8 martie – o sărbătoare plină de istorie şi tandreţe

Ziua Internaţională a Femeii e sărbătorită cu mult fast în Republica Moldova. Ceea ce urma a reprezenta militarea pentru drepturile persoanelor de sex feminin s-a transformat, cu mici excepţii, într-o sărbătoare a industriei marketingului în plin sens al cuvântului, iar reţelele sociale subliniază şi mai mult acest decalaj de valori. În secolul 21, cetăţeana Republicii Moldova rămâne în continuare "subordonată" bărbatului.

Femeia Republicii Moldova

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în Republica Moldova locuiesc 1.842.200 de femei, ceea ce reprezintă 51,9% din populaţie, adică la 100 de femei revin 93 bărbaţi. Aceleaşi informaţii constată că speranţa de viaţă a femeilor este mai mare decât a bărbaţilor: femeile trăiesc în medie cu 8 ani mai mult, iar speranţa de viaţă la naştere este de 77 de ani pentru femei şi 69,3 ani în cazul bărbaţilor. Acest decalaj se datorează nivelului mai înalt al mortalităţii premature a bărbaţilor, în special a celor în vârstă aptă de muncă. Femeile se căsătoresc mai timpuriu decât bărbaţii şi au un nivel de instruire mai mare decât al bărbaţilor. 23% dintre femei au studii superioare, comparativ cu 18% din bărbaţi.

În acelaşi timp, la funcţii de conducere în administraţia publică acced 48 la sută dintre femei, faţă de 52 de procente în cazul bărbaţilor. În cea mai mare parte, 60 la sută dintre reprezentantele sexului frumos îşi desfăşoară activitatea în domeniul serviciilor. Totodată, doar 16 la sută dintre femei conduc întreprinderi cu peste 50 de angajaţi.

Pe de altă parte, femeile sunt plătite mai prost decât bărbaţii, în medie cu 13,2 la sută. Discrepanţa constituie aproape 647 de lei. Cele mai mari deosebiri salariale se observă în domeniul financiar, în comunicaţii şi industrie.

Statisticile mai arată că bărbaţii comit mai multe infracţiuni decât femeile. În 2015, din totalul ilegalităţilor, 7,5% au fost săvârşite de femei, iar bărbaţii au comis peste 92 la sută dintre acestea. Datele mai arată că femeile sunt implicate mai des în infracţiuni grave, însă le comit la o vârstă înaintată.

Istoria sărbătorii

Ziua Internaţională a Femeii este sărbătorită anual în data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile şi condiţiile economice ale femeilor, cât şi discriminarea şi violenţa care îşi fac încă simţită prezenţa în multe părţi ale lumii. Ziua Internaţională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU.

Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909, la New York, în amintirea unei greve a sindicatului femeilor, care avusese loc în 1908. În august 1910, cu ocazia Internaţionalei Socialiste, reunită la Copenhaga, activista socialistă germană, Luise Zietz, împreună cu Clara Zetkin propun sărbătorirea zilei internaţionale a femeii, fără a specifica însă o dată anume. Pentru prima dată, Ziua Internaţională a Femeii a fost celebrată anul următor, în 19 martie 1911. Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie. În anul 1917, ultima duminică din februarie, conform calendarului pe stil vechi, a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou. Femeile din Sankt Petersburg au declanşat o grevă, cerând încheierea Primului Război Mondial, sfârşitul raţionalizării alimentelor şi abolirea dinastiei ţariste. După Revoluţia din Octombrie, comuniştii Alexandra Kollontai şi Vladimir Ilici Lenin au declarat 8 martie ca sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, iar din 8 mai 1965 aceasta a devenit zi nelucrătoare.

Ziua Femeii sau Ziua Mamei?

Ziua Internaţională a Femeii este sărbătorită în Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croaţia, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kîrgîzstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam şi Zambia.

Unele state sărbătoresc pe 8 martie şi Ziua Mamei. Este vorba despre Afghanistan, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Laos, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Ucraina.

Pe mapamond, Ziua Mamei este de regulă sărbătorită într-a doua duminică a lunii mai. Această zi este declarată sărbătoare în 70 de state ale lumii: Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elveţia, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, Ţările Baltice, statele din America de Sud, Ţările Nordice. 

Cum este sărbătorită Ziua Femeii în lume

Pe plan internaţional, ziua de 8 Martie este Ziua Femeilor Militante, datorită cărora reprezentantele sexului frumos au drept de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educaţie, la divorţ, la asistenţă medicală, la contracepţie.

În Anglia, pe 8 Martie, au loc marşuri şi întruniri în memoria acestor femei.

În România, în ziua de 8 Martie, se sărbătoreşte femeia, bucuria vieţii. Până în decembrie 1989, se vorbea de Ziua Mamei, prilej cu care se organizau spectacole dedicate mamelor. După revoluţie, noţiunea de ziua mamei este înlocuită cu ziua femeii.

8 martie este zi liberă în calendar, în ţări precum Afganistan, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, China, Croaţia, Cuba, Georgia, Guineea, Eritreea, Kazahstan, Kîrgîzstan, Laos, Macedonia, Madagascar, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uganda, Uzbekistan, Vietnam şi Zambia.

Ziua de 8 martie nu este declarată liberă în: Albania, Algeria, Bangladesh, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Bulgaria, Columbia, Cipru, Danemarca, Finlanda, Grecia, Islanda, India, Italia, Israel, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Malta, Mexic, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Ungaria.

În Ţările Baltice, de 8 martie se pune mai mult accent pe Ziua Mamei, sărbătoare marcată prin oferirea de daruri şi flori.

În Rusia, conotaţia politică a dispărut, iar felicitările de 8 martie sunt oferite femeilor din întreaga ţară.

În Italia, de 8 martie sunt organizate reuniuni despre afirmarea drepturilor femeilor, a siguranţei acestora la locul de muncă, a sănătăţii. Bărbaţii oferă în această zi femeilor mimoze galbene.

În Portugalia, femeile sărbătoresc seara zilei de 8 martie în oraş, în grupuri formate numai din femei.

Femeile din Pakistan celebrează în fiecare an, pe data de 8 martie, lupta pentru drepturile femeii şi încercările de natură culturală sau religioasă, prin care au trecut acestea.

În Bulgaria, se păstrează obiceiurile de dinaintea căderii comunismului, când de 8 martie, de Ziua Mamei, copiii făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor.

În China, femeile au după-amiaza liberă de 8 martie.

Alte stiri

La 18 mai sărbătorim Ziua Internaţională a muzeelor

Începând cu 1977, în fiecare an, pe 18 mai, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Muzeelor, instituită la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM). În această zi, în majoritatea ţărilor se organizează "Noaptea muzeelor", când sute de milioane de oameni intră gratuit în sălile de expoziţii. Şi Republica Moldova dispune de o reţea vastă de muzee istorice, etnografice, memoriale şi de altă natură.

Mai Mult

Eurovision 2019: Cel mai important concurs muzical al Europei la Tel Aviv

Reprezentanţii Greciei, Australiei şi Islandei se numără printre cei 10 concurenţi care s-au calificat în finala Eurovision 2019, în urma primei semifinale, care a avut loc marţi seară, la Tel Aviv.

Mai Mult

Topul celor mai scumpe oraşe din Europa

Cele mai scumpe oraşe din Europa sunt Paris şi Zurich, arată un raport publicat la sfârşitul anului 2018 de către Economist Intelligence Unit. Clasamentul a fost realizat în baza standardului de viaţă din 133 de oraşe din întreaga lume.

Mai Mult