Duminica iertării

Duminică, 10 martie, ziua care precede intrarea în Postul Sfintelor Paşti, este numită Duminica iertării pentru creştinii ortodocşi sau Lăsatul Secului.

În această duminică exista o slujbă unică, care de cele mai multe ori este ţinută în mănăstiri. La aceasta, slujitorii sunt îmbrăcaţi în veşminte luminoase, dar după oficierea Vecerniei, aceste vesminte nu vor mai fi îmbrăcate pe toată durata postului. În parohii, după oficierea Vecerniei, preoţii, cu epitrahilul pus şi sfânta cruce în mână, se pleacă în faţa credincioşilor, cerându-şi iertare. Credincioşii se pleacă în faţa preoţilor, îşi cer şi ei iertare, după aceea se îmbrăţişează între ei, cerându-şi unul altuia iertare.

Lăsatul Secului reprezintă o sărbătoare care marchează ultima zi când se mai poate mânca dulce înaintea începerii unuia dintre cele patru mari posturi. În calendarul bisericesc, această zi are două etape care duc treptat către Postul Sfintelor Paşti: Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, atunci când se lasă sec de carne, şi Duminica Izgonirii lui Adam în Rai, când se lasă sec de brânză. Cuvântul "sec" din sintagma "lăsatul secului" este înţeles ca fiind similar cu uscat, de post, fără grăsime.

De luni, 11 martie, creştinii ortodocşi vor intra în Postul Mare, cel mai aspru post de pe parcursul anului. Timp de şase săptămâni, enoriaşii nu vor mânca produse din carne, lactate, ouă şi se vor abţine de la plăcerile trupeşti. Consumul produselor din peşte va fi permis doar în Duminica Floriilor, cu o săptămână înainte de Paşti, şi de Bunavestire.

Postul Mare se încheie pe 28 aprilie, la sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

4 lucruri pe care nu trebuie să le faci în Duminica iertării

Special pentru această zi, sunt lăsate din bătrâni obiceiuri şi tradiţii. Printre acestea, toată lumea ştie că în orice zi subliniată în calendarul ortodox e clar că nu trebuie să se facă prea mult efort fizic. Însă, un obicei neştiut este ca gospodinele să aşeze farfuriile pentru mâncare la întâmplare. E bine ca masa să fie aşezată cu faţa spre răsărit, fie că este vorba de prânz sau cină şi ca tacâmurile să nu fie aşezate pe masă în mod aleatoriu, altminteri poate aduce necazuri în gospodărie.

Nu este bine să serveşti mâncare nesărată – bătrânii cred că puţină sare ori deloc în preparatele de peste zi te transformă într-o persoană zgârcită şi fără noroc în anul ce vine. Nu pune faţă de masă colorată – este recomandat să foloseşti o faţă de masă albă, la fel şi tacâmurile şi farfuriile deoarece albul semnifică puritatea postului.

Tradiţii şi obiceiuri în Postul Paştelui

Pe parcursul celor 40 de zile de post, credincioşii trebuie să se abţină de la gânduri necurate, pofte, petreceri, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.

În Postul Paştelui nu se cântă şi nu se dansează. Potrivit rânduielilor bisericeşti, această perioadă de post aminteşte de suferinţele lui Hristos pe cruce. Astfel, în această perioadă, petrecerile sunt considerate nepotrivite.

Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiţi copiii, femeile gravide, lăuzele şi bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual şi de rugăciuni.

Alte stiri

Vreme de mai, dar cu zile ca în februarie

Lunile aprilie şi mai vor veni cu temperaturi mai mari decât media anuală. Cu toate acestea, aprilie va începe cu vreme mai răcoroasă. Este prognoza meteorologilor români şi ucraineni, valabilă şi pentru ţara noastră.

Mai Mult

Guvernul susţine performanţele sportive

Premierul Pavel Filip i-a înmânat cheile de la un apartament nou campioanei europene la lupte la categoria Under 23, Anastasia Nichita. Decizia de acordare a locuinţei a fost aprobată în şedinţă de guvern. Prim-ministrul a felicitat-o pe tânăra campioană şi a menţionat că executivul va susţine în continuare performanţa, iar cei care vor munci şi vor avea rezultate frumoase vor fi apreciaţi de stat. "Aşa cum poartă faima unei ţări un sportiv de performanţă nu o face nimeni. Şi mândria pe care o resimţim noi, atunci când este arborat drapelul Republicii Moldova, nu are margini", a spus Pavel Filip.

Mai Mult

Stimate doamne şi domnişoare

Cu prilejul zilei de 8 Martie, vă transmit cele mai sincere urări de bine.

Mai Mult