Zile numărate până la startul oficial al programului "Drumuri bune 2"

Autorităţile nu vor neglija nici traseele naţionale. În scurt timp, încep lucrările de reconstrucţie a drumului de centură al oraşului Comrat, care face parte din traseul M3. Acest proiect prevede şi modernizarea segmentului Porumbrei-Cimişlia. Proiectul, în valoare de peste 59 de milioane de euro, prevede reparaţia a 37,27 km de drum şi va fi realizat de compania turcească ONUR.

Pregătiţi pentru lansare

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, a mers pe şantierul de la Comrat, pentru a discuta cu antreprenorul despre planul de lucru pentru anul 2019, eventualele riscuri care pot apărea în procesul de executare a lucrărilor şi acţiunile necesare pentru respectarea termenelor de realizare.

"Mizăm pe responsabilitatea şi profesionalismul antreprenorilor în realizarea calitativă a celor două proiecte de construcţie a tronsoanelor. Aceste drumuri sunt unele de importanţă naţională, întrucât asigură legătura capitalei şi zonei de centru cu singurul port cu acces la bazinul ţărilor Mării Negre. Mai mult ca atât, apreciez faptul că administraţia companiei ONUR va angaja în procesul de lucru muncitori şi specialişti din Republica Moldova, aproximativ 95 %. Astfel, vom putea prelua expertiza şi tehnicile noi în materie de infrastructură a drumurilor", a afirmat Chiril Gaburici.

La Comrat urmează să fie construită centura cu lungimea de aproximativ 18 km. Drumul va avea două benzi de circulaţie. Proiectul prevede şi construcţia a 6 poduri şi instalarea iluminatului stradal. Drumul Porumbrei – Cimişlia este de 19 km, va avea 4 benzi de circulaţie, fiind construit şi sistemul de drenaj al apelor pluviale. Ministrul Gaburici a vizitat şi laboratorul unde se efectuează controlul calităţii materialelor de construcţie.

Reprezentanţii companiei ONUR au precizat că timpul planificat pentru finalizarea lucrărilor este de 36 luni şi 12 luni pentru perioada de notificare a defecţiunilor. Contractele sunt realizate cu suportul financiar al Băncii Europene de Investiţii. Sunt prevăzute şi alocaţii bugetare considerabile pentru întreţinerea drumurilor din ţară. Săptămâna aceasta, la şedinţa Consiliului Fondului Rutier, convocată de prim-ministrul Pavel Filip, a fost aprobat programul de repartizare a fondului rutier pentru anul 2019. Astfel, peste 1 miliard 24 milioane de lei vor fi alocaţi pentru întreţinerea de rutină a drumurilor publice naţionale, dar şi pentru executarea lucrărilor de reparaţie. Cea mai mare parte din sumă – 498 milioane de lei va fi utilizată pentru întreţinerea drumurilor, iar 333 milioane de lei vor fi direcţionate pentru efectuarea lucrărilor de reparaţie la 15 tronsoane de drum. Totodată, peste 64 milioane de lei vor fi alocate pentru cofinanţarea unor proiecte de reabilitare a drumurilor.

Oamenii aşteaptă drumarii la ei în sate

În acest an, în raionul Nisporeni urmează să fie reabilitaţi cel puţin 28 de kilometri de drum din cele 32 de localităţi. Nisporenenii susţin că aşteaptă cu nerăbdare muncitorii în satele lor.

Autorităţile publice locale din comuna Selişte îşi doresc să repare în acest an, cu ajutorul Programului "Drumuri Bune 2" două artere importante pentru dezvoltarea localităţii, dar şi un kilometru de drum în satul Păruceni. Asta după ce în prima etapă a proiectului a fost renovat un drum cu o lungime de trei kilometri.

"Sperăm că planurile şi aşteptările noastre vor fi realizate. Suntem convinşi că foarte curând vor fi construite drumuri bune în toată ţara spre bucuria tuturor moldovenilor", a spus primarul comunei, Victor Ivanov.

Cu mare nerăbdare sunt aşteptaţi drumarii în comuna Valea Trestieni.

"Consiliul a decis şi a selectat aceste porţiuni de drum. Deci, în continuare
va fi asfaltat drumul care a fost iniţiat anul trecut: încă 3 mii de metri din drumul din centrul satului Isă­cani vor fi asfaltaţi. În cadrul "Drumuri Bune pentru Moldova", anul trecut, a fost asfaltat drumul până în deal, la cimitir", a menţionat primarul comunei Valea Trestieni, Maria Chircu.

Febra pregătirilor se simte şi în Floreşti. Preşedintele raionului, Ştefan Paniş, a declarat că, în acest an, pentru implementarea proiectului "Drumuri Bune 2" sunt prevăzute 70 de milioane de lei. Acum, experţii definitivează pentru aleşii locali propunerea finală cu porţiunile de trasee care vor intra în reparaţie.

Locuitorii satului Zăluceni, Floreşti, în special elevii, spun că încă nu se pot obişnui că nu mai trebuie să calce prin băltoace şi noroi ca să ajungă la şcoală. Prin centrul satului trece un drum asfaltat în anul trecut. Este o premieră pentru localitatea care, până acum, a avut doar străzi pietruite, în cel mai bun caz.

Veaceslav Bogdan, un localnic din Zăluceni, pe care l-am întâlnit pe drum, are doar cuvinte de laudă pentru guvern şi liderul PDM, Vlad Plahotniuc.

"Toată viaţa am mers prin noroi, de care greu scăpam după ploi sau înghiţeam praf. Copiii mergeau la şcoală în cizme şi acolo se încălţau în încălţăminte normală. Acum, este o plăcere să mergi prin centrul satului. O să vă spun un singur lucru – pofta vine mâncând. Te obişnuieşti rapid cu lucrurile bune şi ne aşteptăm ca democraţii şi liderul lor, Vlad Plahotniuc, să continue proiectul", ne-a spus Bogdan zâmbind.

Pe primarul de Zăluceni, Viorica Pascaru, am găsit-o în curtea unei bătrâne.

"Împreună cu tinerii, împărţim ajutor pensionarilor, îi ajutăm prin gospodărie cu ceea ce putem. Aici am tăiat lemne. Nu îi putem lăsa fără ajutor şi atenţie", a explicat Pascaru.

Primarul a mai povestit că a avut mari emoţii, anul trecut, când s-a derulat Programul "Drumuri Bune".

"Am fost îngrijoraţi de faptul că, exact în acea perioadă, era montat apeductul şi sistemul de canalizare şi ne făceam griji să reuşim să asfaltăm totul. Am reuşit. Apoi s-a constatat că fondurile alocate nu sunt suficiente pentru a extinde drumul cu asfalt până la şcoală. Ne-am adresat băştinaşului nostru, deputatului Eugeniu Nichiforciuc. El ne-a ajutat, a convins colegii din guvern şi am primit finanţările necesare. Anul acesta vom continua asfaltarea drumului, de unde ne-am oprit şi până la intrarea în sat. Din cealaltă parte, vom extinde asfaltul până la capăt, pe lângă punctul medical", a spus Pascaru.

Un alt sat în care anul trecut a apărut, pentru prima dată, un drum asfaltat, este Temeleuţi.

"Am avut drumuri în variantă albă, acoperite cu pietriş. Şi anul trecut, primul kilometru de asfalt a fost pus de la intrarea în sat pe lângă grădiniţă, şcoală, casa de cultură, primărie şi până la biserică. Şi chiar cu trotuare asfaltate. Lucrările au costat 2 milioane 400 de mii de lei. Anul acesta, planificăm să asfaltăm drumul care leagă localitatea noastră cu satul vecin, Văscăuţi, pe unde sătenii noştri merg la piaţa din Cuhureşti. Totodată, din mijloacele financiare disponibile vom acoperi drumurile din sat cu pietriş", a spus Sergiu Tertea, primarul de Temeleuţi.

L-am întrebat pe domnul primar în ce stare este drumul asfaltat anul trecut. Alesul ne-a propus să vedem singuri şi să vorbim cu oamenii din sat.

Nadejda Furdui, profesoară la gimnaziul din sat, a menţionat că toată viaţa şi-a petrecut-o în Temeleuţi, cu excepţia anilor de studenţie.

"Şi până la noi, şi noi, la timpul nostru, şi actualii elevi, după ploaie, trebuia să mergem până la gimnaziu în cizme, cu încălţăminte de schimb în geantă. Pe aici, când era glod, drumul se îngusta până la o singură bandă, ceea ce crea probleme şi automobiliştilor. Astăzi, copiii merg pe trotuar în siguranţă. Odată cu reabilitarea acestei porţiuni, s-a schimbat spre bine chiar şi starea de spirit, or lipsa drumului este un motiv pentru deprimare. În ceea ce priveşte calitatea, muncitorii au lucrat bine şi cu suflet. Aşa a spus soţul meu, angajat al unei companii de construcţii turceşti. Şi astăzi, după iarnă, drumul este la fel de bun. Transmiteţi guvernului şi conducerii Partidului Democrat rugămintea noastră de a continua acest proiect, dar şi alte proiecte bune pentru locuitorii Moldovei", a spus doamna Furdui la despărţire.

Victor Voscoboinic

Alte stiri

Alianţa Kozak neglijează total nevoile oamenilor

Campania "Un doctor pentru tine", lansată de Guvernul Filip, a fost stopată

Mai Mult

Motivul REAL pentru care Moscova a forţat debarcarea lui Vlad Plahotniuc

Războiul total, declanşat de Rusia împotriva fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc, este unul fără precedent

Mai Mult

Moscova vrea ca în Moldova să rămână doar oameni loiali Rusiei

Ministerul de Interne al Rusiei anunţă că fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc şi ex-deputatul democrat, Constantin Ţuţu, sunt cercetaţi într-un dosar la Moscova, fiind bănuiţi că ar fi coordonat o reţea interna­ţională criminală, specializată în contrabandă şi trafic de droguri.

Mai Mult