Vlad Plahotniuc: PDM este în coaliţie cu cetăţenii, de aceea trebuie să-i protejăm

Partidul Democrat din Moldova va face coaliţie cu cetăţenii ca să continue faptele bune pentru Moldova, aşa cum a procedat în ultimii trei ani. Democraţii încă aşteaptă ca unii lideri politici să se trezească la realitate după alegeri şi să înţeleagă pentru ce au fost votaţi. Declaraţia a fost făcută de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, la un briefing de presă, la care a anunţat şi despre proiecte importante pentru oameni. Este vorba despre acordarea ajutorului de 600 de lei de Paşti pentru vârstnici, dar şi despre indexarea pensiilor de la
1 aprilie. Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru aceste proiecte. Liderul democraţilor a venit şi cu alte detalii despre proiectele asumate de guvern.

"Vrem, în primul rând, să le oferim pensionarilor un nou prilej de bucurie aşa cum am promis înainte de alegeri, atunci, când am majorat pensiile cu 10 la sută. Vă anunţ că pensiile vor fi indexate cu 5,3 la sută, adică aproape dublu faţă de ce era prevăzut, pentru că se va lua în calcul media inflaţiei pe ultimii 3 ani, nu doar pe anul precedent", a precizat liderul PDM.

Politicianul a taxat dur, în context, unele partide de opoziţie, despre care spune că în campania electorală au minţit neruşinat oamenii, prin afirmaţii că pensiile nu vor fi deloc indexate.

"Noi tratăm acele minciuni electorale ca o disperare a opoziţiei, ca o slăbiciune a lor, pe care suntem gata să le-o iertăm", a spus Plahotniuc.

În realitate, potrivit lui, în primele luni de zile din acest an, guvernarea PDM majorează pensiile pentru o mare categorie de pensionari cu 15,3 la sută: cu 10 procente au fost majorate la începutul anului, iar cu 5,3 procente vor fi majorate din luna aprilie.

"Niciun guvern nu a făcut vreodată majorări atât de mari pentru pensionari", a accentuat preşedintele PDM.

În acelaşi timp, de ajutorul de 600 de lei înainte de Paşti vor beneficia peste 600 de mii de oameni – pensionari, persoane cu nevoi speciale şi alţi beneficiari de alocaţii sociale cu venituri de până la 2000 de lei.

"Am decis să oferim aceşti bani prin asumarea răspunderii guvernului, deoarece există, totuşi, riscul ca, din cauza partidelor care refuză dialogul, blocajul politic în care ne aflăm după alegeri să fie unul de durată, iar în rezultat pensionarii ar fi putut să nu mai primească aceşti bani de Paşti. Însă, prin decizia luată astăzi, ne asigurăm că, în a doua parte a lunii aprilie, banii vor ajunge la oameni, şi ei se vor putea bucura de acest sprijin suplimentar pentru sărbătorile pascale. Am fi putut, desigur, să venim deja şi cu alte decizii bune pentru cetăţeni, dacă liderii unor partide nu ar continua să blocheze formarea unei majorităţi parlamentare şi învestirea noului guvern. Noi suntem deschişi dialogului şi vrem cât mai curând să avem instituţii deplin funcţionale şi să lucrăm pentru oameni. Cetăţenii pentru asta au votat partidele, nu ca ele să facă mofturi şi să ducă ţara din nou în alegeri anticipate", a mai spus Plahotniuc.

În cadrul şedinţei guvernului din
7 martie premierul Pavel Filip a menţionat că executivul a modificat formula de calcul pentru indexarea pensiilor. Astfel, s-a ţinut cont de inflaţia din ultimii 3 ani, ceea ce a permis dublarea indexării până la 5,3 la sută.

De Paşti toţi pensionarii şi personale cu diizabilităţi cu venituri mai mici de 2000 de lei vor primi un ajutor în valoare de 600 de lei

Alte stiri

Alegătorii aşteaptă fapte concrete de la deputaţi, nu show şi demonstraţii de orgoliu

Mai mult de trei săptămâni au trecut de la alegerile parlamentare, iar carul încăpăţânării, frustrării şi intereselor de partid, precum şi al fricii, stă neclintit. Acest lucru s-a văzut la prima şedinţă a legislativului, unde "reformatorii" autointitulaţi, deputaţii binomului PAS-PPDA, n-au avut curajul nici măcar să recunoască inexistenţa blocului. Maia Sandu a preferat "aerul european" de la Bruxelles, iar "copilotul" ei din cursa electorală, Andrei Năstase, s-a bâlbâit când a fost întrebat de către preşedintele şedinţei, decanul de vârstă, Eduard Smirnov, dacă au format fracţiunea. Acesta a reuşit, într-un final, să spună doar că anunţul despre fracţiune (dar poate două sau chiar trei) va fi făcut în termenul prevăzut de lege.

Mai Mult

Pavel Filip este preşedintele fracţiunii Partidului Democrat din Moldova

Pavel Filip a fost ales preşedinte al fracţiunii Partidului Democrat din Moldova. Anunţul a fost făcut de către deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, la şedinţa de constituire a noului Legislativ.

Mai Mult

Logica bandiţilor – furi, violezi, cauţi protectori în politică şi devii "victima regimului"

"Legile sunt pentru a fi respectate doar de proşti". De acest lucru vor să ne convingă liderii unor partide politice care se fac luntre şi punte pentru a-şi apăra membrii cu "pufuşor pe botişor", obligaţi să dea socoteală pentru ilegalităţile comise. Doi activişti ai PPDA, Gheorghe Petic şi Sergiu Cebotari, şi-au aflat săptămâna aceasta sentinţele. Primul a fost condamnat la 3 ani şi jumătate pentru viol, iar al doilea va face 8 ani de puşcărie pentru că a minţit zeci de oameni pe care i-a lăsat fără surse de existenţă.

Mai Mult

Zile numărate până la startul oficial al programului "Drumuri bune 2"

Autorităţile nu vor neglija nici traseele naţionale. În scurt timp, încep lucrările de reconstrucţie a drumului de centură al oraşului Comrat, care face parte din traseul M3. Acest proiect prevede şi modernizarea segmentului Porumbrei-Cimişlia. Proiectul, în valoare de peste 59 de milioane de euro, prevede reparaţia a 37,27 km de drum şi va fi realizat de compania turcească ONUR.

Mai Mult