Ultima oră: Dialogul PSRM – "ACUM" a eşuat

Prima rundă de discuţii dintre blocul "ACUM" şi Partidul Socialiştilor din R. Moldova (PSRM), la care au participat deputaţii Alexandru Slusari şi Mihai Popşoi, respectiv Ion Ceban, Vlad Bătrîncea, Gaik Vartanean şi Fadei Nagacevschi, nu s-a soldat cu nimic.

Cei doi reprezentanţi ai blocului "ACUM" le-au transmis interlocutorilor că primordial pentru ei este votarea pachetului de legi privind "dezoligarhizarea statului", iar pentru asta e nevoie ca Maia Sandu să fie premier într-un guvern minoritar, iar Andrei Năstase speaker. Ulterior, după ce vor fi votate legile res­pective, cei din blocul "ACUM" promit alegeri anticipate, care să se desfăşoare conform sistemului proporţional.

La rândul său, socialistul Ion Ceban e subliniat că PSRM este flexibil şi vrea să identifice soluţii pentru acest blocaj politic. "Noi am văzut pachetul propus de dvs. Am înaintat şi noi un pachet de legi, pe care văd că nici nu-l cunoaşteţi. Pe noi ne interesează dacă sunteţi gată să discutaţi în interiorul blocului pachetul nostru. De asemenea, am venit şi cu propunerea de a partaja guvernarea, de a forma o alianţă de guvernare. Noi suntem dispuşi s-o sprijinim pe Maia Sandu la funcţia de premier, dar noi ne dorim ca Zinaida Greceanîi să fie speaker şi exponenţii noştri să conducă Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Ministerul Apărării. Pentru a ne atinge obiectivele e nevoie de o majoritate parlamentară. Noi putem examina tot pachetul propus de bloc, în afară de "Legea Magniţki". Întrebarea noastră este dacă dvs. puteţi discuta pachetul propus de noi", s-a adresat negociatorul Ceban către Slusari şi Popşoi.

Mihail Popşoi a precizat că nivelul de încredere între cele două entităţi politice este zero şi nu poate fi vorba de sprijinirea candidaturii Zinaidei Greceanîi pentru funcţia de speaker. "Cum să sprijinim această candidatură, dacă nu avem certitudinea că veţi susţine pachetul nostru?" Popşoi a fost completat de Slusari: "Nu poate fi vorba de o coaliţie cu PSRM, doar să lucrăm împreună pentru "deoligarhizarea statului". Noi putem fi de acord cu blocul social propus de PSRM, dar sunt şi alte proiecte care dezbină societatea. Pentru noi este important demiterea şefilor de la CNA, Procuratura Generală, CCA…curăţarea sistemului. Ne dorim anularea sistemului mixt. Pentru a examina aceste chestiuni nu e nevoie neapărat de o coaliţie".

Vlad Bătrîncea a fost mai tranşant. "Noi avem împreună 61 de mandate şi putem conduce R. Moldova în următorii patru ani. Dar voi nu vreţi să participaţi la discuţii, să ascultaţi. Aveţi o posibilitate istorică să deveniţi guvernare şi să vă implementaţi agenda. Suntem ideologic diferiţi, dar noi suntem gata să ne asumăm împreună cu voi guvernarea. Unde s-a mai văzut ca un partid cu 26 de mandate, clasat pe locul trei în alegeri, să obţină funcţiile de premier şi speaker?"

În încheiere, Slusari a menţionat că a înţeles că, cel mai probabil, vor avea loc alegeri anticipate.

Alte stiri

Alianţa Kozak neglijează total nevoile oamenilor

Campania "Un doctor pentru tine", lansată de Guvernul Filip, a fost stopată

Mai Mult

Motivul REAL pentru care Moscova a forţat debarcarea lui Vlad Plahotniuc

Războiul total, declanşat de Rusia împotriva fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc, este unul fără precedent

Mai Mult

Moscova vrea ca în Moldova să rămână doar oameni loiali Rusiei

Ministerul de Interne al Rusiei anunţă că fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc şi ex-deputatul democrat, Constantin Ţuţu, sunt cercetaţi într-un dosar la Moscova, fiind bănuiţi că ar fi coordonat o reţea interna­ţională criminală, specializată în contrabandă şi trafic de droguri.

Mai Mult