Ultima oră: Dialogul PSRM – "ACUM" a eşuat

Prima rundă de discuţii dintre blocul "ACUM" şi Partidul Socialiştilor din R. Moldova (PSRM), la care au participat deputaţii Alexandru Slusari şi Mihai Popşoi, respectiv Ion Ceban, Vlad Bătrîncea, Gaik Vartanean şi Fadei Nagacevschi, nu s-a soldat cu nimic.

Cei doi reprezentanţi ai blocului "ACUM" le-au transmis interlocutorilor că primordial pentru ei este votarea pachetului de legi privind "dezoligarhizarea statului", iar pentru asta e nevoie ca Maia Sandu să fie premier într-un guvern minoritar, iar Andrei Năstase speaker. Ulterior, după ce vor fi votate legile res­pective, cei din blocul "ACUM" promit alegeri anticipate, care să se desfăşoare conform sistemului proporţional.

La rândul său, socialistul Ion Ceban e subliniat că PSRM este flexibil şi vrea să identifice soluţii pentru acest blocaj politic. "Noi am văzut pachetul propus de dvs. Am înaintat şi noi un pachet de legi, pe care văd că nici nu-l cunoaşteţi. Pe noi ne interesează dacă sunteţi gată să discutaţi în interiorul blocului pachetul nostru. De asemenea, am venit şi cu propunerea de a partaja guvernarea, de a forma o alianţă de guvernare. Noi suntem dispuşi s-o sprijinim pe Maia Sandu la funcţia de premier, dar noi ne dorim ca Zinaida Greceanîi să fie speaker şi exponenţii noştri să conducă Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Ministerul Apărării. Pentru a ne atinge obiectivele e nevoie de o majoritate parlamentară. Noi putem examina tot pachetul propus de bloc, în afară de "Legea Magniţki". Întrebarea noastră este dacă dvs. puteţi discuta pachetul propus de noi", s-a adresat negociatorul Ceban către Slusari şi Popşoi.

Mihail Popşoi a precizat că nivelul de încredere între cele două entităţi politice este zero şi nu poate fi vorba de sprijinirea candidaturii Zinaidei Greceanîi pentru funcţia de speaker. "Cum să sprijinim această candidatură, dacă nu avem certitudinea că veţi susţine pachetul nostru?" Popşoi a fost completat de Slusari: "Nu poate fi vorba de o coaliţie cu PSRM, doar să lucrăm împreună pentru "deoligarhizarea statului". Noi putem fi de acord cu blocul social propus de PSRM, dar sunt şi alte proiecte care dezbină societatea. Pentru noi este important demiterea şefilor de la CNA, Procuratura Generală, CCA…curăţarea sistemului. Ne dorim anularea sistemului mixt. Pentru a examina aceste chestiuni nu e nevoie neapărat de o coaliţie".

Vlad Bătrîncea a fost mai tranşant. "Noi avem împreună 61 de mandate şi putem conduce R. Moldova în următorii patru ani. Dar voi nu vreţi să participaţi la discuţii, să ascultaţi. Aveţi o posibilitate istorică să deveniţi guvernare şi să vă implementaţi agenda. Suntem ideologic diferiţi, dar noi suntem gata să ne asumăm împreună cu voi guvernarea. Unde s-a mai văzut ca un partid cu 26 de mandate, clasat pe locul trei în alegeri, să obţină funcţiile de premier şi speaker?"

În încheiere, Slusari a menţionat că a înţeles că, cel mai probabil, vor avea loc alegeri anticipate.

Alte stiri

O zi de muncă a deputatului Agache

Moldovenii s-au obişnuit cu faptul că, în zilele de luni, deputaţii din Partidul Democrat vizitează localităţile ţării: primesc în audienţă cetăţeni în centrele raionale, se întâlnesc cu locuitori din diferite localităţi, cu colectivele de muncă. Deputaţii se ghidează de principiul: problemele cetăţenilor trebuie aflate din prima sursă! O zi cu deputatul Angel Agache a fost o experienţă interesantă. Mai mult, anterior am observat cât de bine este întâlnit de către locuitorii raionului Teleneşti. Privind în perspectivă, mărturisesc: acest tânăr, dar experimentat politician, care de aproape 10 ani activează în parlament, s-a dovedit a fi un om simplu şi deschis faţă de persoanele cu diferite vârste si statut.

Mai Mult

PDM: Fostul bloc "ACUM" face grup de lucru ca să împartă funcţii, în loc să fie preocupat de rezolvarea problemelor sociale

Fostul bloc electoral "ACUM" îşi concentrează mesajele şi acţiunile doar pentru a obţine funcţii şi de a prelua controlul asupra mai multor instituţii ale statului, ignorând total agenda de priorităţi a cetăţenilor şi nevoile lor imediate. Aşa a comentat purtătorul de cuvânt al democraţilor, Vitalie Gamurari, situaţia din ultimele zile de pe scena politică.

Mai Mult

PSRM şi "Acum" – manual de antinegocieri

Discuţiile dintre PSRM şi blocul politic "ACUM" sunt un exemplu grotesc despre cum nu trebuie desfă­şurate negocierile. Declaraţia a fost făcută de politologul Alexandru Solcan, în cadrul emisiunii Fabrika, care a comentat negocierile eşuate dintre binomul PAS-PPDA şi PSRM. 

Mai Mult

Moldovenii vor continuarea proiectelor sociale şi nu-şi doresc anticipate

Recentul sondaj al instituţiei sociologice IMAS a trezit un interes mare atât în rândul specialiştilor, cât şi al publicului larg. Credibilitatea IMAS-ului este în creştere, deoarece oferă, alături de Institutul Republican Internaţional, sondaje prin care îşi respectă blazonul şi nu depăşeşte marja de eroare declarată.

Mai Mult