul produselor din peşte va fi permis doar în Duminica Floriilor, cu o săptămână înainte de Paşti, şi de Bunavestire.

Postul Mare se încheie pe 28 aprilie, la sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

4 lucruri pe care nu trebuie să le faci în Duminica iertării

Special pentru această zi, sunt lăsate din bătrâni obiceiuri şi tradiţii. Printre acestea, toată lumea ştie că în orice zi subliniată în calendarul ortodox e clar că nu trebuie să se facă prea mult efort fizic. Însă, un obicei neştiut este ca gospodinele să aşeze farfuriile pentru mâncare la întâmplare. E bine ca masa să fie aşezată cu faţa spre răsărit, fie că este vorba de prânz sau cină şi ca tacâmurile să nu fie aşezate pe masă în mod aleatoriu, altminteri poate aduce necazuri în gospodărie.

Nu este bine să serveşti mâncare nesărată – bătrânii cred că puţină sare ori deloc în preparatele de peste zi te transformă într-o persoană zgârcită şi fără noroc în anul ce vine. Nu pune faţă de masă colorată – este recomandat să foloseşti o faţă de masă albă, la fel şi tacâmurile şi farfuriile deoarece albul semnifică puritatea postului.

Tradiţii şi obiceiuri în Postul Paştelui

Pe parcursul celor 40 de zile de post, credincioşii trebuie să se abţină de la gânduri necurate, pofte, petreceri, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.

În Postul Paştelui nu se cântă şi nu se dansează. Potrivit rânduielilor bisericeşti, această perioadă de post aminteşte de suferinţele lui Hristos pe cruce. Astfel, în această perioadă, petrecerile sunt considerate nepotrivite.

Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiţi copiii, femeile gravide, lăuzele şi bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual şi de rugăciuni.

Alte stiri

La 18 mai sărbătorim Ziua Internaţională a muzeelor

Începând cu 1977, în fiecare an, pe 18 mai, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Muzeelor, instituită la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM). În această zi, în majoritatea ţărilor se organizează "Noaptea muzeelor", când sute de milioane de oameni intră gratuit în sălile de expoziţii. Şi Republica Moldova dispune de o reţea vastă de muzee istorice, etnografice, memoriale şi de altă natură.

Mai Mult

Eurovision 2019: Cel mai important concurs muzical al Europei la Tel Aviv

Reprezentanţii Greciei, Australiei şi Islandei se numără printre cei 10 concurenţi care s-au calificat în finala Eurovision 2019, în urma primei semifinale, care a avut loc marţi seară, la Tel Aviv.

Mai Mult

Topul celor mai scumpe oraşe din Europa

Cele mai scumpe oraşe din Europa sunt Paris şi Zurich, arată un raport publicat la sfârşitul anului 2018 de către Economist Intelligence Unit. Clasamentul a fost realizat în baza standardului de viaţă din 133 de oraşe din întreaga lume.

Mai Mult